to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 09.07.2020

Πολιτική

Δ. Αυγέρη: Η ΝΔ γιορτάζει έναν χρόνο διακυβέρνησης, η δημοκρατία όμως όχι

«Αν είναι να περάσουν αυτές οι διατάξεις, σε σχέση με τους οργανωτές, τους υπεύθυνους από την πλευρά των διαδηλωτών, τότε γιατί αντίστοιχα να μην υπάρχει υπεύθυνος κι από την πλευρά της αστυνομίας που να είναι αστικώς υπεύθυνος όπως είναι ο διοργανωτής. Να ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για την υπέρμετρη βία και αυθαιρεσία αστυνομικών οργάνων, τα οποία κρύβονται πίσω από εντολές και συνήθως ανύπαρκτα διακριτικά» αναρωτήθηκε η Δ. Αυγέρη κατά την ομιλία της στη βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.


Ομιλία της Δώρας Αυγέρη, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας,

Θα ξεκινήσω την ομιλία μου από αυτό με το οποίο τελείωσε ο κύριος Καστανίδης: απέχετε μακράν της δημοκρατικής αντίληψης. Και θα παραφράσω αυτή τη φράση της ομιλίας του βουλευτή Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής, η οποία θεωρώ ότι ήταν ένα μάθημα δημοκρατίας προς όλους, λέγοντας ότι η ΝΔ γιορτάζει έναν χρόνο διακυβέρνησης, η Δημοκρατία όμως δεν γιορτάζει.
Γιατί πως είναι δυνατόν να συζητάμε εδώ, σε δημοκρατικούς καιρούς, ένα κατάφορα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, με το οποίο η ΝΔ επιτίθεται στο κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Κύριες και κύριοι της ΝΔ σας το είπε το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Η γνωμοδότησή του ήταν άλλη μια φορά καταπέλτης, όπως εξάλλου ήταν και όταν προσπαθήσατε να καλέσετε πολίτες, όχι ως μάρτυρες, αλλά ως υπόπτους στην Προανακριτική Επιτροπή.
Αλλά το αυτί σας δεν ίδρωσε ούτε από την γνωμοδότηση ούτε από την ένσταση αντισυνταγματικότητας. Και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κάνατε σε κάποια άρθρα δεν είναι παρά φύλο συκής για να καλύψετε την συνταγματική γύμνια αυτού του νομοθετήματος.
Και είναι να απορεί κανείς, πως το κάνετε αυτό, ενώ έχετε εξέχοντες συνταγματολόγους στο κόμμα σας και την κυβέρνησή σας, όπως για παράδειγμα τον κ. Γεραπετρίτη.
Μάλιστα, η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής επικαλείται μεταξύ άλλων απόσπασμα από συλλογικό τόμο, του οποίου την επιστημονική επίβλεψη είχε ο κ. Γεραπετρίτης.
Εδώ ισχύει το «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις».
Δηλαδή, τι θα γίνει όταν επιστρέψει ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού στα πανεπιστημιακά έδρανα; Θα διδάσκει ως αντισυνταγματικό τον νόμο που ψήφισε ο ίδιος ως Υπουργός;
Σας διαβάζω: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα [...] Περαιτέρω, η παράλειψη γνωστοποίησης της συνάθροισης στις αρχές δεν καθιστά τη συνάθροιση παράνομη. Κατά την κρατούσα στη θεωρία άποψη, η γνωστοποίηση της συνάθροισης στις αρχές εναπόκειται στην ευχέρεια του διοργανωτή και φορέα του δικαιώματος. Το Σύνταγμα εξάλλου προστατεύει και τις αυθόρμητες συναθροίσεις, εφόσον το 11Σ δεν διακρίνει".
Αυτό αποτελεί απόσπασμα από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής με σχετική παραπομπή στον σχετικό τόμο του οποίου την επίβλεψη είχε ο κύριος Γεραπετρίτης.

