to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 24.10.2019

Διεθνή

Brexit: Βουλευτικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου προτείνει ο Τζόνσον

Στην περίπτωση που οι Εργατικοί αρνηθούν να στηρίξουν το αίτημα για εκλογές, «πρέπει να αναρωτηθείτε τι σκοπό εξυπηρετούν στο κοινοβούλιο», είπε ο Τζόνσον.


Τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με πρόταση που σκοπεύει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς περιμένει πως η ΕΕ σκοπεύει να συμφωνήσει σε μία παράταση του Brexit.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, μόνο εάν συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και προέτρεψε το κόμμα των Εργατικών να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση.

Σύμφωνα με το BBC, εάν η παράταση του Brexit δοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι στη Βουλή τη συμφωνία του για την αποχώρηση. Αλλά εάν η παράταση δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα επιδιώξει μία ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με την πρόταση οι εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που το κόμμα των Εργατικών συμφωνήσει στις εκλογές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει την συμφωνία από τη Βουλή πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία, στις 6 Νομεβρίου.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να δώσει μια μικρή αναβολή στο Brexit, μέχρι τις 15 ή τις 30 Νοεμβρίου, κάτι που θα προτιμούσε και ο ίδιος.

Τη Δευτέρα θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το βρετανικό κοινοβούλιο

Οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα να ψηφίσουν εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, δήλωσε Τζέικομπ Ρις Μογκ, o υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν για να του ζητήσει να στηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

«Τα μέλη (του κοινοβουλίου) θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να εγκρίνουν ένα ψήφισμα που θα σχετίζεται με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές» είπε ο Ρις Μογκ στο κοινοβούλιο.

Η Βουλή ενέκρινε το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης

Η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης (που είχε ανακοινωθεί στην ομιλία της βασίλισσας πριν λίγες μέρες) με πλειοψηφία 16 ψήφων (310 υπέρ και 294 κατά).

Προηγουμένως, οι βουλευτές απέρριψαν δύο τροπολογίες στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που κατατέθηκαν από το Εθνικό κόμμα Σκοτίας και από το κόμμα των Εργατικών.

Η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαλερί Βαζ, δήλωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της ΕΕ στο χρονικό όριο της παράτασης του Brexit, αύριο, και ότι το κόμμα των Εργατικών θα στηρίξει μία πρόταση για εκλογές, μόλις απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία, και εάν η παράταση που θα δοθεί διασφαλίζει κάτι τέτοιο.

«Θέλουμε από το Λονδίνο να εξηγήσει γιατί ζητάει αναβολή του Brexit»

Η Γαλλία είναι πρόθυμη να δώσει την αναβολή που ζητά η Βρετανία για το Brexit, εφόσον το Λονδίνο μπορέσει να εξηγήσει γιατί δικαιολογείται μια τέτοια ενέργεια, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.

"Η γαλλική θέση είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο, εφόσον αυτό είναι αιτιολογημένο, αν καταλάβουμε γιατί το κάνουμε. Κάποιο χρόνο για να επικυρωθεί (η συμφωνία για το Brexit) προφανώς... Αν μας πουν "Θέλουμε να κάνουμε εκλογές", θα δούμε το θέμα των εκλογών", πρόσθεσε.

Οι Εργατικοί θα αποφασίσουν για τις εκλογές αφού απαντήσει η ΕΕ στο αίτημα για αναβολή του Brexit

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε απόψε ότι θα περιμένει να δει πρώτα τι θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναβολή του Brexit, προτού να καθορίσει πώς θα ψηφίσει το κόμμα του στην πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κόρμπιν είπε το Εργατικό κόμμα θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν φύγει από το τραπέζι η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. "Η ΕΕ θα απαντήσει αύριο (σ.σ. στο αίτημα για αναβολή), μετά μπορούμε να αποφασίσουμε", πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)