to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 10.09.2019

Διεθνή

Συνεχίζεται η χωρίς προηγούμενο μαζική απεργία των πιλότων της British Airways

«Γιατί [η διεύθυνση] δεν συνεργάζεται μαζί μας για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη διένεξη;» διερωτάται το συνδικάτο BALPA


Όπως μεταδίει το AFP, η αεροπορική εταιρεία British Airways (BA) ματαίωσε και πάλι σήμερα σχεδόν όλες της πτήσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της απεργίας των πιλότων της, ενώ δεν διαφαίνεται κάποια λύση σ' αυτή την αντιπαράθεση που αφορά τους μισθούς.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία που πραγματοποιούν οι πιλότοι στην ιστορία αυτής της βρετανικής εταιρείας, η οποία γιόρτασε στα τέλη Αυγοόυστου τα 100 χρόνια της. Η BA δημοσιοποίησε στον ισότοπό της ανακοίνωση ίδια με τη χθεσινή, στην οποία ανακοινώνει τη ματαίωση του 100% των πτήσεών της, κυρίως στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ του Λονδίνου.

Όπως και χθες, Δευτέρα, περίπου 850 πτήσεις ματαιώνονται στη διάρκεια της ημέρας, κάτι που αφορά περισσότερους από 100.000 επιβάτες. Οι ταξιδιώτες είχαν ενημερωθεί τις τελευταίες ημέρες για την πιθανή ματαίωση των πτήσεών τους από την εταιρεία, η οποία τους πρότεινε επιστροφή των χρημάτων τους ή κρατήσεις σε άλλες ημερομηνίες.

Οι πιλότοι άρχισαν χθες, Δευτέρα, την κινητοποίησή τους και αναμένεται να τη συνεχίσουν στις 27 Σεπτεμβρίου. Περίπου το 93% των πιλότων της BA που είναι μέλη του συνδικάτου Balpa, γύρω στις 4.000 εργαζόμενοι, ψήφισαν υπέρ αυτής της απεργίας.

Η BA πρότεινε μισθολογική αύξηση 11,5% σε τρία χρόνια, όμως η προσφορά αυτή κρίθηκε ανεπαρκής από το Balpa, το οποίο ζητεί καλύτερη διανομή των κερδών της επιχείρησης.

«Συνεχίζουμε να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εποικοδομητικές συζητήσεις με το συνδικάτο BALPA (...) χωρίς όρους και προαπαιτούμενα», ανέφερε την Δευτέρα η διεύθυνση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.

Κατά το BALPA, τα πληρώματα έκαναν «θυσίες» τα τελευταία χρόνια και πρέπει να τους δοθεί μέρος των καλών αποτελεσμάτων χρήσης και των κερδών που καταγράφει η εταιρεία.

Κάθε «ημέρα απεργίας θα στοιχίσει στην BA, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, 40 εκατομμύρια λίρες (44 εκατ. ευρώ)», ανέφερε το συνδικάτο μέσω Twitter, σημειώνοντας ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ζητούν οι πιλότοι και αυτό που προσέφερε η διεύθυνση της BA ανερχόταν συνολικά σε 5 εκατομμύρια λίρες. «Γιατί [η διεύθυνση] δεν συνεργάζεται μαζί μας για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη διένεξη;» διερωτήθηκε το BALPA.

Το συνδικάτο ανέφερε ότι «έκανε μια πρόταση στη διεύθυνση της BA την περασμένη Τετάρτη που θα μπορούσε να επιτρέψει να ακυρωθούν οι απεργίες της Δευτέρας και της Τρίτης» αλλά «η BA δεν απάντησε».

Την Πέμπτη, η διεύθυνση της εταιρείας απέρριψε την πρόταση «της ενδεκάτης ώρας» που χαρακτήρισε «παραφουσκωμένη» και υποστήριξε ότι δεν έγινε με καλή πίστη.

Η BA δεν είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που βρέθηκε αντιμέτωπη με απεργία των πιλότων της. Μέρος αυτών της Ryanair ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο, πάντως τα προβλήματα που θα προκληθούν θα είναι — τουλάχιστον βάσει όσων είναι γνωστά ως τώρα — πολύ περιορισμένα.

Στη Γαλλία, η Air France βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύμηνη σύγκρουση με τους πιλότους για το ζήτημα των απολαβών τους το 2018, που είχε συνέπεια να κηρυχθούν πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν εντέλει κλειστεί συμφωνία τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)