to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 14.12.2018

Διεθνή

«Φρένο» των «27» στη Μέι: Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και η επόμενη μέρα

To «backstop» θα εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, «προσωρινά» και «μόνο για όσο είναι απαραίτητο», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Στις 19/12 η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει «όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν προετοιμασία για μία 'μη συμφωνία'» - Ελπίζει ακόμα η Μέι, «στο τέλος οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα πιο δύσκολες»


Η δικλείδα ασφαλείας («backstop») για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα εφαρμοστεί «προσωρινά» και «μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο» αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το Brexit, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ζήτησε την Πέμπτη από τους 27 ομολόγους της περισσότερες «νομικές και πολιτικές» εγγυήσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Ωστόσο, αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στην τελική δήλωση είχε μορφή διευκρινήσεων: δεσμεύονται να «εργαστούν γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», προκειμένου «να μη χρησιμοποιηθεί το "backstop"». Εάν όμως αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί, «θα εφαρμοστεί προσωρινά, αν και για όσο δεν υπάρχει μεταγενέστερη συμφωνία» και «αυστηρά για όσο είναι απαραίτητο», εξηγούν στα τελικά συμπεράσματα.

Πόρτα από Γιούνκερ, Μέρκελ, Μακρόν

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης, η ΕΕ πρόσθεσε κάποιες «διευκρινίσεις» αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «επαναδιαπραγμάτευσης».

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι θέλουν, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς. Συχνά βρισκόμαστε σε μια θολή και αόριστη συζήτηση και είναι καιρός να έχουμε σαφήνεια», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δε θα υπάρξουν «καινούργιες, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την ΕΕ».

Ανακοίνωσε στη συνέχεια πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου «όλες τις γενικά χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την προετοιμασία για μία 'μη συμφωνία'» καθώς η υπόθεση ενός Brexit χωρίς συμφωνία καθίσταται κάθε μέρα όλο και λιγότερο απίθανη.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι 27 μπορούν «να διασαφηνίσουν» τη συμφωνία Brexit κατόπιν αιτήματος των Βρετανών, αλλά όχι να την «επαναδιαπραγματευθούν».

«Όλα έγιναν κατόπιν διαπραγμάτευσης, είναι ξεκάθαρα και έχουν νομική αξία», είπε, κατά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αυτή είναι μια συμφωνία, η μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν μπορούμε να την διαπραγματευτούμε εκ νέου, αλλά μπορούμε να διασαφηνίσουμε και να εγγυηθούμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «πολλές ανησυχίες και ψευδαισθήσεις» σε αυτό το κείμενο.

«Το backstop, (σ.σ. ο μηχανισμός ασφαλείας για τη Βόρεια Ιρλανδία) δεν είναι μια βιώσιμη λύση και κανείς δεν θέλει να απομονώσει το Ηνωμένο Βασίλειο», επέμεινε ο Μακρόν.

«Σαφέστατα, είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να διαπραγματευτούμε το συντομότερο δυνατό τις μελλοντικές σχέσεις και είμαστε αρκετά ανοιχτοί στο να δείξουμε με σαφή τρόπο ότι θέλουμε να οικοδομήσουμε μια μελλοντική σχέση», πρόσθεσε.

Τερέζα Μέι: «Θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις, στο τέλος οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα πιο δύσκολες»   

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, πως εξακολουθεί να είναι πιθανόν ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη συμφωνία για το Brexit, ώστε να μπορέσει να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκρισή της. Οι «συνομιλίες με τους συναδέλφους μου σήμερα έδειξαν ότι πράγματι είναι πιθανό να έχουμε επιπλέον διευκρινίσεις και συζητήσεις, μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Διαπραγματεύσεις όπως αυτές είναι πάντοτε σκληρές και όσο πλησιάζουμε στο τέλος, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες επειδή διευθετούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες κάποιου πράγματος», είπε η Μέι.  Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διευκρίνισε στη διάρκεια μιας ζωηρής συζήτησης που είχαν σήμερα ότι δεν την είχε αποκαλέσει «νεφελώδη».

Η Μέι εμφανίστηκε νωρίτερα σε ένα επίσημο βίντεο να διαμαρτύρεται στον Γιούνκερ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας τον ότι τη χαρακτήρισε νεφελώδη, όρος τον οποίο χρησιμοποίησε χθες ο Γιούνκερ για να περιγράψει τη συζήτηση για το Brexit. «Είχα μια δυνατή συζήτηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους. «Νομίζω πως αυτό είναι το είδος της συζήτησης που μπορείς να έχεις όταν έχεις αναπτύξει μια σχέση εργασίας και εργάζεσαι καλά με τον άλλον. Και αυτό που προέκυψε από αυτήν ήταν η διευκρίνισή του πως αναφερόταν, όταν χρησιμοποίησε αυτή την ιδιαίτερη φράση, … στο γενικό επίπεδο της συζήτησης στη Βρετανία».  Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί σήμερα, Παρασκευή, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν 

Στο μεταξύ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής πως «τα σήματα» που εξέπεμψε χθες η Τερέζα Μέι «δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά» για την ικανότητα του Λονδίνου να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπει η συμφωνία του Brexit.

