to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 15.05.2019

Διεθνή

Brexit: Η Μέι ρισκάρει νέα ψηφοφορία για την έξοδο στις αρχές του Ιουνίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται για μία ακόμη στιγμή της αλήθειας στο Κοινοβούλιο: οι βουλευτές θα ψηφίσουν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου επί νομοσχεδίου για την συμφωνία του Brexit που θα παρουσιασθεί από την Τερέζα Μέι, που μπορεί να σημάνει και το σφύριγμα του τέλους για την κυβέρνησή της.


«Είναι επιτακτικό» να παρουσιασθεί αυτό το νομοσχέδιο την εβδομάδα της 3ης Ιουνίου ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τις θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου, στο τέλος του Ιουλίου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην περίπτωση που οι βουλευτές θα εγκρίνουν το νομοσχέδιο τον Ιούνιο, το κείμενο θα πρέπει στην συνέχεια να κάνει τις προβλεπόμενες διαδρομές ανάμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων και τελικά να επικυρωθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ. Εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί πριν από τις 31 Ιουλίου, η χώρα θα μπορέσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι βρετανοί βουλευτές θα καταλάβουν τις έδρες τους τουλάχιστον για λίγες εβδομάδες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου η πρώτη ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου, την ώρα που το Λονδίνο είχε ελπίσει ότι θα απέφευγε την παραδοξότητα αυτή, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα που αποφάσισε την έξοδο την χώρας από την Ενωση.

Για τη Τερέζα Μέι, η παρτίδα δεν έχει κερδηθεί: η συμφωνία που συνομολόγησε με τις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο έχει απορριφθεί τρεις φορές από το Κοινοβούλιο.

Αυτήν την φορά, η ψηφοφορία θα αφορά το νομοσχέδιο που θα πρέπει να υιοθετηθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας της και όχι το κείμενο της ίδιας της συμφωνίας. Αυτό το μασκάρεμα επιτρέπει στην πρωθυπουργό να ξαναβάλει στην συμφωνία στην ημερήσια διάταξη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι διαδοχικές απορρίψεις της συμφωνίας του Brexit έχουν αναγκάσει το Λονδίνο να ζητήσει δύο φορές από τις Βρυξέλλες αναβολή της αποχώρησης, η οποία αρχικά είχε προγραμματισθεί για τις 29 Μαρτίου και πλέον πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το αργότερον.

Απέναντι στο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος άρχισαν στις αρχές του Απριλίου συνομιλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποβολή του νομοσχεδίου προς έγκρισιν στην Βουλή των Κοινοτήτων μετά την ολοκλήρωση συνάντησης με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες «χρήσιμες και εποικοδομητικές». 

Τι άλλαξε; 

Ομως, το Εργατικό Κόμμα εξέφρασε «αμφιβολίες» ως προς την «αξιοπιστία των κυβερνητικών δεσμεύσεων», ιδιαίτερα λόγω της ύπαρξης «συντηρητικών βουλευτών και μελών της κυβέρνησης που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν την πρωθυπουργό», το κύρος της οποίας έχει σοβαρά πληγεί λόγω των παλινωδιών του Brexit.

Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί μόλις η συμφωνία της εγκριθεί, αλλά είναι αντιμέτωπη με κλίμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κόμματός της όπου διατυπώνεται η απαίτηση να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της.

Από την κατάσταση επωφελείται ένα κόμμα: το Κόμμα του Brexit, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο και του οποίου ηγείται ο Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο έχει άνετο προβάδισμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εν όψει των ευρωεκλογών της 23ης Μαΐου.

«Εάν το Κόμμα του Brexit απαιτούσε την έγκριση της συμφωνίας, μία ψηφοφορία θα μπορούσε να έχει νόημα. Αλλά μάλλον ισχύει το αντίθετο», αφού το κόμμα αυτό υποστηρίζει το σκληρό διαζύγιο με την Ενωση, σχολιάζει ο βουλευτής των Τόρις Στιβ Μπέικερ, πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit.

