to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 16.10.2019

Διεθνή

Brexit: «Σε 7-8 ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα» λέει τώρα ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.


«Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24. "Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία", δήλωσε ο Τουσκ στους πολωνούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. "Θεωρητικά, σε επτά με οκτώ ώρες, όλα αναμένεται να είναι σαφή", πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ευρωπαικές πηγές δήλωναν ότι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία επί συμφωνίας διαζυγίου έχουν «κολλήσει».Η διαφωνία αφορούσε μία μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας για τις τελωνειακές ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.

Αισιόδοξος ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα στους κορυφαίους υπουργούς του ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Επιφυλάξεις από το DUP

Τις ανησυχίες του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit που αφορούν την βρετανική επαρχία μετέφερε στην ακροαματική διαδικασία της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Brexit, ο εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα αποχώρησης Σάμι Γουίλσον, ενόσω στην Ντάουνινγκ Στριτ πραγματοποιείται νέα συνάντηση της ηγεσίας του DUP με την κυβέρνηση, η τρίτη μέσα σε τρεις μέρες, προκειμένου να υπάρξει η συγκατάθεσή του στο σχέδιο που διαπραγματεύεται ο Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ.

Ο Σάμι Γουίλσον, αν και δεν είπε ότι το DUP αντιτάσσεται στο σχέδιο που συζητείται, εξέφρασε στον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ τις διαφωνίες του κόμματός, όχι τόσο για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα τελωνεία, αλλά για το ζήτημα της αφαίρεσης της δυνατότητας του βέτο από το DUP σε μελλοντικές διευθετήσεις, όπως αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιό του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η στέρηση αυτής της δυνατότητας θα παραβίαζε τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (σύμφωνα με την οποία τα σημαντικά θέματα που αφορούν την επαρχία θα πρέπει να υποστηρίζονται τόσο από τα ενωτικά κόμματα όσο και από τα εθνικιστικά στη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας), ενώ το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση θα «μειώσει» τις εξουσίες της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας - η οποία ωστόσο παραμένει ανενεργή εδώ και τρία χρόνια.

Επιπλέον, επικαλέστηκε δηλώσεις αξιωματούχων που ισχυρίζονται ότι, εάν παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στις επιχειρήσεις της βόρειας επαρχίας της Βρετανίας 500 εκατομμύρια λίρες επιπλέον και ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα περίμεναν αποζημίωση για τα επιπλέον κόστη.

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ απάντησε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα συμφωνία για τη βόρεια Ιρλανδία και σχετικά με το θέμα της συναίνεσης στη βορειοϊρλανδική συνέλευση περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία του Μπέλφαστ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)