to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 16.10.2019

Διεθνή

«Εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις τη νύχτα για το brexit, ενώ αδειάζει η κλεψύδρα

Επανάληψη των συνομιλιών σήμερα (Τετάρτη 16/10) το πρωί στις Βρυξέλλες μετά τις "εποικοδομητικές" διαπραγματεύσεις τη νύχτα - Αχτίδα ελπίδας για συμφωνία βλέπει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών


Οι συνομιλίες για το Brexit θα ξαναρχίσουν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες μετά τις "εποικοδομητικές" διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε σήμερα Βρετανός εκπρόσωπος. "Οι ομάδες εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο. Οι ομάδες θα ξανασυναντηθούν σήμερα το πρωί", πρόσθεσε.

Υπάρχει μια "αχτίδα ελπίδας" ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

"Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, από αυτά που ακούω από τους διαπραγματευτές", δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοσταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η "κόκκινη γραμμή" για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Συνομιλίες της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα ως σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια αναβολή της αποχώρησής του από την ΕΕ.

Σημειώνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτι που δεν είναι εύκολο και όπως τονίζεται οποιαδήποτε παραχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού κινδυνεύει να προκαλέσει την αντίδραση αντιπολίτευση του DUP, του οποίου η υποστήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε τελική συμφωνία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian o Τζόνσον φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για το Brexit, αφού έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις απαιτήσεις της Ε.Ε. για τα ιρλανδικά σύνορα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, ένα σχέδιο κειμένου της συμφωνίας θα μπορούσε να δημοσιευτεί την Τετάρτη αν η Downing Street δώσει το πράσινο φως.

Εξυπακούεται ότι οι διαπραγματευτές συμφώνησαν καταρχήν ότι θα υπάρξουν τελωνειακά σύνορα κάτω από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Μια παρόμοια ρύθμιση απορρίφθηκε από την Τερέζα Μέι ως συμφωνία που δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί κανένας Βρετανός πρωθυπουργός.

Όσον αφορά του ευρωσκεπτικιστές Τόρις, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να στηρίξουν τη συμφωνία του Τζόνσον, κυρίως υπό τον φόβο ότι το Εργατικό Κόμμα θα κινηθεί στη γραμμή του δεύτερου δημοψηφίσματος και όχι των εκλογών, όμως αναφορικά με το DUP τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Πληροφορίες: Reuters, AΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)