to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

COP27: Κατώτερη των περιστάσεων η διάσκεψη για το Κλίμα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου άρχισε στις αιγυπτιακές ακτές της Ερυθράς Θάλασσας η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα COP27. Οι ΗΠΑ επιλέγουν να θέσουν θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, ενώ η συνεργασία των δύο πιο ρυπογόνων κρατών του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνας, μένει σε επίπεδο... προσκλήσεων και προθέσεων. Η αντιπαλότητα Ουάσινγκτον-Πεκίνου ψαλιδίζει τις ελπίδες για την διατύπωση νέων κινεζικών δεσμεύσεων για το Κλίμα


Ηγέτες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν από τις αρχές του μήνα στην Αίγυπτο για να μετάσχουν στη Διάσκεψη καλούμενοι να απαντήσουν στο ερώτημα σε ποιες δεσμεύσεις ειναι διατεθειμένοι να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να δοθεί βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι χώρες βρίσκονται πολύ μακριά από το να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τον προβιομηχανική εποχή, ο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Σχετική παρέμβαση έκανε για το θέμα η Greenpeace, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

• Διαβάστε επίσης: Την αλλαγή πορείας της Βραζιλίας για το Κλίμα θα ανακοινώσει ο νέος πρόεδρος Λούλα

Η απροθυμία των χωρών να προχωρήσουν σε τομές σε σχέση με την ενισχυμένη έκθεση των αναπτυσσόμενων χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, «αναγκάζουν» τους ηγέτες να εστιάσουν σε επιμέρους θέματα, κυρίως σχετιζόμενα με τον πόλεμο και τη γεοπολιτική.

Η αντιπαλότητα Ουάσινγκτον-Πεκίνου ψαλιδίζει τις ελπίδες για την διατύπωση νέων κινεζικών δεσμεύσεων για το Κλίμα

Οι εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον μπορεί να ωθήσουν την Κίνα να μην προχωρήσει σε νέες υποσχέσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρά τις διεθνείς πιέσεις που αυξάνονται επί του πρώτου παγκόσμιου ρυπαντή στην εκπομπή αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται στην διάσκεψη κορυφής της COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ, όμως ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα λάμψει δια της απουσίας του.

Η συνεργασία ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους παγκόσμιους ρυπαντές είναι ωστόσο κρίσιμης σημασίας για να υπάρξει πρόοδος στις 30ετείς διαπραγματεύσεις για το Κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που κατέληξαν στην ιστορική συμφωνία του Παρισιού το 2015.

Ομως οι σινοαμερικανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο και την αμερικανική απαγόρευση πώλησης στην Κίνα ηλεκτρονικών τσιπ αιχμής.

Κατά συνέπεια, η έκβαση της COP27 είναι αβέβαιη.

Ηδη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έθεσε την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο προ των ευθυνών τους στην Αίγυπτο, καλώντας τις «να βρεθούν πραγματικά στο ραντεβού» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αλλωστε η Κίνα υπήρξε ένας από τους βασικούς παράγοντες της επίτευξης της συμφωνίας του Παρισιού.

Στην COP27 ο ρόλος της Κίνας είναι εξαιρετικά σημαντικός, δεδομένου του μεγέθους του πληθυσμού της (1,4 δισεκατομμύριο) και της οικονομίας της, που καταβροχθίζει ενεργειακούς πόρους.

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια δύο σημαντικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα θα φθάσει στην κορύφωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030 και θα έχει επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2060.

Ισχνές ελπίδες: Τα μέτρα αυτά είναι κρίσιμα για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή την διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το όριο των +2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής, το όριο αυτό έχει ξεπερασθεί και η πίεση επί των μεγάλων ρυπαντών για να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον Alden Meyer, αναλυτή του κέντρου E3G που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή, η σινοαμερικανική συνεργασία ως προς τις εκπομπές μεθανίου ή την αποψίλωση των δασών είναι αποφασιστικής σημασίας.

«Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν σύμφωνα με ό,τι υπαγορεύουν τα εθνικά τους συμφέροντα», αλλά «πάντοτε ήταν σημαντικό για τις δύο χώρες να συντονίζουν τις θέσεις του σε στιγμές κλειδιά», δήλωσε ο αναλυτής.

Οι ελπίδες όμως για νέες κινεζικές ανακοινώσεις κατά την διάρκεια της COP27 παραμένουν ισχνές.

Εκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα επέμενε στην ανάγκη εκπλήρωσης των ανειλημμένων δεσμεύσεων πριν από την διατύπωση νέων.

