to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:57 | 24.09.2019

Διεθνή

Μια ακόμη ήττα: Αντισυνταγματική η αναστολή του κοινοβουλίου από τον Τζόνσον - Επικοινωνία με τη βασίλισσα

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενεργούσε εκτός του πλαισίου του νόμου αποφασίζοντας να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες πριν από το Brexit - "Όχι" από τους Εργατικούς στις πρόωρες εκλογές, μέχρι να τηρήσει η κυβέρνηση τον νόμο για το Brexit - Επικοινωνία με τη βασίλισσα


Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κατέφερε ένα ακόμη ισχυρό ράπισμα στον Μπόρις Τζόνσον με την σημερινή ιστορική του απόφαση κρίνοντας, ομοφώνως, «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την απόφασή του για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ζητώντας την εκ νέου σύγκλησή του «το συντομότερο δυνατόν».

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβασθούμε», δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

H απόφαση προκάλεσε την ενίσυχση της στερλίνας. Η λίρα ενισχύθηκε προσωρινά στο υψηλό ημέρας του 1,2491 δολαρίου αμέσως μετά την απόφαση, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,2457 δολάριο. Έχασε επίσης τα περισσότερα από τα κέρδη που σημείωσε έναντι του ευρώ, το οποίο νωρίτερα κινείτο στις 88,21 πένες.

Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν ύστερα από την απόφαση, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να ενισχύονται κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,585%.

Οι ένδεκα δικαστές αποφάσισαν ομοφώνως ότι η ενέργεια του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες , μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit, ήταν «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη».

Επικοινωνία με τη βασίλισσα

Ο  Τζόνσον μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου που έκρινε ότι ενήργησε παράνομα όταν την συμβούλευσε να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, δήλωσε απόψε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε αν στο τηλεφώνημα αυτό ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη από τη βασίλισσα, ο αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Συνεδριάζει αύριο το πρωί η Βουλή των Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνέλθει αύριο το πρωί. Προηγουμένως είχε χαιρετίσει την απόφαση του Δικαστηρίου και είχε δηλώσει ότι θα διεξαγάγει επείγουσες διαβουλεύσεις για την άμεση σύγκληση του σώματος.

«Χαιρετίζω την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου ήταν παράνομη. Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες αποτελεί απλώς συνηθισμένη πρακτική για να επιτραπεί η εκφώνηση της ομιλίας της Βασίλισσας. Με την απόφασή τους, οι δικαστές υπερασπίσθηκαν το δικαίωμα και το χρέος του κοινοβουλίου να συνεδριάζει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να καθιστά υπόλογους τους υπουργούς. Ως ενσάρκωση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συνέλθει χωρίς καθυστέρηση. Με τον σκοπό αυτόν, θα διαβουλευθώ τώρα επειγόντως με τους αρχηγούς των κομμάτων», δήλωσε ο Τζον Μπέρκοου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ανακοίνωσε επίσης ότι το σώμα θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν.

«Αναμένω ότι η Βουλή των Λόρδων θα επαναλάβει τις συνεδριάσεις της το νωρίτερο δυνατόν και βρίσκομαι σε συζητήσεις με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Μεγαλειότητάς της και τους ηγέτες των άλλων κομμάτων επί της διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Νόρμαν Φάουλερ.

Οι ένδεκα δικαστές υιοθέτησαν την επιχειρηματολογία των αντιπάλων της βρετανικής κυβέρνησης, που προσήψαν στον Μπόρις Τζόνσον ότι έκλεισε το Κοινοβούλιο για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να μεθοδεύσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

«Οι βουλευτές πρέπει να είναι θαρραλέοι και να ζητούν λογαριασμό από την αδίστακτη αυτή κυβέρνηση», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, ακτιβίστρια κατά του Brexit, που είχε την πρωτοβουλία της προσφυγής κατά της απόφασης Τζόνσον.

"Όχι" από τους Εργατικούς στις πρόωρες εκλογές

Το Εργατικό Κόμμα δεν θα στηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρις ότου να βεβαιωθεί ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συμμορφωθεί με τον νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, δήλωσε απόψε ένας εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Εργατικοί είναι σε επαφή με άλλα κόμματα για το πώς θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο αύριο, όταν θα λειτουργήσει και πάλι η Βουλή των Κοινοτήτων.

Νωρίτερα, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί και δεσμεύτηκε ότι θα εμποδίσει αυτόν τον "μη εκλεγμένο πρωθυπουργό" να χρησιμοποιήσει την κρίση του Brexit για να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Ο Κόρμπιν είπε ότι αύριο, όταν ξαναρχίσει τις εργασίες του το κοινοβούλιο, θα ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ό,τι έγινε. "Ο Μπόρις Τζόνσον κρίθηκε ότι παραπλάνησε τη χώρα. Ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί τώρα", επανέλαβε, καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του κόμματός του που φώναζαν ρυθμικά "Έξω ο Τζόνσον". "Έτσι θα γίνει ο πιο βραχύβιος πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας και δικαίως", τόνισε κατηγορώντας τα μέλη της κυβέρνησης ότι "πιστεύουν ότι οι κανόνες που θέτουν για όλους τους άλλους δεν ισχύουν για τους ίδιους".