Αλλά, από ό,τι φαίνεται κύριες και κύριοι της ΝΔ, κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη η Ελληνική Αστυνομία είναι συνταγματικότερη από τον καθηγητή του συνταγματικού δικαίου, κ. Γεραπετρίτη. Ο οποίος άλλα επιβλέπει ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και άλλα νομοθετεί και ψηφίζει ως υπουργός της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οπότε, ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα εδώ τι;
Άλλη μια θεσμική παρεκτροπή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, όπου για να διαδηλώνεις κατά της κυβέρνησης πρέπει να πάρεις άδεια από την κυβέρνηση.
Έτσι λειτουργεί το δήθεν επιτελικό κράτος
Με νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του ή νόμους που το ίδιο τελικά δεν τηρεί, όπως στις περιπτώσεις αξιωματούχων που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα, όπως ο νόμος προβλέπει, για τη θέση που διορίστηκαν ειδικώς και επιτελικώς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από αυτή εδώ την αίθουσα έχουμε καταγγείλει πάμπολλες φορές, ως αξιωματική αντιπολίτευση, τις θεσμικές παρεκτροπές της ΝΔ, με αποκορύφωμα τα όσα αδιανόητα πράττει η πλειοψηφία στην Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis.
Παίρνω ως αφορμή την Προανακριτική για να ξανατονίσω ότι η ΝΔ επιχειρεί μια άνευ προηγουμένου αντιστροφή των ρόλων στη δημόσια ζωή: μετατρέπει τους κατηγορούμενους σε τιμητές, τους ελεγχόμενους σε διώκτες, κάνει το μαύρο άσπρο και τώρα μετατρέπει τους διαδηλωτές σε εγκληματίες.
Παρά την αγωνιώδη και προκλητική προσπάθεια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του κ. Χρυσοχοΐδη, σε όποιο μέσο κι αν βρεθεί, να βγει κι από πάνω, αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στις σελίδες της πολιτικής ιστορίας.
Δεν μας κάνει, όμως, έκπληξη το γεγονός ότι η ΝΔ επιλέγει να επιτεθεί στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Δεν είναι μόνο ότι αναμένει σφοδρές αντιδράσεις από το φθινόπωρο, τα επίχειρα της αντεργατικής και αντιαναπτυξιακής της πολιτικής, που αφήνουν χιλιάδες στην ανεργία και την επισφάλεια, και την οικονομία σε ελεύθερη πτώση.
Είναι ότι, τελικά, η γενεαλογία της Δεξιάς σ’ αυτόν τον τόπο είναι αδιάσπαστη και συνεχής. Η νεοσυντηρητική παράταξη της χώρας είναι συνώνυμο του αυταρχισμού, μια διαρκής και επίμονη προσπάθεια αντίταξης ολιγαρχικών συμφερόντων απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Και μην μας ξαναπείτε, κυρίες και κύριοι της ΝΔ, για το ποιος έφερε τη Δημοκρατία στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Γιατί, τη Δημοκρατία στον τόπο την έφεραν οι αγώνες των πολιτών, των ανυπόταχτων θεσμών, τα κινήματα και οι συλλογικότητες. Δεν ήταν ποτέ ενός ανδρός αρχή η δημοκρατία στον τόπο μας, πόσο μάλλον των μεταγραφών της ΝΔ από την Ακροδεξιά, που δίνουν σήμερα το στίγμα των πολιτικών σας παρεμβάσεων.
Ακούω με προσοχή τα σοβαρά επιχειρήματα κάθε πλευράς. Το επιχείρημα εκείνο, με το οποίο η ΝΔ προσπαθεί ξανά να κερδίσει τις εντυπώσεις, είναι τα περί δήθεν λίγων που αναστατώνουν τη ζωή των πολλών, της σιωπηλής πλειοψηφίας, όπως λέτε.
Επιδεικνύετε για άλλη μια φορά την εμμονή σας με τον κοινωνικό αυτοματισμό, αυτό το πράγμα να στρέφετε τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.
Κανένας πολίτης που θέλει να κατέβει αυθόρμητα σε μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας δεν επιθυμεί ούτε να ταλαιπωρήσει, ούτε να καταστρέψει περιουσίες. Είστε υπεύθυνοι και εσείς και οι προνομιακοί σας συνομιλητές στη Λίστα Πέτσα γι’ αυτό το απαράδεκτο στερεότυπο που καμώνεται το πολιτικό επιχείρημα.
Αλλά, αυτό το στερεότυπο το καλλιεργείτε μόνον όταν πρόκειται για διαδηλώσεις που αφορούν κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Όταν, όμως, ο Δήμαρχος της Αθήνας οικογενειακώ δικαίω αποφασίζει να κάνει άνω κάτω την πρωτεύουσα, τότε δεν ταλαιπωρείτε ο κόσμος. Όταν πρόκειται για αυτοκινητοπομπές επισήμων, τότε δεν ταλαιπωρείτε ο κόσμος. Μπορεί να βρεθεί και δαρμένος, όπως στο περιστατικό της Μιχαλακοπούλου, το οποίο θάψατε.

Θα ήθελα λίγο να τονίσω το εξής. Αν είναι να περάσουν αυτές οι διατάξεις, σε σχέση με τους οργανωτές, τους υπεύθυνους από την πλευρά των διαδηλωτών, τότε γιατί αντίστοιχα να μην υπάρχει υπεύθυνος κι από την πλευρά της αστυνομίας που να είναι αστικώς υπεύθυνος όπως είναι ο διοργανωτής. Να ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για την υπέρμετρη βία και αυθαιρεσία αστυνομικών οργάνων, τα οποία κρύβονται πίσω από εντολές και συνήθως ανύπαρκτα διακριτικά, ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για το νόμο, ποιος θα έχει την αστική ευθύνη για την υπέρμετρη χρήση ξύλου, χημικών την διαπόμπευση και τον εξευτελισμό των διαδηλωτών. Θα είναι μήπως ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη;

Η ουσία της υπόθεσης, και κλείνω με αυτό, είναι ότι η ΝΔ ξαναχτίζει το αυταρχικό κράτος των μνημονίων. Βλέπει, όμως, αναχώματα και αντιστάσεις που δεν περίμενε. Νόμιζε ότι πήρε λευκή εντολή, νόμιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την αφήσει να αλωνίζει στους θεσμούς και την κοινωνία. Νόμιζε ότι ο κόσμος είναι δεδομένος, αλλά δεν είναι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)