to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 16.01.2019

Διεθνή

Ηχηρό χαστούκι στη Μέι από τη βρετανική βουλή, συζητείται σήμερα η πρόταση μομφής (ενημέρωση)

Με 432 ψήφους έναντι 202, οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί απέρριψαν τη συμφωνία που είχε κλείσει η Τερέζα Μέι με την ΕΕ - ήταν η βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1920. Η Μέι είναι πλέον αντιμέτωπη με πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, αναμένεται πάντως να την ξεπεράσει - Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για αναβολή της αποχώρησης - Οι Εργατικοί ζητούν εκλογές - Κομισιόν: Η συμφωνία δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση


Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου απέρριψαν την Τρίτη τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, μόνο 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ενώ 432 την καταψήφισαν.

 
- Διαβάστε παρακάτω όλες τις διεθνείς αντιδράσεις, εντός και εκτός ΕΕ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και το πιο πολύ από ποτέ μετέωρο Brexit 

Ενδεικτικά, η Κομισιόν δηλώνει, το μεσημέρι της Τετάρτης, ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή προς επαναδιαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε πως εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit.

Η πρόταση δυσπιστίας του Εργατικού Κόμματος εναντίον της Τ. Μέι - Ξεκινά στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα τοποθετηθούν σήμερα, Τετάρτη, στη διαδικασία για τη πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, την επομένη της βαριάς ήττας που υπέστη η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι.

Ποια είναι η διαδικασία;

   Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση), με την υποστήριξη μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ήταν αυτό που κατέθεσε την πρόταση μομφής. Το κείμενο προτείνει ότι το «κοινοβούλιο αυτό δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος».

   Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, θα είναι εκείνος που θα πάρει πρώτος τον λόγο στη διαδικασία της συζήτησης, περί τις 13:00 (15:00 ώρα Ελλάδας). Η Μέι θα τοποθετηθεί επίσης. Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 19:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).    Κατόπιν, θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό πολύ γρήγορα, περί τις 19:15 (21:15 ώρα Ελλάδας).

   Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 έδρες. Η Μέι χρειάζεται 318 ψήφους για να κερδίσει, αφού επτά μέλη του Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν στις εργασίες του σώματος, τα τέσσερα μέλη του προεδρείου δεν ψηφίζουν, όπως και οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που αναλαμβάνουν την καταμέτρηση και αναγγέλλουν το αποτέλεσμα (οι αποκαλούμενοι tellers).

Τι γίνεται αν η κυβέρνηση κερδίσει;

   Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.

Τι γίνεται αν η κυβέρνηση ηττηθεί;

   Η Μέι δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν, πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

   Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Υπάρχουν πιθανότητες η Μέι να χάσει ξανά;

   Η πρωθυπουργός δεν διαθέτει μεν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η υπερσυντηρητική, μικρή βορειοϊρλανδική παράταξη με την οποία συμμάχησαν οι Τόρις, διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τη Μέι. Αυτό σημαίνει πως η Μέι θα ηττηθεί μόνο εάν αρκετά μέλη των Συντηρητικών ταχθούν εναντίον της κυβέρνησής της.

   Πράγμα απίθανο, μένει πάντως να αποδειχθεί πόσο απίθανο.

Τι λένε οι βουλευτές για την ψηφοφορία;

   Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν: «Το σημαντικότερο είναι (...) ότι αυτή η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη αυτού του κοινοβουλίου και αυτής της χώρας. Αυτή η Βουλή λοιπόν μπορεί να εκδώσει την ετυμηγορία της για την απόλυτη ανικανότητα της κυβέρνησης και να εγκρίνει την πρόταση δυσπιστίας».

   Η Τζαστίν Γκρίνινγκ, βουλεύτρια των Συντηρητικών φίλα προσκείμενη στην ΕΕ, η οποία θέλει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Μπρέξιτ: «Δεν θέλουμε εκλογές. Το θέμα δεν είναι οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

   Ο Μαρκ Χάνκοκ, υπουργός Υγείας, προβεβλημένο στέλεχος των Συντηρητικών: «Το κόμμα μου δεν έχει καμία διάθεση να παραδώσει τα ηνία στον Τζέρεμι Κόρμπιν».

