to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 13.05.2014

Οικονομία

"Colpo grosso" με Εθνική και Eurobank

Σε... περίεργες κινήσεις οι οποίες ζημιώνουν τόσο τους φορολογουμένους όσο και τους μικροεπενδυτές προχώρησαν οι διοικήσεις τόσο της Eurobank όσο και της Εθνικής τράπεζας, στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν - "Για άλλη μια φορά σημειώνεται ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τακτοποίηση μεγαλοκεφαλαιούχων, που απολαμβάνουν την εύνοια της Κυβέρνησης, και συγκέντρωση πλούτου στα χέρια της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας", καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ


Σε... περίεργες κινήσεις οι οποίες ζημιώνουν τόσο τους φορολογουμένους όσο και τους μικροεπενδυτές προχώρησαν οι διοικήσεις τόσο της Eurobank όσο και της Εθνικής τράπεζας, στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν, τουλάχιστον όπως αναφέρουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, αλλά καταμαρτυρούν και τα στοιχεία. Την ίδια ώρα πραγματοποιούταν "πανηγύρι" στο Χ.Α., με ωφελημένους τα ξένα funds, ενώ όλα τα παραπάνω έχουν συντελεστεί υπό την ανοχή και συμμετοχή της κυβέρνησης.

 

Το "ξεφόρτωμα" στο Χ.Α. και η Eurobank

Η αρχή έγινε με τη Eurobank, η οποία προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου σε τιμή 0,31 ευρώ, όταν πριν 9 από μήνες ανακεφαλαιοποιήθηκε σε τιμή 1,54 ευρώ, την οποία κάλυψε εξ ολοκλήρου το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ. Πλέον περνά στα "χέρια" της ομάδας Fairfax και άλλους ξένους μετόχους και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, άρχισαν να παίζονται "χοντρά παιχνίδια" στις... πλάτες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από ξένα funds, και μάλιστα υπό την απαθή παρακολούθηση των γεγονότων από την κυβέρνηση, αν όχι με τη συμμετοχή της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης ήταν τραπεζοκεντρική, με τη Eurobank να "πέφτει" κατά 19,10%! Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, η ραγδαία αυτή πτώση της μετοχής της Eurobank οφειλόταν στο Τ+3, που ίσχυσε. Και αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό...

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ της Εurobank, οι μετοχές από την αύξηση της τράπεζας θα πιστώνονταν στις μερίδες των επενδυτών στις 9 Μαΐου. Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι ξένοι... λογαριασμοί (καθώς απαγορεύεται κάτι τέτοιο από ελληνικές χρηματιστηριακές) προέβησαν σε πωλήσεις μετοχών στην υποκείμενη αγορά, γνωρίζοντας ότι στο Τ+3 θα πιστωθούν οι μετοχές. Επί της ουσίας, επρόκειτο για "ξεφόρτωμα" ξένων, όπως λέγεται στη γλώσσα της αγοράς, αφού επί της ουσίας πούλησαν μετοχές που δεν είχαν και τις οποίες θα αποκτούσαν την Παρασκευή... Φυσικά παρενέβη, κατόπιν εορτής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά το κακό είχε συμβεί...

Τα funds και η Εθνική

Εν τω μεταξύ, υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 2,5δισ. ευρώ. Και εδώ η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής θα καθοριστεί στα 2,25 ευρώ, ποσό που εμπεριέχει discount (έκπτωση) 48% σε σχέση με την τιμή της ΑΜΚ του 2013, δηλαδή τα 4,29 ευρώ και αναφερόταν μόνο σε ξένους! Βέβαια, η διοίκηση της Εθνικής το 2013 υλοποίησε ΑΜΚστα 4,29 ευρώ προτρέποντας, μαζί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον λαό και την ελληνική επενδυτική κοινότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση. Τότε ελάχιστοι ξένοι επένδυσαν στην Εθνική όχι πάνω από 100 εκατ. σε σύνολο ιδιωτών, ενώ τώρα είναι προφανώς ωφελημένοι όσοι "μπήκαν" στην ΑΜΚ. Πρόκειται για μια τιμή ιδιαίτερα συμφέρουσα, γι' αυτό και πλήθος γνωστών πλέον στη χώρα μας funds έσπευσαν να αγοράσουν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το fund Baupost, το York Capital, το fund Paulson (ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank), αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος φέρεται να συμμετείχαν στην ΑΜΚ.

Και γιατί μόνο ξένοι; Η απάντηση από τους ειδήμονες της ΕΤΕ είναι ότι η επιλογή που έγινε, να υπάρξει accelerated book-building ώστε να επωφεληθεί από τη μεγάλη ζήτηση στις διεθνείς αγορές, πείθει μόνον άμα δεν σκάψει κανείς παρακάτω. Όμως γιατί η Πειραιώς (και η Eurobank ακόμη) έκαναν την αντίθετη επιλογή; Προφανώς, κάποιος εξυπηρετείται από όλο αυτό και μάλλον είναι ισχυρός "παίχτης"...

Πόλσον παντού...

Την ίδια ώρα "βαθαίνει" η παρουσία των ξένων funds στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική αγορά εν γένει. Συγκεκριμένα, μετά την αγορά του 9,99% της ΕΥΔΑΠ του fund Paulsonαπό την Πειραιώς, το εν λόγω σχήμα απέκτησε παρουσία και στην Alpha Bank, της τάξης του 5,42%, αλλά και το 6,62% της Πειραιώς. Πρόκειται φυσικά για τον... γνωστό μεγαλοεπενδυτήΤζον Πόλσον, ο οποίος είχε βγάλει αρκετά εκατομμύρια ευρώ κέρδη όταν είχε "ποντάρει" στη δημοσιονομική "ταραχή" της χώρας μας, ενεργοποιώντας τα γνωστά CDS. Τα κέρδη από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών έδωσαν γενναία ώθηση στην... τσέπη του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζον Πόλσον, καθώς το fund του με το όνομα Recovery Fund, με 3,2 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, σημείωσε υψηλές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2014. (Ρεπορτάζ του Γιάννη Αγουρίδη στην "Αυγή"

 

Ανακοίνωση του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας 

Τελικά το ίδιο colpo grosso, που είχε στηθεί για τη Eurobank,  με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, στήνεται και για την Εθνική Τράπεζα.

