to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 02.04.2013

Διεθνή

CBC: Ελληνικής καταγωγής ένας από τους δράστες του επεισοδίου ομηρείας στην Αλγερία

Στρατιώτες φρουρούν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας. Στην επίθεση της 16ης Ιανουαρίου, δύο Καναδοί και τριάντα ακόμα αντάρτες με δεσμούς με την Αλ Κάιντα συνέλαβαν εκατοντάδες ομήρους από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας της Αλγερίας σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις των γαλλικών δυνάμεων στο Μάλι.


Η καναδική κρατική τηλεόραση CBC μεταδίδει ότι ένας από τους δύο Καναδούς που είχαν ενταχθεί στην ισλαμιστική οργάνωση η οποία κρατούσε ομήρους εργαζομένους σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία καταγόταν από ελληνική ορθόδοξη οικογένεια.

Σύμφωνα με το καναδικό δίκτυο, που επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, οι δύο νέοι, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του επεισοδίου, ήταν κάτω των 24 ετών, υπήρξαν φίλοι από το σχολείο και κατάγονταν από εύπορες μεσοαστικές οικογένειες της πόλης Λόντον του Οντάριο. Ο ελληνικής καταγωγής νέος φέρεται να είχε ασπαστεί το ισλαμ.

Στην επίθεση της 16ης Ιανουαρίου, οι δύο Καναδοί και τριάντα ακόμα αντάρτες με δεσμούς με την Αλ Κάιντα συνέλαβαν εκατοντάδες ομήρους από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας της Αλγερίας σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις των γαλλικών δυνάμεων στο Μάλι.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες, οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας πραγματοποίησαν την τελική επίθεση στο εργοστάσιο με αποτέλεσμα να λήξει η ομηρεία. Στο περιστατικό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 ξένοι όμηροι, ένας αλγερινός όμηρος και 29 από τους ισλαμιστές.

Τo CBC αναφέρει ότι οι δύο Καναδοί ενδέχεται να ανατινάχτηκαν σκόπιμα στη μεγάλη έκρηξη που σκότωσε τους τελευταίους δέκα ομήρους.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του CBC, τουλάχιστον άλλοι δύο συμμαθητές τους είχαν φύγει μαζί τους για το εξωτερικό.

Το τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, πως ο ελληνικής καταγωγής ισλαμιστής ήταν πολύ πιθανό το πρόσωπο που οι όμηροι περιέγραψαν ως «ξανθό που μιλούσε αγγλικά της Βόρειας Αμερικής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)