   Ο Σάμι Ουίλσον, βουλευτής του DUP: «θα ψηφίσουμε υπέρ της κυβέρνησης. Θα καταψηφίσουμε την πρόταση μομφής των Εργατικών. Θέλουμε η κυβέρνηση των Συντηρητικών να φέρει το Μπρέξιτ (...) Ουδέποτε θέλαμε αλλαγή κυβέρνησης, θέλαμε αλλαγή πολιτικής».

   Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής μιας ισχυρής φράξιας Brexiteers (σκληροπυρηνικών οπαδών της αποχώρησης) στο Συντηρητικό Κόμμα: «Θα υποστηρίξω την πρωθυπουργό».

Καταρτίζουν πρόταση για αναβολή της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ

Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη.   Αφού η συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες βράδυ, στη συζήτηση κορυφαίων κυβερνητικών υπουργών και επιχειρηματιών συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ημερομηνία του Μπρέξιτ - θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019 - να αναβληθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Στίβεν Μπάρκλεϊ είπαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή αυτή. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».

Το Κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι 

Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο.

Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.

Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο, σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Τερέζα Μέι δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες

Η Τερέζα Μέι δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε απόψε ο εκπρόσωπός της Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο αύριο, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 και να ολοκληρωθεί περί τις 19.00, ώρα Λονδίνου. Όπως είπε, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Πιστεύει όμως ότι η Μέι χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Αποχώρησης, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας που θα στηριχθεί τελικά από το κοινοβούλιο. "Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αλλά το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", σημείωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να δοκιμάσει διάφορες ιδέες με τις Βρυξέλλες, όμως η οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την αρχή ότι το Λονδίνο θα έχει τη δική του, ανεξάρτητη εμπορική πολιτική.

Οι Εργατικοί ζητούν εκλογές

Το Εργατικό Κόμμα πιέζει για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία γιατί το εναλλακτικό σχέδιό του σχετικά με την αποχώρηση από την ΕυρωπαϊκήΈνωση είναι το μόνο που θα μπορούσε να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και να ενώσει τη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε απόψε, "θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψησιτεί αύριο, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.

"Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη", είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής", πρόσθεσε.

«Εναλλακτική στρατηγική» θα παρουσιάσουν Συντηρητικοί 

Μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών που τάσσονται υπέρ τους Brexit σκοπεύει να προτείνει μια εναλλακτική στρατηγική για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που παρουσίασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αντιθέτως, οι βουλευτές αυτοί προτείνουν να συναφθεί μια συμφωνία εμπορίου με τις Βρυξέλλες ή να προχωρήσει η αποχώρηση με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Στιβ Μπέικερ, που είναι μέλος της ομάδας αυτής, είπε ότι η απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι "μια θαυμάσια ευκαιρία για να επιδιώξουμε μια καλύτερη συμφωνία που θα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα επικεντρώνεται στις εμπορικές προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου".

"Θα προσφέρουμε στην ΕΕ μια καλύτερη συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να εμπορευτούμε με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ με την ΕΕ, αν την αρνηθούν" οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

Φάρατζ: Καθυστέρηση της αποχώρησης, πιθανό ένα νέο δημοψήφισμα

Η Βρετανία οδεύει προς μια καθυστέρηση στην προγραμματισμένη για την 29η Μαρτίου αποχώρησή της από την ΕΕ και πιθανώς θα διεξαγάγει ένα νέο δημοψήφισμα όσον αφορά την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ, δήλωσε ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ στο Sky News.

"Πιστεύω και φοβάμαι ότι κατευθυνόμαστε προς μια καθυστέρηση και πιθανώς, ναι, μια δεύτερη ψηφοφορία", δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος είχε πιέσει για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2016 ως ηγέτης τότε του UKIP.

