to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 07.10.2012

left.gr

Πολιτική

''Catch 22'': Η λογική του παραλόγου για τους μετανάστες

Είναι εκείνη ακριβώς η παγίδα, η ψευδαίσθηση ότι έχεις επιλογή, το υπέρτατο αδιέξοδο, η διαδικασία που είναι φτιαγμένη για να μην μπορείς να νικήσεις, το Catch 22!


O Γιοσάριαν τον κοίταξε ήρεμα και δοκίμασε διαφορετική μέθοδο. "Ο Ορρ είναι τρελός;"


"Βεβαίως είναι". είπε ο γιατρός Ντάνικα.

"Μπορείς να τον κρατήσεις στο έδαφος;"


"Βεβαίως μπορώ. Αλλά πρέπει πρώτα να μου το ζητήσει. Έτσι λέει ο κανονισμός".


"Τότε γιατί δε σου το ζητάει;"


"Επειδή είναι τρελός", είπε ο γιατρός Ντανίκα. "Πρέπει να είναι τρελός για να συνεχίζει να πετάει σε μάχιμες αποστολές, παρά το γεγονός ότι έχει κινδυνέψει να σκοτωθεί τόσες φορές. Και βέβαια μπορώ να κρατήσω τον Ορρ στο έδαφος. Αλλά πρέπει πρώτα να μου το ζητήσει".


"Αυτό είναι όλο κι όλο που πρέπει να κάνει, για να μείνει στο έδαφος;", ρώτησε ο Γιοσάριαν.


"Όχι. Τότε δεν μπορώ να τον κρατήσω στο έδαφος".


"Εννοείς πως υπάρχει παγίδα στη μέση;"


"Βεβαίως υπάρχει παγίδα", αποκρίθηκε ο γιατρός Ντανίκα. Το Κατς-22. Όποιος θέλει να βγει από τις μάχιμες αποστολές δεν είναι πραγματικά τρελός".

Υπήρχε μόνο μια παγίδα και αυτή ήταν το Κατς-22, που καθόριζε πως η ανησυχία κάποιου για την προσωπική του ασφάλεια, μπροστά σε πραγματικούς και άμεσους κινδύνους, ήταν λειτουργία του νου. Ο Ορρ ήταν τρελός και μπορούσαν να τον κρατήσουν στο έδαφος. Δεν είχε παρά να το ζητήσει, και μόλις το ζητούσε, θα έπαυε πια να είναι τρελός και θα έπρεπε να πετάξει και σε άλλες αποστολές. Ο Ορρ θα ήταν τρελός για να πετάξει και σε άλλες αποστολές, και υγιής αν δεν πετούσε, αλλά αν ήταν υγιής έπρεπε να πετάξει και σε άλλες. Αν πετούσε σε άλλες, ήταν τρελός και έτσι δεν ήταν αναγκασμένος να πετάξει, αλλά αν δεν ήθελε να πετάξει, ήταν υγιής και έπρεπε να πετάξει. Ο Γιοσάριαν είχε συγκινηθεί βαθύτατα από την απλότητα αυτού του άρθρου του Κατς-22 και άφησε να του ξεφύγει ένα σφύριγμα θαυμασμού.


Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Τζόζεφ Χέλερ ,“Catch 22”.


Το Catch 22 εδώ είναι πως όποιος δε θέλει να πετάξει δεν είναι τρελός. Άρα, κάθε πιλότος που ζητάει να εξεταστεί, είναι λογικός και άρα μπορεί να πετάξει, ενώ όποιος δε ζητάει να εξεταστεί δε μπορεί ποτέ να βρεθεί τρελός και άρα θα συνεχίσει να πετάει. Το Catch-22 εξασφαλίζει πως κανείς δε θα βρεθεί εκτός υπηρεσίας, ακόμα κι αν είναι εντελώς παλαβός.


Διαβάζοντας άλλη μία είδηση περί « συλλήψεων παράνομων μεταναστών σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα», θυμηθήκαμε αυτήν ακριβώς την παγίδα, την ψευδαίσθηση ότι έχεις επιλογή, το υπέρτατο αδιέξοδο, τη διαδικασία που είναι φτιαγμένη για να μην μπορείς να νικήσεις, το Catch 22! Το μεγαλύτερο όπλο των ισχυρών!  


Σύμφωνα με την είδηση, λοιπόν, «παράνομοι» μετανάστες επιχείρησαν με «παράνομα» έγγραφα να φύγουν «παράνομα» από την χώρα και συνελήφθησαν «νόμιμα». Τελικά το μόνο «νόμιμο» που μπορεί να κάνει ένας «παράνομος» μετανάστης είναι να τιμωρηθεί από τον «νόμο». Οτιδήποτε άλλο κάνει είναι «παράνομο» αφού το κάνει κάποιος που δεν μπορεί να κάνει τίποτα «νόμιμο». Και αυτό είναι το Catch 22!


left.gr




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)