to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 20.06.2016

Πολιτική

Δ. Γάκης: Η «μαύρη πληγή» στο κορμί της Ρόδου θα επουλωθεί

«Η άμεση αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών, η αναδάσωση και εφαρμογή μέτρων για την προστασία του ελαφιού, είναι η προτεραιότητά μας μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Νότια Ρόδο» τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ


«Στην τραγωδία της φυσικής καταστροφής στη Νότια Ρόδο, απαντάμε με την ελπίδα ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τα ακραία φυσικά φαινόμενα: Με τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και κατάλληλα εξοπλισμένης δομής πολιτικής προστασίας – από φυσικές καταστροφές - στη Δωδεκάνησο.

Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες που προκάλεσαν την ανείπωτη φυσική καταστροφή που έπληξε το νησί μας. Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσους έδωσαν τη μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία με τις φλόγες, τους πυροσβέστες, τους άνδρες της ΕΜΑΚ, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, τις ομάδες εθελοντών, τις αρμόδιες κρατικές, δημοτικές και περιφερειακές αρχές και υπηρεσίες που κινητοποιήθηκαν άμεσα, τους εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής που συνεισέφεραν με προσωπική δουλειά και με υλικοτεχνικά μέσα στην κατάσβεση της μεγάλης δασικής φωτιάς στην Απολακκιά.

Η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η προσφορά του Ροδιακού λαού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Νότια Ρόδο μας εμπνέει όλους για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην προστασία των καταπράσινων δασών του νησιού.

Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωση όλων μας να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις συνέπειες και να ενεργοποιήσουμε τις δομές και τους μηχανισμούς πρόληψης από φυσικές καταστροφές. Η άμεση αντίδραση της Πολιτείας, μέσω του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα συνοδευτεί – και αυτό είναι δέσμευσή μας – με πρωτοβουλίες σε όλα τα θεσμικά επίπεδα, τόσο για την αποκατάσταση του δάσους και των ζημιών από την πυρκαγιά στις φυτικές καλλιέργειες, όσο και για την προστασία του μοναδικού ελαφιού της Ρόδου, που η εικόνα του, να περνάει μέσα από τα αποκαΐδια, ανέδειξε διεθνώς την ανάγκη προστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Ρόδου. Είναι οδυνηρό και θλιβερό να βλέπεις τις εικόνες των καμένων δασών, των καταστρεμμένων καλλιεργειών και των περιπλανώμενων πλατωνιών που έχασαν μονομιάς το φυσικό τους χώρο. Με ευθύνη και συντονισμένη δράση θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα για να σχεδιάσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων προτεραιότητας για την ανάκτηση του δασικού μας πλούτου και των υποδομών που καταστράφηκαν. Για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες που επλήγησαν, για να δώσουμε ελπίδα σωτηρίας του πιο σημαντικού θησαυρού του νησιού μας, του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο θα δουλέψουμε από σήμερα κιόλας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει στηλίτευση πάνω στα αποκαΐδια της Απολακκιάς. Πρέπει να συνεννοηθούμε πώς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τη φύση της Ρόδου.

Η «μαύρη πληγή στο κορμί της Ρόδου δεν θα μείνει ανοιχτή. Θα επουλωθεί.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)