to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 21.12.2016

Πολιτική

Δ. Γάκης: Υποκριτικές και πολωτικές οι φωνές περί δήθεν εξαίρεσης Ρόδου και Καρπάθου από την τροπολογία για τον ΦΠΑ

Ο Δημήτρης Γάκης, βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε Στο Κόκκινο με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας για την αναστολή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα μικρά νησιά και τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.


Ο κ. Γάκης ξεκαθάρισε ότι «η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής αφορά την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα μικρότερα νησιά και στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Η παραφιλολογία για την εξαίρεση υποτίθεται της Ρόδου και της Καρπάθου από την τροπολογία είναι υποκριτική και πολωτική, καθώς στα νησιά αυτά (όπως και στις κεντρικές Κυκλάδες και στα Ιόνια νησιά) η εξίσωση του ΦΠΑ ισχύει εδώ και ένα εξάμηνο».
 
«Μείωση συντελεστών ΦΠΑ δεν γίνεται, παρατείνεται η κατάσταση του ειδικού καθεστώτος σε ορισμένα νησιά – Διαφορετικά θα τινάζαμε ολόκληρη την πρώτη αξιολόγηση στον αέρα. Το ξέρουν αυτό οι φορείς που τώρα κάνουν επικοινωνιακή επανάσταση – Υποκριτική και πολωτική η στάση τους» επισήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
 
Στο επικοινωνιακό πυροτέχνημα περί δήθεν «εξαίρεσης» της Ρόδου και της Καρπάθου από την τροπολογία αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
 
«Είναι άδικη η εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου από την σημερινή τροπολογία- είναι και τα δύο νησιά με προσφυγικές ροές. Όμως, επειδή έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία, θέλω να πω ότι ο Πρωθυπουργός, και στο διάγγελμά του και στην Νίσυρο, μίλησε για αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ, στα νησιά, εκείνα που δεν είχε καταργηθεί μέχρι τώρα». 

«Η αλήθεια είναι ότι αν η επιστροφή του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά της Ρόδου και της Καρπάθου γινόταν, θα έβαζε σε κίνδυνο την διαπραγμάτευση στο σύνολό της και αυτό θα ήταν μια εξέλιξη που κανείς δεν θα μπορούσε να επιθυμεί αυτή τη στιγμή. Μια τέτοια εξέλιξη, θα είχε συνέπεια στη χώρα και σε όλα τα νησιά, με ειδικό συντελεστή ΦΠΑ ή όχι».
 
Πρώτο βήμα ενίσχυσης των νησιών η τροπολογία για την παράταση του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες – Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την θέσπιση της νησιωτικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο την θέσπιση της νησιωτικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αποτυπώνεται στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα «ξεκλειδώνει» επενδυτικά προγράμματα και επιδοτήσεις, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας.
 
Με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας, βάσει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από την Νίσυρο έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υφυπουργού, Νεκτάριου Σαντορινιού τόσο με κοινωνικούς φορείς όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να αποτυπωθούν οι ανάγκες των νησιωτών στις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στις αρχές Μαρτίου στην συνεδρίαση των Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
 
Τα βήματα που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση:

-       Άμεσα, πριν το νέο έτος οι τέσσερις νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας (Ιόνιων νήσων, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, και η περιφέρεια Κρήτης) θα πρέπει να έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την νησιωτικότητα, τις οποίες θα επεξεργαστεί του Υπουργείο Ναυτιλίας. Κατόπιν θα προωθηθούν στον αρμόδιο Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Θαλάσσια πολιτική, Karmenou Vella.

-       Παράλληλα έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής και Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκου σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ, οργανώνεται συνάντηση των 23 νησιωτικών περιφερειών της Ε.Ε.

-       Επιπλέον, τις επόμενες μέρες και μέσα στις γιορτές θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών με τον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλή αλλά και με τον Υφυπουργό, Νεκτάριο Σαντορινιό στην ακτή Βασιλειάδη, ώστε να μεταφέρουν τις προτάσεις για την νησιωτικότητα στους συνάδελφους τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

-       Τέλος, ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί στην επόμενη Σύνοδο των εννέα στην Λισαβόνα ότι θα αναδείξει το θέμα της νησιωτικότητας, ενώ ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλής θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους του της Μάλτας και της Κύπρου τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Η ολοκληρωμένη πρόταση για την νησιωτικότητα και την εδαφική συνοχή των νησιών αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Μαρτίου, όταν και θα συνεδριάσουν οι Νησιωτικές Περιφέρειες της Ευρώπης.
 
 
Πηγή: Στο Κόκκινο - Επιμέλεια: Πέτρος Καραϊσκάκης
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)