to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:23 | 10.03.2016

Κοινωνία

CNBC: Οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις «σκόπιμα» εκμεταλλεύθηκαν τους μετανάστες ως φθηνή εργατική δύναμη

Σύμφωνα με έρευνα του LSE, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διατήρησαν υψηλό τον αριθμό των μεταναστών επειδή ήταν χρήσιμοι για να απασχολούνται σε κακοπληρωμένες χειρωνακτικές εργασίες και να συντηρούν την παραοικονομία - Mε τον ΣΥΡΙΖΑ «οι σκόπιμα εκμεταλλευτικές πολιτικές για τους μετανάστες έχουν αρχίσει να εγκαταλείπονται»


Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις άσκησαν σκόπιμα χαλαρούς συνοριακούς ελέγχους ώστε να δρέψουν τα οφέλη από την εκμετάλλευση της εργασίας, όπως συμπεραίνεται σε έρευνα του London School of Economics (LSE).

Η έρευνα του επίκουρου καθηγητή Εγκληματολογίας Λεωνίδα Χελιώτη, που δημισιεύθηκε σήμερα Τετάρτη, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων οι ελληνικές αρχές ελάχιστα έπραξαν για να μεταρρυθμίσουν την αναποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, προκρίνοντας τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη που απέρρεαν από την διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης.

Ο Χελιώτης ανέφερε πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διατήρησαν υψηλό τον αριθμό των μεταναστών επειδή ήταν χρήσιμοι για να απασχολούνται σε κακοπληρωμένες χειρωνακτικές εργασίες και να συντηρούν την παραοικονομία. "Οι ελληνικές κυβερνήσεις σκόπιμα επέτρεπαν σε μεγάλα κύματα παράτυπων μεταναστών να εισέρχονται στη χώρα ώστε να τους εκμεταλλεύονται προς ικανοποίηση της μεγάλης άτυπης αγοράς εργασίας που υπάρχει στην Ελλάδα", είπε σε τηλεφωνικές του δηλώσεις στο CNBC.

Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, το ελληνικό κράτος εφάρμοσε πολιτικές και πρακτικές που διατήρησαν υψηλό τον αριθμό των μεταναστών, κάνοντας αποσπασματικές απόπειρες για να κλείσει τις διαδρομές που ακολουθούσαν οι μεταναστευτικές ροές, ενώ απέτυχε να εφαρμόσει αποτελεσματικά διαδικασίες για χορήγηση ασύλου, απελάσεις, ακόμη και προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού, σύμφωνα με την έρευνα.

Έστω και αν η Ελλάδα ήταν χώρα διέλευσης προς άλλες ευρωπαίκές χώρες, οι μετανάστες έμεναν "παγιδευμένοι" σε ένα σύστημα που βασίζεται στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, εγκλωβισμένοι από περιορισμένα προνοιακά και εργατικά δικαιώματα και γινόμενοι αντικείμενα εκφοβισμού από τον εγχώριο πληθυσμό

Η  Eva Cosse, ερευνήτρια της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch, δήλωσε στο CNBC πως η πίεση προς την Ελλάδα να αναλάβει ταυτόχρονα την ευθύνη ενός δυσανάλογου τμήματος των αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ "σημαίνει ότι πολλοί αιτούντες άσυλο βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτό που το 2008 η οργάνωση είχε αποκαλέσει 'περιστρεφόμενη πόρτα'.

"Η αποτυχία διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να υιοθετήσουν συνεκτικές μεταναστευτικές πολιτικές, η χρόνια κακοδιαχείριση του συστήματος παροχής ασύλου και, πρόσφατα, η βαθειά οικονομική κρίση επιδείνωσαν αυτό που η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλοι έχουν χαρακτηρίσει ως ανθρωπιστική κρίση", είπε. 

Επίσης, στην έκθεση του LSE αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ίσως να έχει προκαλέσει αλλαγή πολιτικής την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανή πίεση από την διογκούμενη μεταναστευτική κρίση. Ο Χελιώτης εξήγησε στο CNBC πως με τον ΣΥΡΙΖΑ οι σκόπιμα εκμεταλλευτικές πολιτικές για τους μετανάστες έχουν αρχίσει να εγκαταλείπονται. Ενώ απομένει να αλλάξουν κάποιες από τις σκληρές και προκατειλημμένες συμπεριφορές εναντίον των μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέβαλε τον τόνο που διεξάγεται η συζήτηση.  Ωστόσο θα χρειατεί περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστη η υπόληψη της Ελλάδας από τη χρησιμοποίηση των μεταναστών ως αποδιοπομπαίων τράγων εκ μέρους των παραδοσιακών κομμάτων επί δύο δεκαετίες, είπε, εξηγώντας πως εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στον τρόπο μεταχείρισης των ξένων από την κοινωνία γενικότερα. Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει, όταν το CNBC επικοινώνησε μαζί του.

Μετάφραση-επιμέλεια: Αντώνης Δρογκάρης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)