to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 18.11.2018

Διεθνή

Brexit: Πιθανή ανατροπή μου θα καθυστερούσε τη διαδικασία του διαζυγίου Βρετανίας-ΕΕ, λέει η Μέι

Στην αντεπίθεση περνά η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, υπεραμύνεται της συμφωνίας με την ΕΕ για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός του κόμματός της για να αποχωρήσει από τη θέση της αλλά και κατά της συμφωνίας - Στις Βρυξέλλες η Μέι αυτή την εβδομάδα


Ο απαιτούμενος αριθμός των επιστολών από συντηρητικούς βουλευτές για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής πρότασης μομφής εναντίον της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει ακόμη συγκεντρωθεί, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο πρόεδρος της αποκαλούμενης "Επιτροπής 1922" Γκρέιαμ Μπρέιντι.

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, 22 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό.

Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι βουλευτές έχουν υπαινιχθεί ότι ο απαιτούμενος αριθμός των επιστολών έχει συμπληρωθεί αλλά ότι ο Μπρέιντι δεν έχει ακόμη ενημερώσει την Μέι.

"Προφανώς και δεν θα έκανα ανόητα παιχνίδια με κάτι τέτοιο", απάντησε ο Μπρέιντι κληθείς να σχολιάσει τα ρεπορτάζ αυτά.

Πριν από λίγο το Reuters μετέδωσε τηλεγράφημα με τα ονόματα 22 βουλευτών που έχουν στείλει επιστολές αλλά το ίδιο το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός που έχει σταλεί δεν είναι γνωστός.

Φήμες υποστηρίζουν ότι εφόσον συγκεντρωθούν οι 48 επιστολές που απαιτούνται, η διαδικασία θα γίνει άμεσα, ακόμη και μέσα σε μια μέρα ή και δύο, με τους παρατηρητές να προκρίνουν ως πιθανότερη ημέρα την Τρίτη.

Σε περίπτωση που οι αντάρτες συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 ψήφων, τότε η Μέι θα χρειαστεί 158 ψήφους από το κοινοβούλιο για να παραμείνει στη θέση της.

Πιθανή ανατροπή μου θα καθυστερούσε τη διαδικασία του διαζυγίου Βρετανίας-ΕΕ, λέει η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι πιθανή ανατροπή της θα κινδύνευε να καθυστερήσει το Brexit και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τη συζήτηση αυτή να την αποπροσανατολίσει από μια κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε η Μέι σήμερα στο Sky News, οι επόμενες επτά ημέρες στη διαδικασία του διαζυγίου θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη η Μέι δήλωσε ότι απ΄ό,τι γνωρίζει οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι δεν έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες επιστολές για τη διαδικασία πρότασης μομφής.

"Εξ όσων γνωρίζω, όχι, δεν έχουν", απάντησε όταν ρωτήθηκε για το εάν ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπράντι έχει γίνει αποδέκτης 48 επιστολών.

Μιλώντας στο Sky News, η Μέι σχολίασε ότι η απομάκρυνσή της από το αξίωμά της «θα δημιουργήσει αβεβαιότητα», ενώ δεν θα αλλάξει τις αριθμητικές ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Επίσης, υποστήριξε ότι η συζήτηση για το μέλλον δεν αφορά την ίδια, αλλά τους πολίτες.

Από την Τετάρτη που αποκάλυψε τη συμφωνία του διαζυγίου με την ΕΕ η Μέι δέχεται απελάλληλα πλήγματα με παραιτήσεις πολλών υπουργών της, μεταξύ τους και τον υπουργό για το Brexit, αλλά και ανταρσία από κάποιους βουλευτές του κόμματός της που επιδιώκουν την ανατροπή της.

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, τουλάχιστον 20 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι. Πιθανόν όμως και άλλοι να το έχουν πράξει παρασκηνιακά.

Σύμφωνα με την Μέι οι διαπραγματευτικές ομάδες εργάζονται "τώρα που μιλάμε" και η ίδια πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα έχει συνομιλίες και με άλλους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου.