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την ήττα της Μέι

Κομισιόν: Η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή προς επαναδιαπραγμάτευση

Ενδεικτικά, η Κομισιόν δηλώνει, το μεσημέρι της Τετάρτης, ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή προς επαναδιαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε πως εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit.

 
Μοσκοβισί: Πλησιάζουμε σε brexit χωρίς συμφωνία, χωρίς να το θέλει κανείς

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζουν σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο καμία πλευρά δεν επιθυμεί στον απόηχο της ήττας της πρωθυπουργού Μέι στο κοινοβούλιο, δήλωσε ο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί. "Κανένας δεν επιθυμεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εκεί οδεύουμε", δήλωσε σήμερα στο δίκτυο France 2.

Ερωτηθείς αν η Βρετανία θα μπορούσε να διενεργήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε μια στροφή 180 μοιρών και σε μια απόφαση για παραμονή στην ΕΕ, ο Μοσκοβισί απάντησε ότι οι τα νομικά όργανα της ΕΕ έχουν εκτιμήσει ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

Φέρχοφσταντ: Τα βρετανικά κόμματα θα πρέπει να παραβλέψουν τα δικά τους συμφέροντα και να συνεργαστούν σε μία λύση για το Brexit 

Τα βρετανικά κόμματα θα πρέπει να παραβλέψουν τα δικά τους συμφέροντα και να συνεργαστούν σε μία λύση για το Brexit την οποία θα στηρίζουν όλοι, δήλωσε σήμερα ο διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφσταντ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα είναι τότε έτοιμη να συζητήσει με το Λονδίνο μια νέα συμφωνία.

Ο Φέρχοφσταντ δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, μία ημέρα αφού το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε απερίφραστα τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, πως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό η Βρετανία θα πρέπει να αλλάξει τις «κόκκινες γραμμές» που καθόρισε στις διαπραγματεύσεις.

Μισέλ Μπαρνιέ: Έτοιμη η ΕΕ να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία για το Brexit

H ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ αν το Λονδίνο αλλάξει τις υπάρχουσες "κόκκινες γραμμές", αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ μετά την χθεσινή καταψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία κατέληξε η  Τερέζα Μέι με την ΕΕ."Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από την δική μας πλευρά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

...αλλά όχι και ο Βέμπερ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει καμία δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit αφού το βρετανικό κοινοβούλιο την απέρριψε χθες απερίφραστα.

 

Γιούνκερ: Ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας αυξήθηκε

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: "Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας" στο βρετανικό κοινοβούλιο.

"Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει".

Επιπλέον, σε μια ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι "ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί" με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη".

Τουσκ: Μοναδική θετική λύση η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;" έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Η ΕΕ εκφράζει τη «λύπη» της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και καλεί τη βρετανική κυβέρνηση «να διευκρινίσει τις προθέσεις της όσον αφορά τα επόμενα βήματα, το συντομότερο δυνατόν». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από συνομιλίες με τις 27 πρωτεύουσες.  

«Η ΕΕ των '27' θα παραμείνει ενωμένη και υπεύθυνη, όπως ήταν σε όλη τη διαδικασία και θα επιδιώξουμε να μειώσουμε τις ζημιές που προκαλεί το Brexit», συνεχίζει ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει την προετοιμασία της για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μη συμφωνίας. 

«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας της ΕΕ με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Ντ. Τουσκ.

O ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναρωτιέται σε ανάρτησή του στο Twitter: «Εάν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανένας δεν θέλει τη μη συμφωνία, τότε ποιος τελικά θα έχει το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;».

Κουρτς: Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης

"Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ", πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.

"Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης", έγραψε στο Twitter.

Νίκολα Στέρτζον: Η Τερέζα Μέι οφείλει να σταματήσει τη διαδικασία, ώστε να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα

 Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να διακόψει τη διαδικασία του Brexit προκειμένου να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, έκρινε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας, η Νίκολα Στέρτζον, μετά την απόρριψη με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η αρχηγός των Τόρις με τις Βρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Η ώρα να σταματήσουμε το ρολόι του Άρθρου 50 είναι τώρα (...). Πρέπει να κατατεθεί σχέδιο νόμου ώστε για το ζήτημα αυτό να εκφραστεί ξανά το εκλογικό σώμα», τόνισε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο BBC.

