to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 11.01.2018

Πολιτική

Corriere della Sera: Ο Τσίπρας, ο Τζωρτζ Οργουελ και το ποδόσφαιρο

«Το ποδόσφαιρο είναι μία μεταφορά της πολιτικής», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας Corriere Della Sera, που αποκαλύπτει την κυκλοφορία βιβλίου που θα περιέχει συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για το ποδόσφαιρο!


«Το ποδόσφαιρο είναι μία μεταφορά της πολιτικής», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας Corriere Della Sera, που αποκαλύπτει την κυκλοφορία βιβλίου που θα περιέχει συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για το ποδόσφαιρο! 

«Στην Αθήνα δεν μιλάνε για τίποτε άλλο, αλλά ο τίτλος και ο συγγραφέας παραμένουν ακόμα ένα μυστήριο. Ο πρωθυπουργός μιλά για το ρόλο που παίζει το δημοφιλές παιχνίδι στην διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας», αναφέρει στην εισαγωγή του το δημοσίευμα.

«Το ραντεβού με τις κάλπες είναι για τον επόμενο χρόνο κι έτσι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει το χρόνο να σκεφτεί τι του αρέσει περισσότερο, ανάμεσα στα  δύο  του πάθη: την πολιτική και το ποδόσφαιρο. Το κάνει σε μια συνέντευξη σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα, ένα βιβλίο για το οποίο ο καθένας μιλάει στην Αθήνα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο. Οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά στον Ελληνα ηγέτη αρνούνται να αποκαλύψουν τον συγγραφέα και τον τίτλο, αλλά πολιτικοί επιστήμονες και βουλευτές αντίπαλοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επίθεση με ομοβροντίες κριτικής. Ο Τσίπρας φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του Τζωρτζ Οργουελ («ο αθλητισμός είναι πόλεμος χωρίς τους πυροβολισμούς») στην ελληνική παραλλαγή: το ποδόσφαιρο  είναι σαν την οικονομική κρίση χωρίς διεθνή διάσωση», συνεχίζει το δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας.

«Μαζί με το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα και αυτό είναι που επιλέγει ο Τσίπρας για προβληματισμό σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες, τις οικονομικές αδικίες και την αναγέννηση της χώρας», τονίζει η Corriere della Sera.

«Ωστόσο, ο ιδανικός του ορίζοντας, πνευματικός και εκλογικός, παραμένει στα αριστερά. Και παρά το γεγονός αυτό, ο Τσίπρας ανέκαθεν δήλωνε οπαδός του Παναθηναϊκού. Η ομάδα ιστορικά υποστηρίζεται από την αστική τάξη του κέντρου της Αθήνας και παίζει ένα ντέρμπι σε υψηλή πολιτική και αθλητική ένταση με τον Ολυμπιακό, ομάδα του λιμανιού του Πειραιά. Ο Τσίπρας δεν έκρυψε ποτέ τις οπαδικές του προτιμήσεις, προκαλώντας την προκατάληψη των ψηφοφόρων του. Στο βιβλίο επιβεβαιώνει την πίστη του, αλλά προσθέτει και τη συμπάθεια του για την Μπαρτσελόνα και την Λίβερπουλ, παράδειγμα μείγματος μεταξύ ποδοσφαίρου και πολιτικής. Στο βιβλίο?συνέντευξη, ο Τσίπρας προχωρά περαιτέρω. Μιλά για το ρόλο του ποδοσφαίρου στον σχηματισμό της κοινωνικής ταυτότητας και της πολιτικής συνείδησης. Αναφέρεται στα έσοδα δισεκατομμυρίων των παικτών και στα  ασύμετρα τηλεοπτικά δικαιώματα μεταξύ των ομάδων ως μεταφορά των διεθνών σχέσεων εξουσίας. Φτάνει ακόμη να θέσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου, σημείο αναφοράς στο κυβερνητικό του πρόγραμμα. Το ποδόσφαιρο, ο Τσίπρας, λέει, είναι «μια πρόκληση για τις σημερινές διοικήσεις»: είναι πάρα πολλά τα χρέη  των επαγγελματικών συλλόγων στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Πέρα από την οπαδική προτίμηση, για τον Τσίπρα προτεραιότητα είναι να εξαλείψει τη διαφθορά και να αναγεννηθούν εκείνες οι ομάδες-εταιρείες, που από απλές αθλητικές ενώσεις, έγιναν θεματοφύλακες τεράστιων ροών χρήματος και συναισθήματος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)