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα όπου διεξάγεται το συνέδριο του κόμματος, στο Μπράιτον, ήταν ενθουσιώδης – σε αντίθεση με τη χθεσινή ημέρα, όταν ο Κόρμπιν επικρίθηκε από ορισμένους φιλοευρωπαίους βουλευτές επειδή πίεζε να υιοθετηθεί η δική του στρατηγική για το Brexit –με την ελπίδα ότι θα κερδίσει τις εκλογές– και στη συνέχεια να διεξαχθεί ένα ειδικό συνέδριο για να καθοριστεί η στάση που θα τηρήσουν οι Εργατικοί σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

Ορισμένοι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου, μεταξύ τους και αποπεμφθέντες από τον Μπόρις Τζόνσον βουλευτές των Τόρις λόγω της στάσης τους απέναντι στα σχέδιά του για το Brexit, έχουν δηλώσει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί διότι παραπλάνησε την βασίλισσα Ελισάβετ στην απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον «να αναλογισθεί την θέση του» και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ανάμεσα σε ιαχές και συνθήματα «Εξω ο Τζόνσον», ο Κόρμπιν δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου των Εργατικών στο Μπράιτον: «Καλώ τον Μπόρις Τζόνσον, με τα ιστορικά λόγια, "να αναλογισθεί την θέση του".

«Δείχνει περιφρόνηση της δημοκρατίας και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του...Θα έλθω αμέσως σε επαφή με τον πρόεδρο (της Βουλής των Κοινοτήτων) για να ζητήσω την σύγκληση του Κοινοβουλίου, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να θέσουμε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, να του ζητήσουμε να υπακούσει τον νόμο που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο και να παραδεχθεί ότι το Κοινοβούλιό μας εξελέγη από τον λαό μας για να καθιστά υπόλογη την κυβέρνησή μας...Καλώ τον Μπόρις Τζόνσον με την ιστορική φράση "να αναλογισθεί την θέση του"», είπε.

Την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ζήτησε και η εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι.

«Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να σταθεί και θα πρέπει να έχει τα κότσια να παραιτηθεί», είπε.

«Πρόκειται για μία συνταρακτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σήμερα, κανείς από μας δεν είχε προβλέψει ότι θα είχαμε τέτοιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στο Ουέστμινστερ Ιαν Μπλάκφορντ. «Πρέπει να επιστρέψουμε αμέσως στο Κοινοβούλιο...θέλουμε να επιστρέψουμε στην δουλειά μας και ειλικρινά στο τέλος όλου αυτού, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί».

«Επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη ξέραμε - ο Μπόρις Τζόνσον δεν κάνει για πρωθυπουργός. Παραπλάνησε την Βασίλισσα και την χώρα και παρανόμως φίμωσε τους αντιπροσώπους του λαού. Πηγαίνω για να αναλάβω και πάλι τα καθήκοντά μου και να σταματήσω το Brexit συνολικά», δήλωσε η ηγέτις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε σαν «δευτεροκλασάτος δικτάτορας», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης του Εργατικού Κόμματος Σάμι Σακραμπάρτι. «Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να σκεφτεί την απόφασή του και να εξετάσει την θέση του».

«Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει αποφασιστικά ότι είμαστε μία χώρα με κράτος δικαίου, νόμους υπεράνω των οποίων δεν μπορεί να βρίσκεται κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Κόμματος του Brexit, ζήτησε επίσης μία παραίτηση. Αυτός όμως ζήτησε την παραίτηση του επίμαχου συμβούλου του Μπόριτς Τζόνσον, του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την σκληροπυρηνική και αδιάλλακτη γραμμή που τηρεί ο βρετανός πρωθυπουργός για το Brexit.

«Η επίκληση της ομιλίας της Βασίλισσας και η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι η χειρότερη πολιτική απόφαση στην Ιστορία. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πρέπει να φύγει», έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δεν παραιτείται ο Τζόνσον - Μάλλον θα πάει για εκλογές

Η απόφαση του Ανώατατου Δικαστηρίου πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

«Και γι΄αυτό προσπαθούμε αυτήν την στιγμή. Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια»...

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου και έχω μεγάλες ελπίδες ότι θα πάρουμε μία συμφωνία και νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας να δουν είναι τους βουλευτές να συνέρχονται και να εργάζονται για το εθνικό συμφέρον για να έρθει σε πέρας αυτό το πράγμα και αυτό θα κάνουμε».

«Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε από την Νέα Υόρκη ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί και ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Εθνη, επισπεύδοντας κατά λίγες ώρες την αναχώρησή του, ώστε να βρίσκεται αύριο το πρωί στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)