to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 23.02.2022

πηγή: Sport24.gr

Αθλητισμός

Champions League: Η UEFA κλίνει προς την αλλαγή έδρας του τελικού

Η UEFA απέφυγε να ανακοινώσει κάτι χειροπιαστό, όμως οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Ρωσία οδηγούν στην αλλαγή έδρας του τελικού του Champions League. Μέχρι και αρχές Μαΐου οι ανακοινώσεις.


Η αποστολή στρατιωτικών ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει και το Champions League, αφού η UEFA μοιάζει πιο κοντά στην απόφαση να μεταθέσει τον τελικό από την Αγία Πετρούπολη σε διαφορετική έδρα.

Οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο αποτελούν τροχοπέδη για την UEFA, η οποία επιχείρησε να σταθεί αμέτοχη με ανακοίνωσή της σχετικά με το ρωσοουκρανικό μέτωπο, αλλά οι εξελίξεις την πρόλαβαν.

Η ποδοσφαιρική συνομοσπονδία δεν ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει έδρα στον τελικό, όμως ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση νέου τόπου σύμφωνα με πολλά διεθνή ΜΜΕ. Ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία που θα προκύψει για πολλούς φιλάθλους να ταξιδέψουν στη ρωσική πόλη, εξαιτίας των κυρώσεων που θα επιβληθούν και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν και απαγορεύσεις ταξιδιών προς τη Ρωσία.

Η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων έγκειται και στον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει μία μετάθεση της έδρας του τελικού σε συγκεκριμένο χορηγό του Champions League. Έδρα του τελικού είναι η "Γκαζπρομ Αρένα", με την Gazprom να αποτελεί βασικό χορηγό της διοργάνωσης, αλλά ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του ενεργειακού κολοσσού ανήκει στο ρωσικό κράτος.

Οι άνθρωποι της UEFA δεν θα βιαστούν να επικυρώσουν κάποια απόφαση. Στόχος είναι να περιμένουν ει δυνατόν μέχρι και το πέρας των ημιτελικών, ώστε γνωρίζοντας τις φιναλίστ του θεσμού, να επιλέξουν και την ιδανικότερη ουδέτερη έδρα. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου και ως εκ τούτου θα έχουν υπάρξει αρκετές εξελίξεις μέχρι τότε και στο ρωσοουκρανικό ζήτημα, που μπορούν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση την UEFA.

Το παράδειγμα των προηγουμένων δύο ετών φανέρωσε ότι η μετάθεση έδρας μπορεί να συμβεί ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν από τον τελικό. Τη σεζόν 2019-2020 μετατέθηκαν λόγω κορονοϊού οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός και διεξήχθησαν με τη μορφή κλειστού τουρνουά στη Λισαβόνα, ενώ πέρυσι η αύξηση των κρουσμάτων στην Κωνσταντινούπολη οδήγησε στη μεταφορά του τελικού στο Πόρτο.

Οι επιλογές έδρας που εξετάζονται είναι αρκετές, μεταξύ των οποίων και το "Γουέμπλεϊ", το οποίο προτείνεται σε κάθε διοργάνωση εδώ και χρόνια. Οι πιθανότητες είναι λίγες παρ' όλα αυτά, αφού τέσσερις ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει το "παρθενικό" Finalissima, το Διηπειρωτικό εθνικών ομάδων που φέρνει αντιμέτωπη την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία με την πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής Αργεντινή. Επιπροσθέτως, το επιβλητικό λονδρέζικο γήπεδο θα φιλοξενήσει τους τελικούς των playoff σε League Two και Championship στις 28 και 29 Μαΐου αντίστοιχα.

Προς το παρόν έχει υπάρξει ήδη μια αναβολή αγώνα του Youth League που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κίεβο. Καθημερινά, οι άνθρωποι της UEFA επεξεργάζονται τις εξελίξεις και σύντομα αναμένεται να τοποθετηθούν ξανά για το ζήτημα, έστω κι αν η θέση τους δεν θα είναι οριστική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)