Εμ. Μακρόν: Οι Βρετανοί θα είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία - Η ΕΕ δεν θα κάνει υποχωρήσεις σε «θεμελιώδεις αρχές»

Θα ήταν λάθος η Βρετανία να θεωρήσει ότι οι Ευρωπαίοι θα αλλάξουν στάση για το Brexit και θα κάνουν υποχωρήσεις που θα πλήξουν θεμελιώδεις αρχές όπως η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, προειδοποιεί «πηγή» της Γαλλική Προεδρίας την επαύριο της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων που καταδίκασε σε θάνατο την συμφωνία της Τερέζα Μέι για την βρετανική έξοδο από την ΕΕ.

«Εάν κυκλοφορεί η ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρξε αυστηρή, αλλά σήμερα είναι αποδυναμωμένη και ανήσυχη σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις αρχές, λοιπόν δεν είναι έτσι», δήλωσε ο αξιωματούχος των προεδρικών υπηρεσιών του Εμανουέλ Μακρόν. «Κανείς δεν το πιστεύει και δεν νομίζω ότι η Τερέζα Μέι το πιστεύει», πρόσθεσε.

Οποιοδήποτε αίτημα της Βρετανίας για την παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθύηκης, που ρυθμίζει τα της αποχώρησης ενός κράτους μέλους, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο, μία στρατηγική, που θα συνάδουν με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να εγκριθούν από την ευρωπαϊκή πλευρά, προειδοποίησε ο αξιωματούχος της Γαλλικής Προεδρίας.

Παράλληλα, η Γαλλία θα ενισχύσει τις προετοιμασίες για ένα Brexit άνευ συμφωνίας, ανήγγειλε ο ίδιος αξιωματούχος , την ώρα που ο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ συγκαλεί αύριο το πρωί τους αρμόδιους υπουργούς για την εξέταση των προετοιμασιών και την επιτάχυνσή τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ο ίδιος χθες, Τρίτη, ότι η Βρετανία θα είναι η "μεγαλύτερη χαμένη" αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

"Πρώτη επιλογή, προχωρούν προς μια μη συμφωνία. Λένε: Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι τρομακτικό για όλους. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί" είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημάρχους.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν ο Μακρόν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα ενώ συνεχιζόταν, επί σχεδόν επτά ώρες, η διαβούλευσή του με τοπικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της ευρείας, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε σήμερα για να αντιμετωπιστεί η κρίση των "κίτρινων γιλέκων".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε "όσο πιο μακριά μπορούσε" με την τρέχουσα πρότασή της, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σχολίασε επίσης ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Βρετανία "παράταση" στο άρθρο 50 -δηλαδή να μην αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου αλλά αργότερα- δημιουργεί "αβεβαιότητα".

Μια «πικρή ημέρα για την Ευρώπη» είδε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, «ψυχραιμία» ζητεί η αρχηγός της CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε το βράδυ της Τρίτης ότι η χθεσινή ήταν μια «πικρή ημέρα για την Ευρώπη», αναφερόμενος στην απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.  «Αυτή είναι μια πικρή ημέρα για την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι. Όμως το σκληρό Μπρέξιτ είναι η χειρότερη από όλες τις επιλογές για την ΕΕ, και πάνω απ' όλα για το Ηνωμένο Βασίλειο», έκρινε ο Σολτς μέσω Twitter, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βρετανία.

Η πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σημείωσε από την πλευρά της πως «λυπάται βαθιά» για την απόφαση, προέτρεψε να πρυτανεύσει η «ψυχραιμία» σε όλες τις πλευρές «παρότι έχουμε αληθινά βαριά καρδιά σήμερα», ενώ επισήμανε πως «παρότι περιμέναμε» αυτή την έκβαση, «το γεγονός ότι ήρθε με μια τόσο καθαρή πλειοψηφία» δημιουργεί «μια ειδική κατάσταση».

