to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 27.10.2016

Διεθνή

CETA: Το Βέλγιο λέει «όχι» - Ο Καναδός πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την υπογραφή συμφωνίας

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ακύρωσε ένα ταξίδι του στις Βρυξέλλες χθες βράδυ γιατί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα υπέγραφε με την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης.


Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για σήμερα Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Καναδά, στην οποία επρόκειτο να υπογραφεί η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA), καθώς οι διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του Βελγίου που συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν απέδωσαν καρπούς.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σύνοδος "δε θα ξεκινήσει σήμερα, καθώς δεν είναι έτοιμα όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υπογράψουν τη συμφωνία". "Ο Καναδάς παραμένει έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία μόλις η Ευρώπη είναι έτοιμη", καταλήγει. 

Σημειώνεται, ότι στις 11 ώρα Έλλαδας αναμένεται να επανεκκινήσουν οι διαβουλεύεσεις μεταξύ μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εκπροσώπων των περιφερειακών κυβερνήσεων του Βελγίου με σκοπό να βρεθεί μια κοινή θέση.

Υπενθυμίζεται ότι αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η γερμανόφωνη κοινότητα και η Φλάνδρα είπαν «ναι», η Βαλονία, η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη κοινότητα αρνήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας, σε μία διαμάχη που φέρνει αντιμέτωπους του περισσότερο εύπορους ολλανδόφωνους με τους γαλλόφωνους που έχουν πληγεί από την κρίση.

Με λίγα λόγια, με την άρνηση των τοπικών κοινοβουλίων που εκπροσωπούν 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αδυνατεί να υπογράψει τη συμφωνία αυτή που έγινε αντικείμενο επταετών διαπραγματεύσεων και αφορά περισσότερα από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Το αδιέξοδο πλήττει ακόμη περισσότερο μία Ενωση ήδη σε κρίση και αποσταθεροποιημένη εξαιτίας του Brexit.


Η Ένωση αποδεικνύεται ατελέσφορος εταίρος σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ

Η ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταλήξει στην συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά (CETA) είναι σκανδαλώδης και μπορεί να πλήξει την ικανότητα της Ενωσης να διαπραγματευθεί μελλοντικές συμφωνίες, δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδεικνύεται ατελέσφορος εταίρος σε διεθνείς διαπραγματεύσεις μέσω αυτής της εξ ολοκλήρου εσφαλμένης διαδικασίας», δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής της συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο δίκτυο Deutschlandfunk εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Βέλγιο θα επεξεργαστεί τα ζητήματά του ως προς τη CETA, ώστε να γίνει δυνατή η υπογραφή της εντός του έτους.

Επικριτικές δηλώσεις για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωση διατύπωσαν και δύο ακόμη γερμανοί ευρωβουλευτές.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε στο δίκτυο Hessischer Rundfunk ότι είναι σφάλμα να επιτρέπεται τα ευρωπαϊκά εθνικά κοινοβούλια να ψηφίζουν για τις συμφωνίες.

«Δεν γίνεται μία μικρή περιοχή να μπλοκάρει ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.

Ο σοσιαλδημοκράτης Μπερντ Λάνγκε δήλωσε στο δίκτυο Suedwestrundfunk ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η CETA πρέπει να δώσει το έναυσμα για μία σοβαρή συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και τον τρόπο ενίσχυσης της συναίνεσης.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι δεν περιμένει ότι η CETA θα αποτύχει και ότι είναι πιθανόν να χρειασθεί λίγος χρόνος για να απαντηθούν οι ερωτήσεις που έχουν τεθεί από το Βέλγιο και άλλες χώρες.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)