to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 24.03.2016

Διεθνή

#BrusselsAttack: Καταζητείται δεύτερος συνεργός - Ταυτοποίήθηκαν οι 3 καμικάζι

Οι βελγικές αρχές καταζητούν και δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde (εδώ όλες οι εξελίξεις). Το πρόσωπο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μαλμπέκ.


Οι βελγικές αρχές καταζητούν και δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde (εδώ όλες οι εξελίξεις). Το πρόσωπο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μαλμπέκ. Ο άλλος ύποπτος που καταζητείται συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, τον Ιμπραχίμ Μπακράουι.

Η ταυτοποίηση των τριών καμικάζι των Βρυξελλών, όλοι τους είχαν συμμετάσχει στις επιθέσεις στο Παρίσι, όλοι βελγικής υπηκοότητας, επιβεβαιώνουν τις υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και αυτές στην βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γαλλο-βελγικό πυρήνα, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο γύρω από τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ (φωτογραφία), σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ενώ το Βέλγιο τηρεί σήμερα την τελευταία ημέρα του τριήμερου εθνικού πένθους, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να δώσουν κοινή απάντηση στις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 31 ανθρώπων και τον τραυματισμό 300, σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό.

Σύμβολο των συναισθημάτων που προκάλεσαν οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και στη συνέχεια στο σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η πλατεία του Χρηματιστηρίου έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο μνημείο γεμάτο από μηνύματα γραμμένα με κιμωλία, σημαίες, αναμμένα κεριά και λουλούδια.

Χιλιάδες πολίτες των Βρυξελλών τήρησαν ενός λεπτού σιγή χθες το μεσημέρι στη μνήμη των θυμάτων. Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η σύζυγός του, η βασίλισσα Ματθίλδη, δίπλα στον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, παρέστησαν στην εκδήλωση αυτή, στην καρδιά της συνοικίας όπου βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μόλις νύχτωσε, εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας αναμμένα κεριά πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το αεροδρόμιο.

Αναγνωρίσεις

Πολύ σημαντική εξέλιξη στην έρευνα ήταν η αναγνώριση, που ανακοινώθηκε χθες από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, των δύο καμικάζι, των αδελφών Μπραχίμ και Χαλίντ Ελ Μπακράουι. Και οι δύο ανατινάχθηκαν την Τρίτη, με διαφορά μιας ώρας, ο πρώτος στο αεροδρόμιο, ο δεύτερος στη στάση του μετρό Μαλμπέκ δήλωσε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ βαν Λιου.

Ο τρίτος καμικάζι, που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο, αναγνωρίστηκε ως ο Ναζίμ Λαχράουι, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της φλαμανδικής εφημερίδας De Standaard.

Ο Λαχράουι καταζητείτο βάσει δειγμάτων DNA του που είχε βρεθεί σε κατοικίες που είχαν νοικιάσει οι δράστες των επιθέσεων, στις οποίες 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 350 τραυματίστηκαν στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Όπως και πάνω σε εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις αυτές, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε επίσης το ΙΚ.

Ένας τέταρτος άνδρας --που διακρίνεται με τον Μπραχίμ Ελ Μπακράουι και τον Λαχράουι σε φωτογραφία που έχει ληφθεί από κάμερα ασφαλείας, να σπρώχνει αποσκευές στο αεροδρόμιο-- διαφεύγει και αναζητείται. Δεν έχει αναγνωριστεί από τους ερευνητές.

A picture released on March 22, 2016 by the Belgian federal police on demand of the Federal prosecutor shows a screengrab of the airport CCTV camera showing suspects of this morning's attacks at Brussels Airport, in Zaventem © BFP

"Ο σάκος του περιείχε τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό", σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ο μηχανισμός αυτός εξερράγη πιο αργά απ' ότι προβλεπόταν, "μετά την άφιξη της υπηρεσίας εξουδετέρωσης εκρηκτικών", κάτι που αναμφίβολα απέτρεψε έναν ακόμη βαρύτερο απολογισμό.

Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ έχει συγκαλέσει για τις 16.00 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες (17.00 ώρα Ελλάδας) έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τις επιθέσεις και τα επακόλουθά τους. Εκπρόσωποι των θεσμών της ΕΕ θα μετάσχουν επίσης.

