to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Copernicus: Συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής

H παρακάτω εικόνα δείχνει τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα για τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία προέρχονται από δεδομένα που συλλέχθηκαν στις 19 Αυγούστου 2021 από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P.


Οι επίμονα υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και οι συνθήκες ακραίας ξηρασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυτικές ακτές του Καναδά πυροδοτούν εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές (“megafires”). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας του προγράμματος Copernicus, οι εκπομπές άνθρακα από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 2003 για την ίδια περίοδο του έτους.

Έχοντας κάνει στάχτει μια περιοχή μεγαλύτερη από το Λουξεμβούργο, η πυρκαγιά “Dixie Fire” είναι μία από τις πιο σοβαρές και εκτεταμένες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Καλιφόρνια. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13 Ιουλίου 2021, έχει κάψει 2.831 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2.831.000 στρέμματα) από τις 19 Αυγούστου 2021 και εξακολουθεί να παραμένει ανεξέλεγκτη.

Ως αποτέλεσμα, οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα (CO), κορυφώθηκαν στα 0,08 mol/m2 κοντά στο Σαν Φρανσίσκο και το αόρατο νέφος CO κάλυπτε μια έκταση μεγαλύτερη από 3 εκατομμύρια km2, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου. Το όργανο παρακολούθησης TROPOMI (TROPOspheric Monitoring Instrument) του δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) με πρωτοφανές επίπεδο λεπτομέρειας σε παγκόσμια κλίμακα, με χρονική ανάλυση μιας ημέρας.

Πηγή: meteo.gr από Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-5P
Περισσότερα: https://www.copernicus.eu/en/media/image-day-gallery/carbon-monoxide-pollution-ongoing-wildfires-north-americas-west-coast 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)