to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 03.10.2019

Διεθνή

Brexit: Το νέο σχέδιο Τζόνσον και οι αντιδράσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η χώρα του είναι «έτοιμη» να σπάσει τα δεσμά με την κοινότητα χωρίς συμφωνία σε τέσσερις εβδομάδες - Δεν πείθονται οι Βρυξέλλες για τον συμβιβασμό που προτείνει ο Τζόνσον για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων


H μόνη εναλλακτική σε έναν συμβιβασμό των 27 με το Λονδίνο επί των όρων της αποχώρησης είναι το no deal Brexit, δηλαδή μία άτακτη έξοδος. Αυτό ήταν το μήνυμα, που έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο εσωτερικό της χώρας, αποστέλλοντας στους Ευρωπαίους την τελική πρότασή του για μία συμφωνία. Έδωσε μάλιστα προθεσμία για μία απάντηση έως τις 11 Οκτωβρίου. Η πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές υποχωρήσεις από τις αρχικές του θέσεις, αλλά και αμφιλεγόμενα σημεία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η χώρα του είναι «έτοιμη» να σπάσει τα δεσμά με την κοινότητα χωρίς συμφωνία σε τέσσερις εβδομάδες, εάν οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν υποχωρήσουν από θέσεις στις οποίες εμμένουν, όπως αυτή για το backstop των ιρλανδικών συνόρων στη μορφή που προβλεπόταν στη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι.

«Ελπίζω πραγματικά οι φίλοι μας να το αντιληφθούν και να προχωρήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους σε έναν συμβιβασμό» τόνισε  και προειδοποίησε: «Γιατί εάν αποτύχουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία εξαιτίας μίας τεχνικής ουσιαστικά συζήτησης για την ακριβή φύση των μελλοντικών τελωνειακών ελέγχων, όταν η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, τότε ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι η μόνη εναλλακτική είναι το deal».

Τι προβλέπει η πρόταση Τζόνσον

Από το βήμα του συνεδρίου των Τόρις υποστήριξε πως το σχέδιό του είναι μία συμβιβαστική λύση, που μπορεί να γίνει κοινά αποδεκτή. Λίγες ώρες αργότερα έδωσε στην δημοσιότητα, το κείμενο της νέας πρότασης. Αυτή δεν περιλαμβάνει backstop, αλλά δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν τελωνειακοί έλεγοι στα ιρλανδικά σύνορα. 

Η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει τυπικά από την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2021. Ωστόσο, εφόσον υπάρξει η συγκατάθεση του κοινοβουλίου της, θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ε.Ε. για τα αγροτικά και άλλα προϊόντα. Η ειδική αυτή «ρυθμιστική ζώνη» σημαίνει στην πράξη ότι θα εξακολουθεί να συμμετέχει στην ενιαία εσωτερική αγορά για τη διακίνηση των προϊόντων.

Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη και για μία «ανανεώσιμη διαδικασία δημοκρατικής συγκατάθεσης». Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίζει για όλες τις λεπτομέρειες επιβολής των νέων δεδομένων και θα ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για το κατά πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρεί το νέο καθεστώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να θυμίσουμε ότι η Βρετανία έχει λάβει προθεσμία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. έως τις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο η Βουλή των κοινοτήτων έχει περάσει ψήφισμα, που υποχρεώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει νέα τρίμηνη παράταση εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία. Ο ίδιος επιχείρησε να παρακάμψει τους βουλευτές, αποφασίζοντας αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την απόφαση παράνομη, στην πιο ηχηρή ήττα έως τώρα για τον Μπόρις Τζόνσον.

Τι απαντά η  Κομισιόν

Ο «συμβιβασμός» που προτείνει ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την διευθέτηση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων δεν πείθει τους Ευρωπαίους , οι οποίοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν, 28 ημέρες πριν από το Brexit, εάν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με αυτήν την βάση ώστε να αποφευχθεί μία έξοδος χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον «δεν μπορεί να λειτουργήσει», διότι είναι μία προς τα πίσω κίνηση που δεν επιδέχεται επεξεργασίας και αφήνει μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις θέσεις της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν περιλαμβάνει καμία αξιόπιστη λύση για τους τελωνειακούς ελέγχους. Και υψώνει σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας», είπε ενώ άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «θα πρέπει να τύχει δραστικής επανεπεξεργασίας», προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γνωστοποίησε τις ανησυχίες του κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του χθες με τον βρετανό πρωθυπουργό.

