to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 11.02.2019

Διεθνή

Brexit: «Όχι» από Μέι στην πρόταση Κόρμπιν για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ

Δεν εξετάζουμε τις προτάσεις του Τζ. Κόρμπιν για τελωνειακή ένωση η απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ στα αιτήματα Κόρμπιν - Και άλλο χρόνο θα ζητήσει η Μέι από τους Βρετανούς βουλευτές για να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, πρόκειται να ενημερώσει αύριο τη Βουλή των Κοινοτήτων για τις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit, μετά τον κύκλο συνομιλιών που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, στην συνηθισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Όπως εξήγησε, η ενημέρωση θα γίνει μία μέρα νωρίτερα, από ό,τι ήταν προγραμματισμένο, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος από τους βουλευτές να σχεδιάσουν τις τροπολογίες τους, πριν από την συζήτηση για το Brexit στο κοινοβούλιο, που έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Ημερομηνία ψηφοφορίας για την συμφωνία αποχώρησης δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η κρίσιμη ψηφοφορία δεν θα γίνει σίγουρα αυτή την εβδομάδα. Η επόμενη τελευταία ημερομηνία για μία ακόμη τροποποίηση επί της πρότασης της κυβέρνησης θα ήταν η 27η Φεβρουαρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει παρουσιαστεί μία αναθεωρημένη συμφωνία αποχώρησης.

Ο εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την απάντηση της Τ. Μέι στην επιστολή του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία την καλεί να εκπληρώσει πέντε αιτήματα για να λάβει την υποστήριξη του κόμματος στη συμφωνία για το Brexit, ξεκαθάρισε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το βασικότερο από τα αιτήματα, που αφορά την τελωνειακή ένωση της Βρετανίας με την ΕΕ.

«Είμαστε απολύτως σαφείς σε αυτό. Δεν εξετάζουμε τις προτάσεις του Τζ. Κόρμπιν για τελωνειακή ένωση, δεν εξετάζουμε καμία πρόταση παραμονής σε τελωνειακή ένωση. Πρέπει να έχουμε την δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, απέστειλαν δική τους επιστολή στην βρετανίδα πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν να έχουν επείγουσα συνάντηση για την αναβολή της προγραμματισμένης ημερομηνίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

«Προτρέπουμε εσάς και την κυβέρνηση να έχουμε λίγο χρόνο για να εξετάσουμε κατά πόσο η προτεινόμενη συμφωνία ή οποιαδήποτε αναπροσαρμογή της, είναι προς τα συμφέροντά μας» γράφουν στην ανακοίνωση και επισημαίνουν ότι ο φόβος της καθυστέρησης δεν πρέπει να μας κρατάει στο περιθώριο και η χώρα τελικά να αποχωρήσει με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. «Πρέπει να έχουμε περισσότερο χρόνο για να λύσουμε το αδιέξοδο» αναφέρεται. Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής και πρόεδρος της ομάδας «Right to Vote», Φίλιπ Λι, και ο βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ.

Προσπάθεια να κερδίσει χρόνο

 

Την ώρα που η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει τη Πέμπτη την ακολουθητέα στρατηγική, ο Τζέιμς Μπρόκενσερ δήλωσε χθες στο BBC ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο Κοινοβούλιο να συζητήσει εκ νέου τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για το Brexit μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, εάν δεν προκύψει τροποποιημένη συμφωνία για την έξοδο μέχρι τότε, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης θα διατηρήσει τον έλεγχο επί της διαδικασίας του Brexit.

Το Εργατικό Κόμμα κατήγγειλε αμέσως έναν ελιγμό της κυβέρνησης με στόχο να κερδίσει χρόνο για να καθηλώσει τους βουλευτές σε μία διττή επιλογή, που θα ισοδυναμεί με εκβιασμό, ανάμεσα στην συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit και μία έξοδο «άνευ συμφωνίας», ένα σενάριο που προκαλεί τεράστια ανησυχία στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Η Τερέζα Μέι «υποδύεται ότι σημειώνει πρόοδο, ενώ στην πραγματικότητα παίζει με το ρολόι», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, ο αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit στους Sunday Times. «Την επόμενη εβδομάδα το Κοινοβούλιο πρέπει να πει "αρκεί" και να αναλάβει τον έλεγχο για τις εξελίξεις», προειδοποίησε.

Νέα έρευνα:  6.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν 6.000 θέσεις εργασίας

Μία "άτακτη" έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) θα απειλούσε περίπου 6.000 θέσεις εργασίας στην Αυστρία, και από αυτές τις 2.000 άμεσα και τις 4.000 έμμεσα, όπως τονίζει σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο υπεύθυνος σχετικής έρευνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάλε Βίτενμπεργκ, Όλιβερ Χόλτεμελερ.

Η πλήρης έρευνα, της οποίας επίκειται η δημοσίευση, έγινε από το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας Λάιμπνιτς και το Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούθερ του Χάλε Βίτενμπεργκ και αναφέρεται στις πιθανές επιπτώσεις του Brexit για συνολικά 43 χώρες.

Στην έρευνα αναφέρεται πως στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας για πάνω από 100.000 ανθρώπους στην Γερμανία, η οποία, όπως επισημαίνεται, είναι η χώρα στην οποία οι συνέπειες για τη συνολική απασχόληση θα είναι τόσο μεγάλες όσο σε καμία άλλη.

Τη Γερμανία ακολουθεί ως προς την βαρύτητα των συνεπειών ενός αρρύθμιστου Brexit για χώρες-μέλη της ΕΕ, η Γαλλία, όπου προβλέπεται να πληγούν σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι, ενώ αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό τους, οι χώρες που θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην απασχόληση από την έξοδο της Βρετανίας, θα είναι η Μάλτα και η Ιρλανδία.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η πανεπιστημιακή έρευνα ανεβάζει σε 612.000 τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να χάσουν τις εργασίες τους εξαιτίας ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Όπως αναφέρθηκε από τον επικεφαλής της έρευνας, τα αποτελέσματα βασίζονται σε υπολογισμούς που έγιναν στη βάση προσομοίωσης, με την υπόθεση πως οι εισαγωγές της Βρετανίας έπειτα από μία άτακτη έξοδο της από την ΕΕ θα μειωθούν κατά 25%, ένα ποσοστό το οποίο ανταποκρίνεται στις τρέχουσες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιστήμονες ανέπτυξαν έναν μαθηματικό τύπο με τον οποίο μπορούν να υπολογίσουν κατά πόσο και σε ποιον τομέα της βιομηχανίας, όπως επίσης σε ποια συγκεκριμένη χώρα, επηρεάζει ένα τέτοιο ποσοστό μείωσης των εισαγωγών της Βρετανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)