to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 31.01.2023

Πολιτική

Δ. Αυγέρη: «Η κυβέρνηση και γνώριζε και ευλόγησε το σκάνδαλο στο ΙΦΕΤ»

«Πάτε να μετατρέψετε το ΙΦΕΤ σε παραμάγαζο φαρμακαποθηκών και κερδοσκόπων» ανεφερε η βουλεύτρια Β' Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχισσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής


Για το σκάνδαλο του ΙΦΕΤ και την επιχείρηση νομιμοποίησής του από την κυβέρνηση μέσω του άρθρου 14 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου μίλησε κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλεύτρια Β' Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχισσα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη.

Χαρακτηριστικά η κ. Αυγέρη είπε: «[Με] την σκανδαλώδη διάταξη, το άρθρο 14 του παρόντος νομοσχεδίου, με την οποία η κυβέρνησή σας πάει να σβήσει το σκάνδαλο του ΙΦΕΤ, [π]άτε να μετατρέψετε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, πάτε να μετατρέψετε το ΙΦΕΤ σε αυτό που το μεταλλάξατε ήδη εδώ και δυόμισι τρία χρόνια, de facto, με τις ευλογίες σας. Σε παραμάγαζο φαρμακαποθηκών και  κερδοσκόπων».

Ενώ αναφέρθηκε επίσης στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις βουλευτών και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Απρίλιο του 2021 σχετικά με το σκάνδαλο του ΙΦΕΤ, ερωτήσεις που δεν έλαβαν καμία απάντηση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε ζημία του ελληνικού δημοσίου ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά και στην αποπομπή του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Αναλυτικά η ομιλία της Δώρας Αυγέρη:

«Θα ήθελα  και εγώ κυρίες κύριοι συνάδελφοι από αυτό εδώ το βήμα, της Ολομέλειας της Βουλής, να εκφράσω την οδύνη μου για την απώλεια του παλικαριού μας, του Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, όπως  και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τώρα, οδεύοντας προς το τέλος της συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου που εισήχθη στην Ολομέλεια την προηγούμενη Τετάρτη και διεκόπη από την πρόταση και συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο νομοσχέδιο, καθώς ούτως ή άλλως οι συνάδελφοι μου από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ  έχουν αναφερθεί εκτενώς επί της αρχής και στα υπόλοιπα άρθρα του, αλλά θα σταθώ σ’ αυτό το άρθρο 14.

Κυρία Υπουργέ, λείπει ο κ. Πλεύρης, αλλά σ’ αυτόν απευθύνονται τα ερωτήματα που θα διατυπώσω.

Αυτή την διάταξη, την σκανδαλώδη διάταξη, το άρθρο 14 του παρόντος νομοσχεδίου, με την οποία η κυβέρνησή σας πάει να σβήσει το σκάνδαλο του ΙΦΕΤ
Πάτε να μετατρέψετε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, πάτε να μετατρέψετε το ΙΦΕΤ σε αυτό που το μεταλλάξατε ήδη εδώ και δυόμισι τρία χρόνια, de facto, με τις ευλογίες σας. Σε παραμάγαζο φαρμακαποθηκών και  κερδοσκόπων.

Με τον ίδιο νόμο, την ίδια διάταξη, το άρθρο 14, την ίδια στιγμή, παρέχετε εκ των υστέρων πολιτική κάλυψη και ασυλία στις παρανομίες και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια της σημερινής διοίκησης του ΙΦΕΤ, μεταξύ των οποίων είναι: οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, για τις οποίες υπάρχουν ενοχοποιητικά πορίσματα ελέγχου που,  εδώ και καιρό,  έχουν διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.

Πράγματα, όμως, για τα οποία, εδώ και δυο, δυόμιση χρόνια, δεν ακούτε τίποτα, δεν βλέπετε, δεν διαβάζετε!

Ήδη, και παρακαλώ θα ήθελα να τα καταθέσω στα Πρακτικά, από τον Απρίλιο του 2021, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σάς είχαμε καταθέσει ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων για την πλήρη αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας  στις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων  του ΙΦΕΤ και σε δημοσιεύματα  που μιλούσαν για φαινόμενα κακοδιοίκησης και σκανδάλων. Για την εγκατάσταση ενός παρασυστήματος, ενός παρα-ΙΦΕΤ μέσα στο ΙΦΕΤ, με δούρειους Ίππους ανθρώπους που είχαν και έχουν άμεση σχέση με ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.

Όπως «ενοικιαζόμενο» εργαζόμενο ιδιωτικής εταιρίας-φαρμακαποθήκης στον οποίο είχαν εκχωρηθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο, σημειωτέον εξακολουθεί να είναι προσωρινός γιατί δεν έχει τα τυπικά προσόντα για να διορισθεί κανονικά. Από αυτόν τον διευθύνοντα σύμβουλο σε αυτόν  «ενοικιαζόμενο εργαζόμενο» ανατέθηκαν διευθυντικές υπερεξουσίες και αποφασιστικές αρμοδιότητες, παρότι δεν ανήκε στο προσωπικό του ΙΦΕΤ.  Ο ενοικιαζόμενος εργαζόμενος φερόταν να είναι μέτοχος σε ιδιωτική φαρμακαποθήκη και να έχει συγγενική σχέση με ιδιοκτήτη άλλης φαρμακαποθήκης. Ενώ την ίδια στιγμή, μέλος του Δ.Σ. του ΙΦΕΤ ήταν μέλος Δ.Σ. της μεγαλύτερης ιδιωτικής φαρμακοποθήκης της Θεσσαλονίκης.