Αντίθετα, θέτοντας το νομοσχέδιο προς έγκρισιν, η κυβέρνηση διακινδυνεύει την ισχνή της πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αφού το ιρλανδικό DUP δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit προειδοποιεί ότι υποτιμάται ο κίνδυνος που ακόμη υπάρχει για μία βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία τους επόμενους μήνες.

«Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο, τότε αυξάνονται οι φωνές στην Ευρώπη, και οι Γάλλοι δεν είναι οι μόνοι, που θέλουν να ασχοληθούν με άλλα θέματα», προειδοποίησε ο Στίβεν Μπάρκλεϊ.

«Δεν υπάρχει αυτόματο δικαίωμα παράτασης και σε αυτό το σενάριο θα ετίθετο για την Βουλή το θέμα αν ψήφισε υπέρ μίας εξόδου χωρίς συμφωνία και κανείς από αυτούς που κάθονται εδώ δεν θα μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα», είπε.

Αρνητικές εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης

Εκτιμήσεις για το κατά πόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ άρχισαν και πάλι να διατυπώνονται μετά την ανακοίνωση, χθες, της κυβέρνησης ότι πρόκειται να επιχειρήσει μία τελευταία προσπάθεια να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση, την εβδομάδα που ξεκινά αμέσως μετά την σύντομη διακοπή των εργασιών της Βουλής, στις 4 Ιουνίου.

Απομένουν τρεις εβδομάδες για να μπορέσει η Τερέζα Μέι να σχηματίσει μία πλειοψηφία, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο, αφού ήδη το Εργατικό κόμμα - με το οποίο βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για μία λύση στο Brexit - ανακοίνωσε μέσω εκπροσώπου του ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση σε σχέδιο που προτείνει το κόμμα για το Brexit. Ταυτόχρονα, ο σύμμαχος της κυβέρνησης στη Βουλή, το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP, μέσα από τις δηλώσεις του επικεφαλής του στο Ουέστμινστερ Νάιτζελ Ντοντς, θεωρεί πολύ πιθανό ότι η Τερέζα Μέι θα ηττηθεί για μία ακόμη φορά «εάν δεν επιδείξει κάτι καινούριο σε σχέση με την διευθέτηση του προβλήματος του backstop» και «μία πραγματική αλλαγή που να προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και να ολοκληρώνει το Brexit».

Ένα μεγάλο μέρος της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος, της ERG, επίσης θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως άφησαν να διαφανεί τόσο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων και μέλος της ομάδας Όουεν Πάτερσον, αλλά και ο αναπληρωτής επικεφαλής της, ο Στιβ Μπέικερ.

Αλλά και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό κόμμα Σκοτίας, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Κόμμα της Ουαλίας, συνέχισαν επίσης να εκφράζουν την αντίθεσή τους. 

Κατά λάθος έξοδος ή ανάκληση του άρθρου 50 

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης, εάν το νομοσχέδιο της Τερέζα Μέι ηττηθεί και πάλι στις αρχές Ιουνίου, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη είτε με ένα Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του Οκτωβρίου ή με την ανάκληση του άρθρου 50, με βάση την υπόθεση ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε άλλη μία παράταση του άρθρου.

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Γκραντ, τον διευθυντή του think tank Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση που έχει έδρα το Λονδίνο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι οι Βρετανοί βουλευτές μπορούν να αποτρέψουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία και ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κατά λάθος, εάν για παράδειγμα εκλεγεί τον Οκτώβριο κάποιος σαν τον Μπόρις Τζόνσον και θέσει σκοπό την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση, γράφει ο Τσάρλς Γκραντ σε σημερινή του ανάλυση, ένας τέτοιος πρωθυπουργός θα αρνηθεί νέα παράταση του άρθρου 50 και το κοινοβούλιο δεν θα έχει χρόνο να ρίξει την κυβέρνηση και να εμποδίσει το Brexit χωρίς συμφωνία πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Εάν, ωστόσο, η Βρετανία καταφέρει να πάρει μία ακόμη παράταση για το Brexit, αυτή θα πρέπει να οριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2020 ως τελευταία δυνατή προθεσμία, καθώς τότε η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει στο σχέδιο του προϋπολογισμού της για την επόμενη επταετία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)