«Το μήνυμά μας προς τους Βρετανούς μπορεί να είναι μόνο: είναι μια απόφαση που μας πονάει. Και λέμε: θα χαιρόμασταν εάν μένατε, όποτε κι ό,τι κι αν αποφασίσετε». Μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν «η χειρότερη από όλες» τις επιλογές, πρόσθεσε η Καρενμπάουερ και προέτρεψε το ΗΒ «να μη βιαστεί», καθώς υπάρχει πάντα χρόνος ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ μελετάται ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και «φυσικά η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ρόλο στην Ευρώπη και, ασφαλώς, σε αυτή τη συζήτηση».

Ο Μίχαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, μίλησε για «καταστροφικό» αποτέλεσμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι «οι πόρτες της Ευρώπης παραμένουν ανοικτές».

Μάας: Να σταματήσει η Βρετανία να «παίζει παιγνίδια» - «Η ουσία της συμφωνίας» δεν θα τεθεί υπό «επαναδιαπραγμάτευση» δηλώνει ο υπ. Οικονομίας Π. Αλτμάιερ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υπογράμμισε ότι δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για να βρεθεί λύση όσον αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε «τέλειωσε η ώρα για παιγνίδια». Σε δηλώσεις του στο Deutschlandfunk είπε ότι χρειάζεται να διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να συζητηθεί ξανά ο μηχανισμός ασφαλείας, το λεγόμενο backstop, που αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.   «Θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία συνόρων στα οποία θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε.

 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Μάας διαβεβαίωσε ότι εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα συζητηθεί εποικοδομητικά.

 

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι ηΕΕ συνεχίζει να τηρεί ενιαία στάση ως προς τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με το ΗΒ.   «Η ουσία της συμφωνίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη», είπε και πρόσθεσε ότι εάν η Βρετανία υποβάλει νέες προτάσεις, οι 27 θα πρέπει να συζητήσουν τις δυνητικές τους επιπτώσεις.   Για τον Αλτμάιερ, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να αποφευχθεί ένα μη συντεταγμένο Μπρέξιτ: «Δεν υπάρχει κανείς στις Βρυξέλλες ή στο Λονδίνο που να θέλει χάος», εξήγησε.

Υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας: «Απλώς μια υπόθεση» το 2ο δημοψήφισμα

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είναι επί του παρόντος απλά μια "υπόθεση", δήλωσε σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, στον απόηχο των αντιδράσεων μετά την απόρριψη της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit. «Επί του παρόντος αυτό είναι απλά μια υπόθεση", είπε η Λουαζό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Η Λουαζό είπε ότι δεν γνωρίζει αν η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει ένα "Plan B". Πρόσθεσε ότι ούτε η Μέι ούτε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν μιλήσει αποφασιστικά υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Kαι τι λένε οι «αγορές»

 
Goldman Sachs: Πιθανή μια ηπιότερη έξοδος, αργότερα
 

Η απόρριψη χθες της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο καθιστά λίγο πιο πιθανή μια ηπιότερη, μεταγενέστερη έξοδο ή την μη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με την Goldman Sachs. "Πιστεύουμε ότι η προοπτική ενός άτακτου 'χωρίς συμφωνία' Brexit απομακρύνθηκε κι άλλο", σημειώνει ο Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs Έιντριαν Πολ σε υπόμνημά του.

Η τράπεζα διατηρεί το βασικό της σενάριο ότι "μια παραπλήσια παραλλαγή" της τρέχουσας συμφωνίας για το Brexit θα κερδίσει εν τέλει την πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων.