Στο συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ευρωπαίοι εταίροι του Βελγίου θα εκφράσουν στη χώρα αυτή την αλληλεγγύη τους, αναμένεται να εξεταστεί μια συνολική κατάσταση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε τομείς που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Το συμβούλιο πραγματοποιείται ενώ μια αντιπαράθεση αναπτύσσεται όσον αφορά το επίπεδο της ευθύνης των υπηρεσιών ασφαλείας στις επιθέσεις αυτές, που σημειώθηκαν παρά την ισχυρότατη αστυνομική πίεση που ασκείται στα δίκτυα των τζιχαντιστών μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς που κατέθεσε στεφάνι στο σταθμό Μαλμπέκ, κλήθηκε να κατευνάσει τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των βέλγων ερευνητών λέγοντας: "ουδέποτε αισθάνθηκα την παραμικρή αφέλεια ή την παραμικρή μακαριότητα εκ μέρους των βέλγων φίλων μας".

Ωστόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επέκρινε έντονα τις χώρες της ΕΕ προσάπτοντάς τους αποδιοργάνωση και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών απειλών.

Διαμάχη

Διαμάχη ξέσπασε όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως ένας από τους καμικάζι των Βρυξελλών είχε συλληφθεί τον Ιούνιο κοντά στα συριακά σύνορα, απελάθηκε από την Τουρκία και ότι το Βέλγιο τον άφησε μετά ελεύθερο.

Πρόσθεσε ότι η Ολλανδία είχε επίσης εμπλακεί γιατί το πρόσωπο αυτό είχε αρχικά ζητήσει να απελαθεί στη χώρα αυτή πριν βρεθεί στο Βέλγιο. "Αν και τους ενημερώσαμε ότι το πρόσωπο αυτό ήταν ξένος τρομοκράτης μαχητής, οι βελγικές αρχές δεν ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν τις σχέσεις του με την τρομοκρατία", δήλωσε ο Ερντογάν. Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για τον Μπραχίμ Ελ Μπακράουι.

AFP photo

Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κοέν Γκινς εξέφρασε την αντίθεσή του στην τουρκική εκδοχή. "Εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν γνωστός σε εμάς για τρομοκρατική δράση", δήλωσε στο βελγικό φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT. Ο Μπακράουι, είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αποκάλυψε σήμερα τούρκος αξιωματούχος. Ενας δεύτερος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρώτη απέλαση, τον περασμένο Ιούλιο, έγινε με βάση υποψίες ότι ήταν ξένος μαχητής, αλλά δεν διεπράχθη έγκλημα στην Τουρκία. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για «διοικητική απέλαση».

Με διασυνδέσεις με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, οι αδελφοί Ελ Μπακράουι, ηλικίας 29 και 27 ετών αντίστοιχα, είχαν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο.

Ο Χαλίντ φέρεται να είχε νοικιάσει με πλαστή ταυτότητα σπίτι-κρυψώνα στο Σαρλερουά απ'όπου αναχώρησαν για το Παρίσι μερικοί από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου και ένα διαμέρισμα στο δήμο Φορέ (Forest), όπου αστυνομική επιχείρηση στις 15 Μαρτίου είχε οδηγήσει να βρεθούν τα ίχνη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Ο τελευταίος, βασικός ύποπτος των επιθέσεων στο Παρίσι, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο δήμο Μολενμπέκ , έπειτα από τέσσερις μήνες καταδίωξής του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο εισαγγελέας, ο Μπραχίμ και οι άλλοι δύο δράστες στο αεροδρόμιο προετοίμασαν την επίθεσή τους από ένα διαμέρισμα στο Σκαρμπέκ, έναν άλλο δήμο των Βρυξελλών.

Εκτός από μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους, η έρευνα στο διαμέρισμα αποκάλυψε ένα εργαστήριο κατασκευής βομβών: "15 κιλά εκρηκτικών τύπου ΤΑΤΡ, 150 λίτρα ασετόν, 30 λίτρα οξυζενέ (δύο από τα προϊόντα που χρησιμεύουν στην κατασκευή του εκρηκτικού ΤΑΤΡ), πυροκροτητές και μια βαλίτσα γεμάτη καρφιά και βίδες", σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Αναμένοντας έναν τελικό απολογισμό, η βελγική κυβέρνηση έκανε λόγο "πιθανόν για ανθρώπους από περισσότερες από 40 εθνικότητες" μεταξύ των θυμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)