Ουδέποτε, κυρία Ράπτη, κύριε Πλεύρη, που είστε απών,  απάντησαν οι προκάτοχοί σας, Κικίλιας και Κοντοζαμάνης. Αλλά στην ίδια γραμμή κινηθήκατε  κι εσείς, παρότι σας καλέσαμε να απαντήσετε και από αυτό εδώ το βήμα. 

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο που ακολούθησε το 2021, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ επανήλθαμε με ερωτήσεις για τις βασικές ελλείψεις σε φάρμακα και τη διακινδύνευση της ζωής ασθενών με σοβαρές ή δυσίατες ασθένειες, οι οποίοι αδυνατούν να προμηθευτούν από αλλού τα αναγκαία για αυτούς φάρμακα.

Καμία απάντηση, καμία ενέργεια από πλευρά σας.

Με παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια της Βουλής (όπως στις 1.12.2021), κάλεσα τον κ. Πλεύρη, τον υπουργό Υγείας, να απαντήσει για το «πάρτι» με τις εξαγωγές φαρμάκων και την ασύδοτη κερδοσκοπία εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της δημόσιας υγείας. Καμία απόκριση. Τσιμουδιά από τον υπουργό Υγείας τον κ. Πλεύρη.

Ο χρόνος, στο μεταξύ, περνά και το έγκλημα συνεχίζεται! 

Τον Φεβρουάριο του 2022 η εφημερίδα «Δημοκρατία», θα καταθέσω στα Πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα, δημοσιεύει το πόρισμα-φωτιά του Εσωτερικού Ελέγχου για το ΙΦΕΤ και αποκαλύπτει σωρεία σκανδάλων και παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.

Και πάλι, καμία αντίδραση δεν υπήρξε πάλι από πλευράς του υπουργείου Υγείας. Ούτε και στην ερώτηση που καταθέσαμε 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ σε συνέχεια αυτού του δημοσιεύματος στις 24.2.2022 καλώντας σας να απαντήσετε «Τι προτίθεστε να πράξετε μετά την Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου, τα ευρήματα της οποίας είναι άκρως αποκαλυπτικά για όσα σκανδαλώδη γίνονταν και γίνονται στο ΙΦΕΤ:

  • Εμπορικές εξαγωγές φαρμάκων - ουσιαστικά, δηλαδή, εκποίηση- κατά παρέκκλιση του Καταστατικού του ΙΦΕΤ και των συναφών διαδικασιών, χωρίς να ελέγχεται η επάρκεια των φαρμάκων και με την αξία πώλησης για ένα τετράμηνο μόνο να φθάνει σχεδόν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
  • Πάρτι με απευθείας αναθέσεις
  • «Απώλεια» ποσού 900.000 ευρώ από το λογιστήριο της Εταιρείας με σαφείς ενδείξεις τέλεσης οικονομικής απάτης. 

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πού πήγαν τα χρήματα από την πληρωμή τιμήματος προμήθειας φαρμάκων,  που διενεργήθηκε από το λογιστήριο του ΙΦΕΤ, σε άγνωστο τραπεζικό λογαριασμό.  Η συνολική ζημία ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ και κανείς δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη.

Δεν απάντησε ποτέ ο υπουργός Υγείας, ο κύριος Πλεύρης, για τα όσα αποκαλύπτει η Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου,  για το εάν έχει κινηθεί η διαδικασία ελέγχου και πειθαρχικών ή ποινικών διώξεων, για το ποιες ενέργειες έκανε το Υπουργείο .

Αντί αυτού, η μόνη ενέργεια η οποία έγινε ήταν η συνεχιζόμενη δίωξη της εσωτερικής ελέγκτριας, η οποία συνέταξε το πόρισμα και αποκάλυψε τα σκάνδαλα του ΙΦΕΤ, καταθέτοντας μάλιστα και η ίδια μηνυτήρια αναφορά.

Την ανοχή σας κύριε Πρόεδρε, γιατί στην ουσία εδώ δεν πρόκειται μόνο για την τοποθέτηση στο άρθρο 14, αλλά για έναν τραγικό απολογισμό για τα έργα και τις ημέρες του υπουργείου Υγείας σε σχέση με το σκάνδαλο του ΙΦΕΤ. Κι ένας λόγος παραπάνω, επειδή τόσο καιρό δεν είχαμε καμία κοινοβουλευτική απάντηση παρότι όφειλε ο υπουργός να μας τη δώσει.
Αντί αυτού η μόνη ενέργεια που έγινε ήταν η συνεχιζόμενη δίωξη της ελέγκτριας, η οποία όπως είπαμε κατέθεσε και μήνυση.  Όπως μήνυση έχει υποβάλει κι ο εποπτεύων το ΙΦΕΤ, ο ΕΟΦ, για τις παράνομες και την χωρίς έγκρισή του εξαγωγές φαρμάκων.