 

Αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi: «Πολύ υψηλή» η πιθανότητα αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi κρίνει ότι υπάρχει πλέον «πολύ υψηλή» πιθανότητα το Brexit να καθυστερήσει και να μη γίνει την καθορισμένη ημερομηνία, την 29η Μαρτίου, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντριπτική διαφορά. «Μετά την εμφατική απόρριψη» της συμφωνίας, το να γίνουν «μικρές τροποποιήσεις δεν θα αρκούσε για να περάσει» το κείμενο αυτό, προεξόφλησαν οικονομολόγοι της Σίτι. «Η πιθανότητα παράτασης (της διαδικασίας βάσει) του Άρθρου 50 είναι τώρα πολύ υψηλή», ενώ το ενδεχόμενο «ματαίωσης» της αποχώρησης βρίσκεται «σε άνοδο», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στον νομικό μηχανισμό με τον οποίο πυροδοτήθηκε η διαδικασία της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

Η UBS προτρέπει τους επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους σε βρετανικά αξιόγραφα

Να περιορίσουν τη έκθεσή τους σε χρηματοοικονομικούς πόρους στο ΗΒ, καθώς οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτες στην πολιτική αναταραχή εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέτρεψε τους επενδυτές η διεύθυνση της επενδυτικής τράπεζας UBS που είναι αρμόδια για τη διαχείριση περιουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναταραχή στις αγορές δεν θα κοπάσει ωσότου να υπάρξει σαφής έκβαση στη διαδικασία, προέβλεψε ο Ντιν Τέρνερ, οικονομολόγος της UBS. «Δεν προτείνουμε στους επενδυτές» να κάνουν τοποθετήσεις στη στερλίνα, σε μετοχές στο ΗΒ ή σε αξιόγραφα, τουλάχιστον για όσο «υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη σαφήνειας», εξήγησε. «Εντός των υπαρχόντων χαρτοφυλακίων», οι επενδυτές καλά θα έκαναν «να περιορίσουν την όποια έκθεση τους στο ΗΒ», επέμεινε.

Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν σκανδιναβοί πολιτικοί 

«Πολύ ατυχή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία η συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. «Ένα βήμα πιο κοντά στο χαοτικό σενάριο του Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία. Και ο χρόνος εξαντλείται», τόνισε ο Ράσμουσεν μέσω Twitter. «Επαφίεται τώρα στη βρετανική κυβέρνηση να προτείνει τον δρόμο που θα πάρουμε. Στο μεταξύ, θα εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για (το Μπρέξιτ) χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.

 Η Αν Λίντε, η σουηδή υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Εμπόριο, εξέφρασε, επίσης μέσω Twitter, «λύπη διότι το βρετανικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τη συμφωνία ΗΒ - ΕΕ για την αποχώρηση», που κατ' αυτήν «παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει ένα συντεταγμένο Μπρέξιτ».

Για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν «ιστορικό»: «Πρόκειται μακράν για τη χειρότερη ήττα για μια κυβέρνηση του ΗΒ στη σύγχρονη ιστορία. Απλούστατα δεν υπάρχει τρόπος που να μπορεί η συμφωνία για την αποχώρηση να διασωθεί. Αν η κυβέρνηση της Μέι επιβιώσει αύριο, μια εντελώς νέα προσέγγιση είναι ο μόνος πιθανός τρόπος να αποφύγουμε ακόμη χειρότερο χάος». «Αν ουδείς θέλει στ' αλήθεια ένα Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, τότε απλούστατα το Μπρέξιτ πρέπει να καθυστερήσει. Η πίεση για ένα νέο δημοψήφισμα κατά πάσα πιθανότητα θα ενταθεί. Κι αυτό θα πάρει χρόνο. Αλλά η ΕΕ πρέπει να δώσει τον χρόνο» που απαιτείται, συμπλήρωσε μέσω Twitter.

Στο μεταξύ, έξω από το κοινοβούλιο υποστηρικτές των κινημάτων Leave και Remain διαδήλωσαν με «κοινό αίτημα» την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Μία ομάδα των υποστηρικτών του Brexit προχώρησαν στο σημείο που βρισκόταν η ομάδα των διαδηλωτών του Remain και έκαψαν μία σημαία της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο βρετανικός Τύπος έχει προδικάσει πανωλεθρία για την Μέι στην σημερινή ψηφοφορία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)