Ο «κύριος Κλίμα» της Κίνας, ο Σιέ Τζενχουά, επέμεινε ως προς το σημείο αυτό την περασμένη εβδομάδα, καλώντας τις ανεπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις του για την χορήγηση «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων» προς τις φτωχές χώρες ως βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η Κίνα τελεί επίσης υπό πίεσιν για να συγκεκριμενοποιήσει τα σχέδια περιορισμού των εκπομπών μεθανίου.

Το αέριο αυτό που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι παρόν στην ατμόσφαιρα σε ποσοστά μικρότερα από το CO2, αλλά οι επιπτώσεις του στην υπερθέρμανση της Γης είναι πολύ σημαντικότερες.

Το παραμελημένο μεθάνιο: Το μεθάνιο αντιπροσωπεύει το 10% περίπου των κινεζικών εκπομπών. Οι εκπομπές του προέρχονται από την εξορυκτική βιομηχανία, την γεωργία και τα απορρίμματα.

Τον περασμένο χρόνο, Πεκίνο και Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι θα συνεργασθούν για να ελέγξουν τις εκπομπές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την μείωση κατά 30% των εκπομπών μεθανίου σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Κίνα δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τον δικό της οδικό χάρτη.

«Το μεθάνιο είναι ένα ζήτημα που έχει παραμεληθεί από την Κίνα», αλλά «δεν μπορεί να μείνει σε δεύτερο πλάνο», δήλωσε ο Li Shuo της Greenpeace Ανατολικής Ασίας.

Η δημοσίευση ή μη κινεζικού σχεδίου δράσης κατά την διάρκεια των εργασιών της COP27 θα μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την επιθυμία της να συνεργασθεί με τους εταίρους της», σύμφωνα με τον Li Shuo.

Αλλη ανησυχία που αφορά την Κίνα προέρχεται από το γεγονός ότι ο ασιατικός γίγαντας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ηλεκτρική ενέργεια από τον πολύ ρυπογόνο άνθρακα.

Παρά ταύτα, η Κίνα μπορεί να επαίρεται για μία σειρά πολιτικών που συνεχίζουν να της εξασφαλίζουν θέση κινητήριας δύναμης των προσπαθειών της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Αναπτύσσει πολύ δυναμικά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προστατεύει όλο και περισσότερο τις ζώνες οικολογικού ενδιαφέροντος και απομακρύνει από τα μεγάλα αστικά κέντρα τα ρυπογόνα εργοστάσια για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Ο Μπάιντεν θέλει να συνομιλήσει με τον Σι, να πιέσει τη Ρωσία και να περιορίσει τη Βόρεια Κορέα  

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκινά περιοδεία μίας εβδομάδας στην Αίγυπτο και την Ασία, στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει με εταίρους των ΗΠΑ κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ενισχυμένος από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών για τους Δημοκρατικούς.

Ο Μπάιντεν θα μεταβεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), όπου θα παραστεί στις 11 Νοεμβρίου, σε μια σύνοδο του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN) και στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας, οι οποίες θα διεξαχθούν στην Καμπότζη στις 12 και 13 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια στην ετήσια σύνοδο της G20, των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, στην Ινδονησία από τις 14 ως τις 16 Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει την πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του στη G20, όπου ελπίζει να συζητήσει τις «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών, να πείσει τους εταίρους των ΗΠΑ να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και να συζητήσει τρόπους περιορισμού της Βόρειας Κορέας μετά την πραγματοποίηση από την Πιόνγκγιανγκ πολλών πυραυλικών δοκιμών.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα θέματα, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αντιμετώπιση της Κίνας: Ο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι στόχος του είναι να κατανοήσει καλύτερα τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες του Σι, στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν οι δύο άνδρες στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί. Επίσης θα αναφερθεί στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι θέλει οι δύο πλευρές να προσδιορίσουν «ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», να κατανοήσει τι θεωρεί ο Σι ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Κίνας, να συζητήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και να «καθορίσουμε αν συγκρούονται μεταξύ τους».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι (…) αν οι δύο ηγέτες θα εμφανιστούν με μια κάπως πιο συμφιλιωτική στάση ή πιο δύσπιστοι σχολίασε ο Μάθιου Γκούντμαν του Center for Strategic & International Studies.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή της Ινδίας- Ειρηνικού, τη διατήρηση της διεθνούς τάξης στη Νότια Σινική Θάλασσα και θα συζητήσει για το εμπόριο και τη σχέση της Κίνας με τις χώρες της περιοχής.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι οξυμένη λόγω της Ταϊβάν, μετά και την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί τον Αύγουστο.