Πολλές βρετανικές εφημερίδες πάντως έγραψαν ότι πέντε πρωτοκλασάτοι υπουργοί, υπέρμαχοι του διαζυγίου, συνεργάζονται για να ασκήσουν πιέσεις στην Μέι να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίασ, αλλά σε σημερινή επιστολή της στην Sun on Sunday η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Πάντως, ο παραιτηθείς υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας σήμερα στο ΒΒC κι ενώ χαρακτήρισε "μοιραία προβληματική" τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, πρόσθεσε ότι ακόμη και τώρα μπορεί να αλλάξει πορεία η πρωθυπουργός, δηλαδή να τροποποιήσει το σχέδιο συμφωνίας.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι. Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ», έγραψε η Μέι σε άρθρο της στην εφημερίδα Sun on Sunday.

«Εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, απλά θα μας γυρίσουν στην αφετηρία. Θα υπάρξει μεγαλύτερη διχογνωμία, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και δεν θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε αυτό που ψήφισε ο βρετανικός λαός», πρόσθεσε.

200 συντηρητικοί διαφωνούν με την Μέι όπου φημολογείται ότι μπορεί και να διωχτεί από την ηγεσία των Τόρις. Ο υφυπουργός για το Brexit Κουάσι Κουαρτένγκ μιλώντας σήμερα στο BBC χαρακτήρισε μάταιο περισπασμό μια πιθανή ανατροπή της Τερέζα Μέι από την ηγεσία των Συντηρητικών.

"Η απόκτηση νέου αρχηγού δεν πρόκειται να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά όυτε και θα αλλάξει την κοινοβουλευτική αριθμητική, επομένως είναι ένας μάταιος περισπασμός", είπε ο Κουαρτένγκ, ο οποίος ορίστηκε στην θέση αυτή από την πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα έπειτα από την παραίτηση του προκατόχου του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Τερέζα Μέι για το Brexit.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία για το διαζύγιο με την ΕΕ της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι μοιραία προβληματική, αλλά είπε ότι η Τερέζα Μέι μπορεί ακόμη να αλλάξει κατεύθυνση.

Ο Ράαμπ, ο οποίος παραιτήθηκε την Πέμπτη λέγοντας ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τη συμφωνία, τόνισε ότι θα στηρίξει την Μέι σε μια ψήφο εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι η συζήτηση περί αλλαγής της ηγεσίας αποπροσανατολίζει την ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι επικεντρωμένη στο να φέρει εις πέρας την έξοδο από την ΕΕ.

"Εξακολουθώ να θεωρώ ότι η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει αλλά είναι ήδη αργά και γι αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση", είπε ο Ράαμπ στο BBC, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προτού πάει στη βουλή η συμφωνία καθώς οι βουλευτές δεν πρόκειται να την ψηφίσουν στην παρούσα μορφή της. "Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε τώρα δράση".

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Σκοτίας δήλωσε σήμερα στο BBC ότι θα ήταν λάθος και απολύτως ανεύθυνο να υιοθετήσει το κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. "Δεν υπάρχει καμία σαφήνεια ως προς την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ επομένως η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να στηρίξει ένα Brexit με κλειστά μάτια", είπε η Στέρτζον για το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είναι μια επιλογή για το μέλλον παρά για το σήμερα.

«Είναι μια επιλογή για το μέλλον, αλλά δεν είναι μια επιλογή για το σήμερα, διότι εάν είχαμε αύριο ένα δημοψήφισμα, πάνω σε τι θα ήταν; Ποιο θα ήταν το ερώτημα;», δήλωσε ο Κόρμπιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

"Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος και απόλυτα ανεύθυνο να το ψηφίσει η Βουλή των Κοινοτήτων".

"Δεν υπάρχει καμία σαφήνεια ως προς την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ επομένως η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να στηρίξει ένα Brexit με κλειστά μάτια", είπε η Στέρτζον για το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

"Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος και απόλυτα ανεύθυνο να το ψηφίσει η Βουλή των Κοινοτήτων".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)