to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Brexit, το νόημά του και τα επακόλουθα: Κ. Δουζίνας και Δ. Παπαδημούλης μιλούν στο left.gr

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Κατά τη διάρκεια της συνόδου της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στις 26/6 ο Άγγελος Καλοδούκας εκ μέρους του left.gr είχε την ευκαιρία να πάρει μια μικρή συνέντευξη από τον Κώστα Δουζίνα και μια δήλωση από τον Δημήτρη Παπαδημούλη όσον αφορά το Brexit (εδώ όλες οι σχετικές εξελίξεις).

Κατά τον Κώστα Δουζίνα το αποτέλεσμα ήταν μια «γιορτή της δημοκρατίας με αρκετές ομοιότητες με το δικό μας Όχι πέρσι»: «Τα θύματα της παγκοσμιοποίησης, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, γύρισαν στις ελίτ και τους είπαν: “ως εδώ και μη παρέκει”. Ο λόγος, κατά τον Κώστα Δουζίνα που εκμεταλλεύτηκε το αποτέλεσμα η ακροδεξιά ήταν που δεν εμφανίστηκε η Αριστερά. Το κυρίως ζήτημα, ωστόσο είναι ότι η πολιτική της ΕΕ έχει απονομιμοποιηθεί:

«Το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ έφτασε σε ένα προσωρινό ή οριστικό τέλος. Το ιστορικό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνώσας Αριστεράς είναι να αρχίσει την προετοιμασία ενός εναλλακτικού μοντέλου, για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη».

Όσον αφορά την προσπάθεια, που έχει ήδη ξεκινήσει, για την αμφισβήτηση του δημοψηφίσματος ο Κώστας Δουζίνας μας λέει: «Κατά το βρετανικό νόμο το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είναι δυνατόν να βρεθούν όλων των ειδών τα κολπάκια και τεχνάσματα να πούνε “μήπως να το ξαναδούμε”. Το θεωρώ μάλλον απίθανο. Αυτό που θεωρώ πιο πιθανό, είναι όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώριση της Βρετανίας, τότε να φτιαχτεί ένα πλαίσιο σχέσεων που δεν θα απέχει πολύ από την παρούσα κατάσταση».

Κατά τον Δημήτρη Παπαδημούλη η απόφαση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ήταν αρνητική εξέλιξη: «Η σημερινή ΕΕ, όπως είναι, δεν αρέσει, παράγει ευρωάρνηση, ευρωσκεπτικισμό, τάσεις φυγής. Οι κυρίαρχες πολιτικές την οδηγούν σε αποτυχία με τον κίνδυνο της διάλυσης. Για να υπάρξει η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά. Για να πετύχει η ΕΕ πρέπει να δημιουργεί ανάπτυξη, δουλειές και απασχόληση και όχι αιώνια λιτότητα. Να ενισχύει τη συνοχή, κοινωνική και περιφερειακή».

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: «Την ώρα που η σημερινή Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της γερμανοκρατίας έχει αποτύχει, την ώρα που η ακροδεξιά προβάλει την επιστροφή στους εθνικισμούς του μεσοπολέμου, είναι ιστορικό καθήκον των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων να προβάλουν το δικό τους σχέδιο. Για μια Ευρώπη με ανάπτυξη, κοινωνική και δημοκρατική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)