Απομόνωση της Ρωσίας: Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσει τους πόρους με τους οποίους η Ρωσία χρηματοδοτεί την εισβολή της στην Ουκρανία και σκοπεύει να εμφανιστεί «αμετανόητος» στη στήριξή του προς το Κίεβο. Στη σύνοδο της G20 θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του πολέμου στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια.

Σήμερα ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι τυχόν εδαφικοί συμβιβασμοί μεταξύ των δύο χωρών εξαρτώνται από το Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει διαδικτυακά, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της Ινδονησίας, που φιλοξενεί τη G20. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από πρόσκληση της Τζακάρτα.

Περιορισμός της Βόρειας Κορέας: Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα αλλά και με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ-γελ στη διάρκεια της συνόδου της ASEAN, με τους οποίους θα συζητήσει τρόπους για να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι τρεις ηγέτες θα αναφερθούν στο «παράνομο πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Κλιματική αλλαγή: Στην ομιλία του αύριο, 11 Νοεμβρίου, στην COP27 στην Αίγυπτο, ο Μπάιντεν αναμένεται να υπενθυμίσει στις 196 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σημείωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει σε διμερείς συναντήσεις τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τις αναπτυσσόμενες χώρες για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιοριστούν οι εκπομπές μεθανίου και να απομακρυνθούν από τον άνθρακα.

Ανθρώπινα δικαιώματα: Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Μπάιντεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και «τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν σημαντική θέση στις συζητήσεις τους», σημείωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ έχουν «εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους» για τον φυλακισμένο ακτιβιστή Αλάα Άμπντελ Φάταχ, καθώς η υγεία του επιδεινώνεται έπειτα από περισσότερες από 200 ημέρες απεργίας πείνας. Την Κυριακή ξεκίνησε και απεργία δίψας.

Ο Μπάιντεν θα «εξακολουθήσει να καλεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να προχωρήσει σε νομικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Κίνα επιβεβαιώνει τη «συλλογική της δέσμευση» για το κλίμα  

Η Κίνα, πρώτη χώρα παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και της οποίας ο πρόεδρος δεν πήγε στην COP27, επανέλαβε τη δέσμευσή της στην παγκόσμια καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

"Η αποφασιστικότητα της Κίνας να συμμετάσχει ενεργά στην παγκόσμια διακυβέρνηση για το κλίμα δεν θα υποχωρήσει, ούτε θα αλλάξει", δήλωσε ο Κινέζος ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Σίε Ζενχουά στο τέλος της συνόδου των ηγετών της 27ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που φιλοξενείται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Η αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, των δύο πρώτων παγκόσμιων ρυπαντών, εγείρει φόβους για τη δυναμική της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης. Τη Δευτέρα, ενώπιον όσων συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Σίε δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι προσηλωμένο στην επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα. "Όσο κι αλλάξει το εξωτερικό περιβάλλον και όσες προκλήσεις κι αν αντιμετωπίζουμε, η Κίνα έχει ακλόνητη αποφασιστικότητα να επιτύχει αυτό το όραμα της ουδετερότητας του άνθρακα".

"Φέτος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν συχνά, με σοβαρές ζημιές σε πολλές ηπείρους. Η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση έπληξαν τον κόσμο, η μια μετά την άλλη, και η διαδικασία δράσης για το κλίμα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις", δήλωσε ο Σίε.

"Σε αυτή την περίπτωση, η πολυμέρεια, η αλληλεγγύη και η συνεργασία ήταν πάντα η λύση στις δυσκολίες μας", επέμεινε.

Ο Κινέζος αξιωματούχος εξήρε τις ενέργειες της χώρας του για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών στα ηλιακά πάνελ, τη θέση της Κίνας ως κορυφαίου κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή τη μείωση στο ήμισυ από το 2005 της έντασης των ρυπογόνων εκπομπών, δηλαδή των εκπομπών σε σχέση με το ΑΕΠ.

Επέμεινε στην ανάγκη οι ανεπτυγμένες χώρες να επιταχύνουν τη μείωση των εκπομπών τους και να τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο θέμα της χρηματοδότησης των δράσεων για το κλίμα υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, κάτι που δεν ισχύει πάντα.

"Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλες τις πλευρές για να υπερασπιστούμε την πολυμέρεια προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης για το κλίμα, δίκαιο και λογικό, και να προσφέρουμε μια μεγαλύτερη συνεισφορά στην παγκόσμια απάντηση για την κλιματική αλλαγή", δήλωσε τέλος ο Κινέζος διαπραγματευτής.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι είχε διαβεβαιώσει στο Σαρμ ελ Σέιχ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ.

Ζελένσκι: Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο.

«Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, στις τιμές των τροφίμων και στα δάση της Ουκρανίας.

«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος έχει προκαλέσει μια ενεργειακή κρίση η οποία υποχρέωσε δεκάδες χώρες να ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα προκειμένου να μειώσουν τις τιμές ενέργειας για τους λαούς τους… προκειμένου να μειώσουν τις τιμές που αυξάνονται σοκαριστικά λόγω σκόπιμων ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε «μια οξεία επισιτιστική κρίση στον κόσμο, η οποία έπληξε χειρότερα όσους υποφέρουν από τις υπάρχουσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνοντας ότι «λόγω του πολέμου καταστράφηκαν 5 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης στην Ουκρανία σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών».

Φέτος η Ουκρανία είχε για πρώτη φορά δικό της περίπτερο σε Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Σε αντίθεση, όμως, με τα υπόλοιπα περίπτερα στην COP27 -- τα οποία κοσμούν πολύχρωμα λογότυπα, σημαίες και εικόνες πυκνής βλάστησης -- το ουκρανικό ξεχωρίζει για το γκρίζο και μαύρο χρώμα που επιλέχθηκε λόγω του πολέμου.

Ο Ζελένσκι επέκρινε ορισμένους από τους ισχυρούς της Γης, χωρίς να τους κατονομάσει, ότι αρκούνται σε ευχολόγια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί για τους οποίους η κλιματική αλλαγή είναι απλώς ρητορική ή μάρκετινγκ… αλλά όχι πραγματική δράση», είπε.

«Είναι αυτοί που ξεκινούν επιθετικούς πολέμους όταν ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει ούτε έναν πυροβολισμό. Απαιτείται παγκόσμια συντονισμένη δράση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Χρ. Σταϊκούρας: Σημαντικές προκλήσεις για τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό δημιουργεί η κλιματική αλλαγή 

Η ανάγκη να τονωθούν οι επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επισημάνθηκε στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας των υπουργών Οικονομικών για την Κλιματική Δράση που πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα της διάσκεψης COP27, στο Σαρμ Ελ Σέιχ, και στην οποία μετείχαν υπουργοί Οικονομικών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και εκπρόσωποι του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη διεξαγωγή πολυμερών και διμερών συναντήσεων. Συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva.

Σύμφωνα με τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση, «υπογράμμισε ότι οι οικονομικές ζημίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή μπορούν να επιφέρουν σημαντικές προκλήσεις για τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό, ιδίως στο σημερινό περιβάλλον εντεινόμενης διεθνούς αβεβαιότητας και διαδοχικών κρίσεων. Γι' αυτό και, όπως τόνισε, οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση πολιτικών προς την αποτελεσματική και έγκαιρη ανακατεύθυνση της κατάλληλης χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Είπε ότι «η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο της, ο οποίος θέτει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση της κλιματικής προσαρμογής σε τομεακές πολιτικές. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά για την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στις μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε, επίσης, χθες διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Dr. Mohamed Maait. Αφού τον συνεχάρη για την αιγυπτιακή προεδρία της COP27, ο Χρ. Σταϊκούρας συζήτησε μαζί του για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τις δυνατότητες περαιτέρω ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας, ενώ ανέδειξε τη σημασία των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας- Αιγύπτου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε παραγωγικές διμερείς σχέσεις, με πολλαπλά οφέλη για τις οικονομίες της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές περιβάλλον και τις πολυδιάστατες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς μας συνεργασίας σε κλάδους κρίσιμους, όπως είναι η ενέργεια, προωθεί την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων, ενισχύει παράλληλα την κλιματική και οικονομική βιωσιμότητα των δύο χωρών και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής». Σε συνέχεια της συνάντησης, δρομολογείται η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, "η Ελλάδα, δυναμικά παρούσα στις διεθνείς συζητήσεις για την Κλιματική Αλλαγή, στηρίζει τη Συμφωνία των Παρισίων, προωθεί τις συνεργασίες και λαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ενσωμάτωση της αειφορίας στην οικονομική πολιτική και την προώθηση επενδύσεων για την Πράσινη και Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης".

tags: COP27

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)