to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 01.02.2019

Πολιτική

Δ. Γάκης στη Βουλή: «Προσηλωμένοι στο στόχο μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προοπτική του Αρχιπελάγους»

Για τη συνέπεια με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που βιώνουν πιο έντονα το μεταναστευτικό και την πρόταση του για την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις αεροπορικές συγκοινωνίες, μίλησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.


Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Στη συζήτηση για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στη σημασία τόσο της συγκεκριμένης διάταξης στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το πιο μεγάλο βάρος στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Ευρώπη με το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και στο σύνολο των θετικών παρεμβάσεων που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς στη νησιωτική Ελλάδα την τελευταία 4ετία.

«Είναι τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για την ενίσχυση των Περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, είναι τα λιμενικά έργα και η ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών στα νησιά μας, οι δράσεις του «Φιλόδημου», είναι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε στον τουρισμό, στην υγεία, στο μικρομεσαίο επιχειρείν, η είσοδος στην ψηφιακή εποχή ακόμη και για το πιο απομακρυσμένο χωριό της νησιωτικής χώρας. Είναι, εν τέλει, η εφαρμογή του εμβληματικού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα νησιά μας που προχωράει δυναμικά και αποφασιστικά. Έργο, που διεκδικούσαν επί χρόνια οι νησιώτες και ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το υλοποιήσει», υπογράμμισε ένα προς ένα τα μέτρα της Κυβέρνησης στις νησιωτικές περιοχές ο Δημήτρης Γάκης.

Για το «αεροπορικό μεταφορικό ισοδύναμο»

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στην πρότασή του για την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στις αεροπορικές συγκοινωνίες, «με ένα λειτουργικό μηχανισμό που θα μειώνει το κόστος των αεροπορικών συγκοινωνιών μέσα στο πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, του ποσού δηλαδή που δικαιούνται τα νησιωτικά νοικοκυριά στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες», εξήγησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Για τη μικροπολιτική της ΝΔ και την ουσία της «Νησιωτικότητας»

Τέλος, ο Δημήτρης Γάκης στηλίτευσε την μικροπολιτική και επικοινωνιακή τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «νησιωτικό» ΦΠΑ, «ένα θέμα που απασχολεί τις νησιωτικές κοινωνίες τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, ξεχνώντας ότι η απόφαση για την κατάργησή του πάρθηκε σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, απ’ όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις, με το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε με τους θεσμούς. Και σήμερα, που βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, η εμμονή σε τετριμμένα επιχειρήματα από αυτούς που μας οδήγησαν στα μνημόνια, δείχνει μικροκομματική σκοπιμότητα. Δεν αφορά τους νησιώτες και τα σημερινά πραγματικά τους προβλήματα», είπε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι «σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε ώριμα, με χαμηλούς τόνους, με δημιουργική αντιπαράθεση, ένα ζήτημα που είναι αποδεκτό από όλους και να αφήσουμε την «πόλωση» που αυτές τις μέρες ζούμε στο περιθώριο, για να μπορέσουμε να έχουμε παραγωγικά αποτελέσματα για τους νησιώτες και όλους τους πολίτες της Χώρας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)