to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 17.12.2018

Διεθνή

Μέσα Ιανουαρίου η νέα ψηφοφορία για το Brexit- Απειλές για πρόταση μομφής από τους Εργατικούς

Απειλούν με πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι οι Εργατικοί μετά την εκ νέου μετάθεση της ψηφοφορίας της συμφωνίας για το Brexit από τις 11 Ιανουαρίου στις 14 Ιανουαρίου.


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, θα καλέσει σήμερα για μια πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι, μια ευρέως συμβολική κίνηση προκειμένου να εντείνει την πίεση σε μια πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει δυσκολίες για να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
 

Η κίνηση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που αναμένεται σύντομα σύμφωνα με μια πηγή, έρχετα μετά την ανακοίνωση της Μέι ότι η ψηφοφορία επί της συμφωνίας για το Brexit θα γίνει αργότερα από τις 11 Ιανουαρίου, και συγκεκριμένα στις 14. Η πρόταση μομφής δεν προκαλεί αυτομάτως ψηφοφορία, περιπλέκει όμως περαιτέρω την προσπάθειά της να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ.

Η πηγή είπε πως η κίνηση αυτή έχει σκοπό να αναγκάσει τη Μει να παραιτηθεί και πως το κόμμα πιστεύει πως μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα.

Ακόμη μια μετάθεση της ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι προτίθεται να προγραμματίσει εκ νέου την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit την εβδομάδα που ξεκινά τη 14η Ιανουαρίου.

«Πολλά μέλη αυτού του σώματος ανησυχούν, καθώς πρέπει να πάρουμε σύντομα μια απόφαση» σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσει η συζήτηση την εβδομάδα που ξεκινά την 7η Ιανουαρίου και να διεξαγάγουμε την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο  Τζέρεμι Κόρμπιν επέκρινε αυτή της την απόφαση.

«Η Βουλή (των Κοινοτήτων) πρέπει να τελειώνει με τη ψηφοφορία και να προχωρήσει προκειμένου να εξετάσει τις ρεαλιστικές εναλλακτικές» δήλωσε ο Κόρμπιν ενώπιον των βουλευτών.

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία λογική εξήγηση για αυτήν την καθυστέρηση, εκτός του… ότι η πρωθυπουργός δεν έχει πλέον τη στήριξη της κυβέρνησής της».

Λίγο νωρίτερα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, δήλωσε πως η Τερέζα Μέι προσέφερε μια ημερομηνία για μια νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας της για το Brexit μόνο επειδή το ίδιο απείλησε να καλέσει σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της.

«Η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να φέρει την πρόχειρη συμφωνία της πίσω στο κοινοβούλιο υπό την απειλή μια πρότασης δυσπιστίας εναντίον της», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Δεν θα την αφήσουμε κυνικά να εξαντλήσει τον χρόνο προκειμένου να δημιουργήσει τη λάθος επιλογή ανάμεσα στην πρόχειρη συμφωνία της και τη μη συμφωνία. Είναι ντροπή που έχει χαθεί ένας μήνας. Θα έπρεπε να ψηφίσουμε στις 11 Δεκεμβρίου και δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες προσπάθειες να αποφευχθεί η απόδοση λογοδοσίας στο κοινοβούλιο.»

Αντίθετη η Μέι σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Την ίδια στιγμή, η Τερέζα Μέι καταδικάζει με δριμύτητα σήμερα τις εκκλήσεις, που πολλαπλασιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, ως πιθανή λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση και προέρχεται από την απόρριψη της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.

«Ας μην διαρρήξουμε την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού οργανώνοντας ένα νέο δημοψήφισμα» για το Brexit, πρόκειται να πει η βρετανίδα πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα απευθυνόμενη στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.Μία νέα ψηφοφορία «θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στην ακεραιότητα της πολιτικής μας ζωής...αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα συνιστούσε πρόοδο και θα δίχαζε ακόμη περισσότερο την χώρα μας στην στιγμή που εργαζόμαστε για να την επανενώσουμε», αναφέρεται σε αποσπάσματα της παρέμβασής της.

Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, επετέθη με δριμύτητα κατά της επιλογής του δεύτερου δημοψηφίσματος, ερχόμενη σε σύγκρουση με τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να ματαιώσει το Brexit.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποχρέωσή μου να εφαρμόσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», είπε η Μέι.

Ο Τόνι Μπλερ, στην εξουσία από το 1997 έως το 2007, θεωρεί από την πλευρά του ανεύθυνο να προσπαθεί κανείς να πείσει δια της βίας τους βουλευτές να αποδεχθούν μία συμφωνία την οποία θεωρούν κακή απειλώντας τους με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία.

Μπροστά στο φάσμα μίας απόρριψης της συμφωνίας , ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης Μέι υποστηρίζουν έναν τρίτο δρόμο: να δοθεί στο κοινοβούλιο η δυνατότητα να ψηφίσει επί διαφορετικών εναλλακτικών του Brexit, από την διατήρηση μία πολύ στενής σχέσης με την ΕΕ μέχρι την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Ο τελευταίος που υποστήριξε αυτήν την θέση είναι ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ, ο οποίος δήλωσε σήμερα στο BBC ότι το κοινοβούλιο πρέπει να πάρει τον λόγο για να τερματισθεί η αβεβαιότητα, εάν απορριφθεί η συμφωνία της Τερέζα Μέι.

Η υπουργός Εργασίας Αμπερ Ραντ δήλωσε το Σάββατο ότι οι συντηρητικοί πρέπει να έλθουν σε επαφή με την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο για να αναζητηθεί «συναίνεση».

Και ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Γκρεγκ Κλαρκ δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα αύξανε την ανασφάλεια στη χώρα και ο ίδιος θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο Κλαρκ έδωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί συνέντευξη στο BBC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)