«Ο πρόεδρος αναγνώρισε θετική πρόοδο, κυρίως σε ό,τι αφορά την πλήρη εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου για το σύνολο των εμπορευμάτων και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που προέρχονται από την Βρετανία και εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία η Κομισιόν.

«Αλλά σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειασθούν επιπλέον επεξεργασία τις επόμενες ημέρες, κυρίως σε ό,τι αφορά την διαχείριση του backstop», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Χρειάζεται να έχουμε στην διάθεσή μας μία νομικά λειτουργική λύση που να καλύπτει όλους τους στόχους του backstop: την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου (στην Ιρλανδία) , την προστασία της συνεργασίας Βορρά-Νότου και της οικονομίας του νησιού, καθώς και την προστασία της ενιαίας αγοράς και της θέσης της (Δημοκρατίας της) Ιρλανδίας εντός αυτής», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Μπόρις Τζόνσον.

Αντίστοιχη αντίδραση από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος διαπραγματεύθηκε επί δύο χρόνια την συμφωνία του διαζυγίου, η οποία απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Υπάρχει πρόοδος, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να εκπληρωθούν οι στόχοι του backstop: απουσία συνόρων, προστασία της ιρλανδικής οικονομίας, δηλαδή προστασία των καταναλωτών, των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, του οποίου την άποψη «θέλει να ακούσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», θεωρεί ότι η πρόταση του Λονδίνου δεν εκπληροί «απολύτως» τις απαιτήσεις ως προς τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο ιρλανδός υφυπουργός Οικονομικών Πάτρικ Ο΄Ντόνοβαν δήλωσε ότι η πρόταση Τζόνσον αποτελεί βάση για συνομιλίες και όχι για συμφωνία.

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις τις οποίες έχει ανάγκη η Ιρλανδία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φερχόφστατ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει με το Λονδίνο.

«Το γεγονός ότι η διευθέτηση θα τίθεται κάθε 4 χρόνια, όπως προβλέπουν οι προτάσεις Τζόνσον, υπό την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης και της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, πράγμα που σημαίνει την αμφισβήτησή της κάθε τέσσερα χρόνια, είναι δύσκολα αποδεκτό από τους Ευρωπαίους», εκτιμά ο Ερίκ Μορις, αναλυτής της Fondation Robert Schuman.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κληθούν να αποφασίσουν εάν δέχονται ή όχι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο με βάση τις προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον.

«Εχουμε την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για μία πρόταση προς αποδοχήν ή όχι, αλλά για την έναρξη μίας νέας φάσης διαπραγμάτευσης», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Συσκέψεις ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες εντός των προσεχών ημερών», διευκρίνισαν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ευρωκοινοβούλιο: Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον δεν αποτελεί βάση για μια συμφωνία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα «στην τωρινή μορφή του» το σχέδιο που προτείνεται από τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια συμφωνία πάνω στους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προειδοποίησαν εκπρόσωποι του κοινοβουλίου.

«Αυτές οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής από τη βρετανική κυβέρνηση στις 2 Οκτωβρίου, με την τωρινή μορφή τους, δεν αποτελούν τη βάση μιας συμφωνίας στην οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανακοίνωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, βασικός διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.

Οι πρώτες αντιδράσεις εντός Βρετανίας

Η Ντάουνινγκ Στρητ επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει με τους Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Λίο Βαράντκαρ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας φέρεται να εξέφρασε ήδη την αντίθεσή του στις νέες προτάσεις, τονίζοντας ότι δεν είναι σύμφωνες με τους συμφωνημένους στόχους του backstop.

Εξήγησε, πάντως, ότι θα τις μελετήσει περαιτέρω και θα συμβουλευτεί τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας που έχει εκφραστεί ξεκάθαρα κατά του backstop και στηρίζει την κυβέρνηση Τζόνσον σχολίασε θετικά, αλλά προσεκτικά, τις προτάσεις της κυβέρνησης

«Το σχέδιο δείχνει την δέσμευση να δουλέψουμε με τους γείτονές μας στην Ιρλανδία και σέβεται την οικονομική και συνταγματική θέση της Β. Ιρλανδίας εντός Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Σιν Φέιν, από την πλευρά του, απορρίπτει το σχέδιο και κατηγορεί τον Τζόνσον πως εργάζεται κατά των συμφερόντων του λαού της Βορείου Ιρλανδίας.

