to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 22.10.2019

Διεθνή

Brexit: Ο Τζόνσον απειλεί να αποσύρει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο και να πάει σε εκλογές πριν τα Χριστούγεννα

Ο Τζόνσον απειλεί να αποσύρει το νομοσχέδιο - Δεν ψηφίζουν την συμφωνία λένε οι Εργατικοί - Γιούνκερ: «Χάσιμο χρόνου και ενέργειας» το Brexit


Ο Τζόνσον απειλεί τώρα να αποσύρει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο της συμφωνίας και να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εάν οι βουλευτές απορρίψουν το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του κειμένου

Μόλις 9 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του διαζυγίου, ο συντηρητικός ηγέτης ασκεί πιέσεις στους Βρετανούς βουλευτές, καλώντας τους να εργάζονται «νυχθημερόν» για να υιοθετήσουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν το κοινοβούλιο αρνηθεί να επιτρέψει στο Brexit να συμβεί και αποφασίσει να μεταθέσει τα πάντα για τον Ιανουάριο ή ακόμα και πιο αργά (…), το κείμενο θα αποσυρθεί και εμείς θα πρέπει να πάμε προς τις πρόωρες εκλογές» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, περισσότερους μήνες της ίδιας κατάστασης», προειδοποίησε ο Τζόνσον.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit, που σύναψε η Βρετανία, εάν οι βουλευτές προσπαθήσουν να την αλλάξουν, τροποποιώντας τη νομοθεσία για την υιοθέτηση της συμφωνίας.

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι: η συμφωνία στο τραπέζι είναι αυτή που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο και η απόφαση για αυτό το σώμα είναι εάν θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία ή θα κάνουν κύκλους σε μια μάταιη προσπάθεια να φτιάξουν μια καινούργια» σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Δύο ψηφοφορίες είναι προγραμματισμένες για σήμερα, η μία έχει ως αντικείμενο την επί της αρχής υποστήριξη του κειμένου που εισάγει την συμφωνία αποχώρησης στην βρετανική νομοθεσία. Η άλλη αφορά το χρονοδιάγραμμα της εξέτασής του από το κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση θέλει την ταχεία υιοθέτηση του χρονοδιαγράμματος, ελπίζοντας ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Αλλά το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρό για να εξετασθεί και να ψηφισθεί ένα 115σέλιδο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης (που συνοδεύονται από επεξηγηματικά σημειώματα ακόμη μεγαλύτερα). Οι βουλευτές είναι εξοργισμένοι και αυτό το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να εγκριθεί.

Θετικά αποτελέσματα στις δύο σημερινές ψηφοφορίες θα σημαίνουν πρόοδο προς μία βελούδινη έξοδο στο τέλος του μήνα, χωρίς να είναι και εγγυημένη, αφού ο νομοθετικός δρόμος είναι γεμάτος παγίδες τις επόμενες ημέρες. Μία νίκη του Τζόνσον στις σημερινές ψηφοφορίες απλώς θα ανοίξει τον δρόμο στους αντιπάλους του για να επιτεθούν στην κυβέρνηση με τροπολογίες που είναι πιθανόν να καταστρέψουν τα σχέδιά του.

Αντίθετα, σε περίπτωση απορριπτικής ψήφου, οι πιθανότητες τελικής υιοθέτησης του νόμου πριν από το τέλος του Οκτωβρίου σχεδόν εκμηδενίζονται και αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με όλες τις απειλές για το χάος που θα δημιουργηθεί στα σύνορα και τις ελλείψεις προϊόντων που αυτό συνεπάγεται. Αυτό θα ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε μία νέα αναβολή, η οποία θα επέτρεπε την διευθέτηση της παρούσας κρίσης μέσω της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για να ανακτήσει του έλεγχο του εαυτού του...Το κοινό δεν θέλει άλλες καθυστερήσεις, ούτε οι ευρωπαίοι ηγέτες, ούτε κι εγώ», δήλωσε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι εργατικοί θα καταψηφίσουν την συμφωνία

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπίν δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ούτε και το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας στο κοινοβούλιο.

"Η προσωπική μου άποψη είναι θα θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο απόψε", είπε ο Τζόνσον κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων. "Η εισήγησή μου θα είναι να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο", επέμεινε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει ούτε το χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, μια πηγή του κόμματος είπε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν την πρόταση για πρόωρες εκλογές μόνο εάν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί μια αναβολή στο Brexit και φύγει από το τραπέζι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι Εργατικοί δηλώνουν εδώ και πολύ καιρό ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, όμως μέχρι τώρα αρνούνται να στηρίξουν τη σχετική πρόταση του Τζόνσον γιατί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η αναβολή στο Brexit θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι πρόωρες εκλογές.

«Χάσιμο χρόνου και ενέργειας»

Σε μία ένδειξη της ατμόσφαιρας στις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου και ενέργειας» την διαδικασία του Brexit και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν διαπραγματεύθηκε και επαναδιαπραγματεύθηκε χωρίς διακοπή την συμφωνία του διαζυγίου.

«Η αλήθεια είναι ότι με λύπησε ότι πέρασα τόσο χρόνο της θητείας μου αυτής ασχολούμενος με το Brexit, όταν η σκέψη μου δεν ήταν σε τίποτε άλλο πέραν αυτών που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ενωση για τους πολίτες της».

«Πρώτα το Λονδίνο και μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο», δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» για να διασφαλίσει μία συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν την επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου από την βρετανική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε με τον τρόπο αυτόν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιβεβαιώθηκε από τις επικεφαλής των πολιτικών ομάδων χθες το βράδυ, να μην υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου πριν εξασφαλισθεί η υποστήριξή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», είπε.

Τουσκ: Τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα λάβουν ποτέ μια απόφαση που να αναγκάζει το Λονδίνο να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα πως το αίτημα του Λονδίνου για μια παράταση της προθεσμίας για το διαζύγιο από την ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και πως τα άλλη μέλη της Ένωσης δεν θα λάβουν ποτέ μια απόφαση που να αναγκάζει τη Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως συζητεί το αίτημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών μελών και πως μια απόφαση θα ληφθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με κάθε σοβαρότητα το βρετανικό αίτημα για παράταση», δήλωσε στους ευρωβουλευτές, η ολομέλεια των οποίων συνεδριάζει στο Στρασβούργο. «Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ η απόφασή μας», δήλωσε ο Τουσκ χειροκροτούμενος.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)