to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 25.03.2019

Διεθνή

Η Μέι ρίχνει το «χαρτί» της παραίτησης: Φεύγω αν υπερψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit

Δύσκολη εβδομάδα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό η οποία εμφανίζεται διστακτική να υποβάλει και πάλι στους Βρετανούς βουλευτές προς ψήφιση τη συμφωνία της για το Brexit τροφοδοτώντας ατμόσφαιρα κρίσης, ακόμη και σενάρια ανατροπής της - «Φεύγω αν υπερψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit» φαίνεται να είπε στους βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit.


Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε χθες, Κυριακή, σε βουλευτές που υποστηρίζουν το Brexit πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν την δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ITV News.

«Πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή πως η Τερέζα Μέι είπε στον Μπόρις Τζόνσον, τον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, τον Στιβ Μπέικερ, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, τον Ντέιβιντ Ντέιβις και άλλους στο Τσέκερς πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, περιλαμβανομένου του backstop που μισούν», έγραψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πρέστον.

«Όμως δεν έδωσε κάτι συγκεκριμένο. Έτσι δεν υπάρχει πολλή επιστοσύνη ότι πράγματι θα παραιτηθεί», έγραψε ο Πρέστον.

Στο μεταξύ, ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί να μην φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο η συμφωνία της Μέι, και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια συνταγματική κρίση και μια κρίση της δημοκρατίας.

«Είτε φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία ... είτε φεύγουμε χωρίς συμφωνία, κάτι που είναι δυνατό, αλλά πιστεύω πως το κοινοβούλιο το καθιστά απίθανο, ή δεν φεύγουμε καθόλου, κάτι που πιστεύω πως θα προκαλούσε μια κρίση δημοκρατίας, καθώς και συνταγματική κρίση», δήλωσε ο Φοξ στο ραδιόφωνο του BBC.

Εξάλλου η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ραντ δήλωσε σήμερα πως η Μέι δεν πρέπει να παραιτηθεί.

«Πιστεύω πως η πρωθυπουργός κάνει το σωστό, σκεπτόμενη το εθνικό συμφέρον, αυτή τη χώρα, και προσπαθώντας να βάλει τέλος σ' αυτό το χάος περνώντας αυτή τη συμφωνία», δήλωσε η Ραντ στο Sky News.

Η Ραντ πρόσθεσε πως η Μέι παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθειά της να περάσει αυτή την εβδομάδα από το κοινοβούλιο τη συμφωνία της για το Brexit.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και συζήτηση για το Brexit στη Βουλή

Μία ακόμη συζήτηση του κοινοβουλίου για το Brexit έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, η οποία αναμένεται να καταλήξει αργά το βράδυ σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα, με στόχο την ανάληψη της διαδικασίας των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την έξοδο από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο φαίνεται να είναι χωρισμένο ανάμεσα στους υπουργούς που στέκονται στο πλευρό της Μέι και σε αυτούς που ζητούν την αποχώρησή της. Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου η Τερέζα Μέι συναντήθηκε στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη δυνατότητα να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία της για την αποχώρηση. Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από τη θέση της.

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς συζήτηση σήμερα στην Βουλή, περιλαμβάνεται μία διακομματική (των Όλιβερ Λέτουιν, Ντομινίκ Γκριβ και Χίλαρι Μπεν), που φαίνεται να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής υποστήριξη, και αφορά τη διεξαγωγή μίας σειράς ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο από τις οποίες θα αναδειχθεί ποιες από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν κερδίζει την μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή σχετικά με το Brexit. Οι άλλες προτάσεις αφορούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον αποκλεισμό αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τον κοινοβουλευτικό χρόνο για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στο σχέδιο της Τερέζα Μέι, την παράταση του άρθρου 50 κατά δύο χρόνια προκειμένου να διοργανωθεί δημοψήφισμα κ.ά.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο αναμένεται ενημέρωση του Σώματος από την πρωθυπουργό σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, για το Brexit.

Μοσκοβισί: Μπορούμε να αποφύγουμε το Breit χωρίς συμφωνία

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και Φορολογίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι η Βρετανία δεν θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία αποχώρησης.

«Πεποίθησή μου είναι ότι μπορούμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία και πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον ραδιοσταθμό RTL.

Όλο και πιο πιθανή η μη συμφωνία, λέει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι μια μη συμφωνία του Brexit είναι "όλο και πιο πιθανή", δήλωσαν σήμερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά την παράταση δύο ακόμη εβδομάδων που έδωσε η ΕΕ στη Βρετανία για να επιλύσει το πολιτικό της αδιέξοδο, παρότι είναι αμφίβολο ότι αυτό θα λειτουργήσει.

"Είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό το σενάριο", δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος περιγράφοντας τις προετοιμασίες της ΕΕ σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)