Εντός Αγγλίας, ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε την πρόταση του Τζόνσον χειρότερη και από τη συμφωνία της Μέι, υπογραμμίζοντας ότι το νέο σχέδιο είναι «απαράδεκτο»«.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επισημαίνουν ότι η πρόταση αυτή θα φέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Τρομερά απογοητευτικές», «ανεφάρμοστες», «απατηλές» οι προτάσεις Τζόνσον για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας

«Τρομερά απογοητευτικές», «ανεφάρμοστες», «απατηλές»: οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στην Βόρεια Ιρλανδία επικρίνουν με σκληρούς χαρακτηρισμούς τις τελευταίες προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, που παρουσιάζεται ως προσφορά της τελευταίας ευκαιρίας.

«Οι πολυαναμενόμενες προτάσεις του πρωθυπουργού είναι τρομερά απογοητευτικές. Είναι σαφές ότι δεν άκουσε τις ανάγκες της κοινότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Βόρειας Ιρλανδίας», λέει ο Ιγον Κόνολι, διευθυντής της Κοινοπραξίας Διανομής της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, όπως και το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η βρετανική επαρχία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην κυκλοφορία των αγαθών, περιλαμβανομένων των αγροδιατροφικών προϊόντων, με την θέσπιση «ρυθμιστικής ζώνης» στο νησί της Ιρλανδίας, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αυτό θα μεταφρασθεί σε περιπλοκές, καθυστερήσεις, δασμούς, φόρους προστιθέμενης αξίας και αυξημένο κόστος που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των βορειοϊρλανδικών προϊόντων, επιβαρύνοντας παράλληλα τα νοικοκυριά», προειδοποιεί ο Ιγον Κόνολι χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστο» το σχέδιο Τζόνσον.

Τονίζει επίσης ότι «εάν η βιομηχανία μας εργάσθηκε σκληρά για να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, είναι αδύνατον να αμβλυνθεί τελείως το σεισμικό σοκ που θα προκαλέσει η διάλυση του δικτύου τροφοδοσίας μας».

Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου CIPS, το οποίο ειδικεύεται στην τροφοδοσία, μόνο το 40% των βρετανικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν στις νέες τελωνειακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση μη συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι απατηλό να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν θα υπάρχει παρά περιορισμένος αριθμός φυσικών ελέγχων στα τρόφιμα που θα διέρχονται από τα ιρλανδικά σύνορα», διότι «η Ιρλανδία είναι η πρώτη αγορά εξαγωγής των βρετανικών τροφίμων και ποτών», αναφέρεται στην μελέτη.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Ιρλανδίας, περιοχής που εξαιτίας των συνόρων της θα έπρεπε να πληγεί περισσότερο από το Brexit, προειδοποιεί ότι η πιθανή αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις «θα πλήξει σοβαρά την ικανότητα επιβίωσής τους».

Ο γενικός διευθυντής της Fane Valley Co-op, γεωργικού συνεταιρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε στο BBC ότι «τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της περιοχής κατά κάποιον τρόπο θυσιάστηκαν» στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το Παρίσι αντιτίθεται στην ύπαρξη οποιουδήποτε φορολογικού παραδείσου δίπλα στην Ευρώπη

Η Γαλλία αντιτίθεται στην ύπαρξη οποιουδήποτε φορολογικού παραδείσου δίπλα στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αμελί ντε Μονσαλέν σχολιάζοντας τις συνομιλίες που αφορούν τα σχέδια της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Δεν θέλω να υπάρχει οποιοσδήποτε φορολογικός παράδεισος δίπλα στην Ευρώπη", δήλωσε η υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο C News. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες δυσκόλεψαν λόγω της ασαφούς θέσης του βρετανικού κοινοβουλίου στο θέμα του Brexit.

Πληροφορίες: BBC, Bloomberg, Εφημερίδα των Συντακτών

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)