Τι γίνεται αλήθεια με την πορεία αυτών των μηνύσεων;

Τσιμουδιά δεν βγάλατε, κυρίες και κύριοι του Υπουργείου Υγείας, ούτε όταν την 1η Απριλίου του 2022 καταθέσαμε κι εμείς μηνυτήρια αναφορά στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις καταγγελίες και το πόρισμα φωτιά, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών και την σε βάθος διερεύνηση όσων λαμβάνουν χώρα στο ΙΦΕΤ (παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, κακοδιοίκηση, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, απευθείας αναθέσεις χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών).

Προσφάτως μάθαμε ότι λίγες μέρες μετά, στις 4 Απριλίου 2022, παραπέμφθηκε η υπόθεση στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Περιμένουμε ακόμη να λάβουμε γνώση.

Βέβαια, από την πλευρά του υπουργείου μέχρι στιγμής τσιμουδιά.

Και άντε κυρία υπουργέ, κύριε Πλεύρη που είστε απών, την αντιπολίτευση την έχετε γραμμένη, δεν της δίνετε καμία σημασία. Το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, τον Υπουργό Οικονομικών, επίσης του δεν δίνετε καμία σημασία;

Εδώ θα σας καταθέσω το σχετικό έγγραφο, χρονολογείται στις 9 Μαΐου 2022. Ο κ. Στουρνάρας, λοιπόν, με έγγραφό του προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΙΦΕΤ και τον ΕΟΦ ζητούσε να εξεταστεί η δυνατότητα εντολής ελέγχου σε κλιμάκιο επιθεωρητών ελεγκτών προς διερεύνηση των όσων αναφέρονται στο πόρισμα της εσωτερικής ελέγκτριας για την περίοδο από 1-8-2021 έως 31-1-2021. Ιδού και το σχετικό έγγραφο!

Σε συνέχεια αυτού του εγγράφου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στις 11-7-2022, ζήτησε από  τον ΙΦΕΤ να «αποσταλούν οι αποφάσεις εξαγωγής φαρμάκων για το έτος 2021 υπογεγραμμένες από τον τελικό υπογράφοντα, καθώς και τα σχέδια των εν λόγω αποφάσεων υπογεγραμμένα από τον εκάστοτε συντάκτη και τους ιεραρχικά ανώτερους έως τον τελικό υπογράφοντα…», προφανώς για να φανεί ποιος τελικά εισηγείται και ποιος παίρνει τις αποφάσεις για τις εξαγωγές. Επίσης, η ΕΑΔ ζητούσε τις συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύ του ΙΦΕΤ και των προμηθευτριών, τα παραστατικά διαχείρισης, αντίγραφο του αιτήματος μεταφοράς του ποσού των 900.000 ευρώ, που ήταν άφαντο και χάθηκε στην πορεία. Μάλιστα, η ΕΑΔ έδινε διορία 10 ημερών για την αποστολή απαντήσεων από τη διοίκηση του ΙΦΕΤ.

Τι έγινε μετά από αυτό; Μάλλον, δεν έγινε τίποτα.

Ή μάλλον έγινε κάτι. Παραιτήσατε τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τον κύριο Μπίνη. Τέσσερις μέρες μετά. Στις 15-7-2022. Τυχαίο; Εγώ λέω καθόλου.

Άρα, ακόμη ένα ερώτημα τι έγινε με την έρευνα της ΕΑΔ κύριε Πλεύρη. Τίποτα προφανώς.

Αντί να δώσετε απαντήσεις σε όλα αυτά, υπάρχει και το σχετικό έγγραφο, όχι μόνο θέλατε να καταργήσετε την εσωτερική ελέγκτρια, αλλά αναθέσατε την εκπαίδευση αυτού που θα διεξαγάγει από εδώ και στο εξής την έρευνα, στον κ. Κουτούπη, τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, που έχει πάρει 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις μαζί με τον κύριο Ροδάκο! 

Κλείνοντας, στην ουσία με αυτό το νόμο, με αυτή τη διάταξη, επιβεβαιώνετε ότι και γνωρίζατε και με τις ευλογίες σας διαπράχθηκε και συνεχίζει να διαπράττεται αυτό το έγκλημα στο ΙΦΕΤ, που από ένας φορέας κοινωνικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας, στην ουσία πάει να καταστεί με το νόμο σας παραμάγαζο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.

Αλλά πολύ σύντομα θα καταστεί παρελθόν γιατί και εσείς θα αποτελέσετε παρελθόν για τον ελληνικό λαό.»

Δείτε την ομιλία της Δώρας Αυγέρη στην Ολομέλεια της Βουλής:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)