«Θα φροντίσουμε ως εκ τούτου να ετοιμάσουμε όλα τα σενάρια», μεταξύ των οποίων εκείνο μιας «μη συμφωνίας», πρόσθεσε την επομένη μιας συνάντησης ανάμεσα στους 27 και στη Βρετανίδα πρωθυπουργό που κατέληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  


Η αμήχανη Μέι και η ΕΕ που θέλει να βοηθήσει το Λονδίνο, αλλά δεν ξέρει πώς

Μερικές στιγμές η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έπρεπε να υπομείνει στις Βρυξέλλες, σχεδόν εξευτελιστικές καταστάσεις, γράφει η γερμανική Die Zeit. Ο «τολμηρός» πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, ο οποίος είχε βάλει μια καρφίτσα με τη σημαία της ΕΕ στο πέτο στη διάρκεια της συνόδου, εμφανώς ενοχλημένος είπε : «Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθουμε τα πάντα». 

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα παίρνει την Μέι, τη βάζει στο κόκκινο χαλί δίπλα του, δείχνει την καρφίτσα και λέει:«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε». Η Μέι στέκεται λίγο αμήχανη, προσπαθώντας να χαμογελάσει και λεει ένα «ευχαριστώ». Το Λουξεμβούργο των μόλις 600 χιλιάδων κατοίκων, προσπαθεί να βοηθήσει τη Μεγάλη Βρετανία. 

FAZ: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη γυναίκα;

Όπως γράφει η γερμανική FAZ η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες αμήχανη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει τους Βρετανούς, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν ξέρει πώς.

Η Μέι ήθελε νέες προσφορές

«Νομική και πολιτική ασφάλεια», αυτό είναι που ήθελε να βγει από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, η Τερέζα Μέι. Και στην πραγματικότητα, παίρνει ένα σχέδιο πέντε σημείων. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, το σχέδιο δεν περιέχει τίποτα που να είναι αυτονόητο και τίποτα νέο για τη συμφωνία για το Brexit, παρά μόνο μερικές διπλωματικές συμβουλές. Το σύστημα ασφαλείας πρέπει να ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μόνο μέχρι τη σύναψη συμφωνίας παρακολούθησης η οποία εμποδίζει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Στο σημείο 5, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επισημαίνουν εκ νέου ότι πρέπει να προετοιμαστούν σε όλα τα επίπεδα για την έξοδο και για όλα τα πιθανά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Τραγικό και επικίνδυνο

Οι περισσότεροι επικριτές της Μέι ασχολούνται με την «λύση της αδράνειας», ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η ΕΕ και η Βρετανία, δεν καταφέρουν να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια.  

Διευκρινίσεις και επαναλήψεις

Τελικά, ο Γιουνκερ είπε σαφως στην Μέι και τους Βρετανούς διαπραγματευτές: «Όταν πρόκειται για μελλοντικές σχέσεις, οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να πουν τι θέλουν αντί να μας ζητήσουν να πούμε τι θέλουμε». Μόλις η βρετανική Βουλή  και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περάσουν το πακέτο για το Brexit, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις, διαβεβαίωσε ο Γιουνκερ.

O Γιουνκερ  επικρίνει τη Βρετανία, η Μέρκελ διακόπτει την Μει

Η Άνγκελα Μέρκελ λέγεται ότι διέκοψε την Τερέζα Μέι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το Brexit. Ο Γιούνκερ κάλεσε επίσης τους Βρετανούς να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οραματίστηκαν οι μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ όπως γράφει aπο την πλευρά της η Die Welt.  Αυτό προκύπτει από τη δήλωση που εξέδωσε το βράδυ η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Η πρωθυπουργός Μέι στις Βρυξέλλες δεσμεύθηκε ότι η συμφωνία εξόδου από την ΕΕ θα ψηφιστεί με πλειοψηφία στην βρετανική Βουλή. Αλλά η ΕΕ θέλει επίσης να προετοιμαστεί καλύτερα για το ενδεχόμενο καταψηφισης . Σε κάθε περίπτωση, η αναμονη θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο. Μόνο τότε το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει.
 

Bολές Φάρατζ στη Μέι για ανικανότητα

Η ανικανότητα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη αποκάλυψε την πλήρη αποτυχία της βρετανικής διπλωματίας, δήλωσε ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.

"Θεωρώ ότι αυτό που είδατε χθες το βράδυ ήταν η απόλυτη αποτυχία της βρετανικής διαπραγματευτικής θέσης να αποκαλύπτεται", δήλωσε σήμερα ο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit Φάρατζ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)