Η τιμή της μετοχής της Εθνικής, που πληρώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και από άλλους, που συμμετείχαν στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ήταν 4,29 €. Τώρα η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής κατά 2,5 δις γίνεται στην απίστευτη τιμή των 2,20 €, ενώ η τιμή κλεισίματος της 8/5/2014 ήταν 2,58 €!!! Δηλαδή 14,7%  κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή!!!

Οι μετοχές του ΤΧΣ απαξιώνονται κατά 48% και σε απόλυτη τιμή η ζημιά που προκαλείται άμεσα είναι πάνω από 4 δις!!!

Το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική υποχωρεί σε 57% από 84,37% που ήταν μέχρι τώρα.

Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία υφίστανται νέα απαξίωση των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι χαρακτηριστική η εμπλοκή επιθετικών βραχυπρόθεσμων hedge funds, όπως και στην περίπτωση της Eurobank, όπου παρατηρήθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling)  με τη μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που έχει καταγγελθεί ότι θα συμβεί και με την Εθνική.

Πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος για όλες αυτές οι κινήσεις σε τμήματα, θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρίες  των ξένων επενδυτικών τραπεζών, που συμμετείχαν με διάφορες ιδιότητες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας παράλληλα εσωτερική πληροφόρηση (inside information). Από την Black Rock, που ολοκλήρωσε την έρευνα των Ελληνικών Τραπεζών, μέχρι τους συμβούλους της αύξησης (Goldman Sachs International και  Morgan Stanley & Co International plc, που ενήργησαν ως Διεθνείς Συντονιστές και Διεθνείς Συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς και τους BofA Merrill Lynch, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc, Mediobanca-Banca di Credito Finanziario SpA και UBS Limited, που ενήργησαν ως Συνδιαχειριστές της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου).

Σύσσωμος ο οικονομικός τύπος προσπαθεί να εμφανίσει όλα αυτά ως μεγάλη επιτυχία και εισροή κεφαλαίων στη χώρα, αποσιωπώντας τη μεγάλη ζημιά που κατέγραψε η αξία της περιουσίας του ΤΧΣ, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα ισχυριστεί πάλι (όπως και για την Eurobank) ότι το Ελληνικό Δημόσιο κέρδισε από την Εθνική 11,7 δις από το PSI, οπότε δεν υφίσταται καμία ζημιά αλλά τελικά είναι κερδισμένο!!!

Για άλλη μια φορά σημειώνεται ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τακτοποίηση μεγαλοκεφαλαιούχων, που απολαμβάνουν την εύνοια της Κυβέρνησης, και συγκέντρωση πλούτου στα χέρια της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας.

Για άλλη μια φορά έγιναν φανερές οι προθέσεις τους να κλείσουν όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς, πριν την αναπόφευκτη ήττα τους στις επικείμενες εκλογές.  

Ο ελληνικός λαός δεν ξεγελιέται με χάντρες και ψεύτικα δωράκια και θα στείλει στο περιθώριο της πολιτικής ζωής όλους εκείνους, που τον εξαθλίωσαν και τον καταδίκασαν στην ανέχεια και την απελπισία.

Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν μια βίαιη ανθρωπιστική κρίση, με την ανεργία να έχει φτάσει σχεδόν στο 30%, τους δημοσίους υπαλλήλους να απολύονται κατά χιλιάδες, την πραγματική αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει μειωθεί πάνω από 40%, τα κόκκινα δάνεια να εκτοξεύονται σε πρωτόγνωρα ύψη, το κοινωνικό κράτος να έχει διαλυθεί και τους νέους να σπρώχνονται στη μετανάστευση. Μια ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί δυστυχία, απελπισία και απόγνωση, αύξηση των αυτοκτονιών και των ψυχικών νοσημάτων, κατάρρευση της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας.

Και όμως! Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν για την «επιτυχία» της ΑΜΚ της Εθνικής, που είχε  συνέπεια την καταγραφή άμεσης ζημιάς στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου!

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις ανακοινώσεις για τις «επιτυχημένες» ΑΜΚ των τραπεζών δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δυσβάστακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και την περιουσία τους, ακόμα και αν δεν τα απέκτησαν με δανεισμό. Απλά, οι δανειολήπτες βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, εκλιπαρώντας τις συστημικές τράπεζες για ρυθμίσεις των δανείων τους, που διασώθηκαν με δημόσιο χρήμα.

Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την άμεση και σκληρή απάντησή του στις επερχόμενες εκλογές, και με την ψήφο του θα ανατρέψει αυτή την Κυβέρνηση της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας.

Τους προειδοποιούμε ότι για λόγους προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει νομικά τις ουσιαστικές και ολοφάνερες ευθύνες όλων των εμπλεκομένων για το μεγάλο κόλπο των τραπεζών, που εκτυλίσσεται σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Η προκαταβολική νομοθέτηση της μη δίωξης για απιστία των κυβερνητικών παραγόντων και του ανώτερου διοικητικού προσωπικού του ΤΧΣ, που με τις αποφάσεις τους προκάλεσαν ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, είναι αντισυνταγματική και θα αντιμετωπιστεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)