to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 18.10.2019

Διεθνή

Brexit: Δύο προτάσεις από την κυβέρνηση και δύο τροπολογίες στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής

Δύο προτάσεις έχει καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση προς συζήτηση στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.


Τη δεύτερη πρόταση αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση προς έγκριση από το Σώμα, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση.

Στην δεύτερη αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει για αύριο ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν - που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν αύριο το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Σε επιστολή του, ο Λέτουιν εξηγεί ότι σκοπεύει να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει αύριο ο πρωθυπουργός, ωστόσο αυτό που επιδιώκει με την τροπολογία είναι να παραμείνει ενεργός ο νόμος για την παράταση ως ασφαλιστική δικλείδα, μέχρις ότου επικυρωθεί ο νόμος για την αποχώρηση. Προσθέτει ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνει την καθυστέρηση της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, απλά διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κατά λάθος άτακτη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου, εάν κάτι πάει στραβά στην έγκριση του νομοσχεδίου αποχώρησης.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των τροπολογιών που θα κατατεθούν αύριο, εναπόκεινται στην ευχέρεια του προέδρου της Βουλής για να συζητηθούν και να ψηφιστούν.

Μπόρις Τζόνσον: "Δεν υπάρχει καλύτερη έκβαση" από τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες

H Βρετανία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου όπως είναι προγραμματισμένο, ακόμη και αν η πλέον πρόσφατη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit καταψηφιστεί, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

"Θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου", είπε ο Τζόνσον στο BBC την παραμονή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως "δεν υπήρχε καλύτερη έκβαση" στην κρίση του Brexit από τη συμφωνία εξόδου που απέσπασε στις Βρυξέλλες.

"Δεν υπάρχει καλύτερη έκβαση από αυτήν που θα υποστηρίξω αύριο" για να φύγει η χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC. "Καλώ όλους να φανταστούν αύριο το βράδυ ότι τα ρυθμίσαμε όλα αυτά και σεβαστήκαμε τη βούληση των πολιτών, θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά".

Μιλώντας στο δίκτυο ITV, ο Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να "σκεφτούν έναν κόσμο" όπου το εμπόδιο του Brexit, το οποίο έχει παραλύσει την πολιτική ζωή εδώ και τρία χρόνια "θα έχει ξεπεραστεί". Η χώρα θα ανασάνει με ανακούφιση.

Τρείς μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία με τη δέσμευση να υλοποιήσει το Brexit πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον έκανε την έκπληξη και απέσπασε μια συμφωνία ενώ οι διαπραγματεύσεις έδειχναν να βρίσκονται σε τέλμα.

"Αυτοί που δεν πήραν στα σοβαρά τον Μπόρις Τζόνσον, έσφαλαν", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Θα ψηφίσει το ERG
Πάντως, πολλοί από τους υπέρμαχους της εξόδου στο Συντηρητικό Κόμμα της Ομάδας ERG (Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας) που είχαν καταψηφίσει τη συμφωνία της Μέι φαίνονται έτοιμοι τώρα να στηρίξουν τη νέα συμφωνία. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο Άντριου Μπρίντζεν, ηγετικό στέλεχος της ομάδας, εξηγώντας ότι «η πλειονότητα των μελών της ομάδας θεωρούν ότι η νέα συμφωνία είναι ανεκτή. Και δεν θέλουμε άλλο δημοψήφισμα».

Παλινωδίες Εργατικών
Από την άλλη, ασαφής είναι η στάση του Εργατικού Κόμματος. Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, δήλωσε ότι «εμείς αύριο θα πάμε να καταψηφίσουμε τη συμφωνία, γιατί είναι μια κακή συμφωνία», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ζητήσουν δημοψήφισμα.

Επίσης, προσπάθησε να μεταπείσει όσους Εργατικούς «σκέφτονται» να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, οι οποίοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον εννέα, λέγοντας ότι η συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό κίνημα. «Θα κάνει τους πολίτες της Βρετανίας φτωχότερους, επίσης», πρόσθεσε.

Ήδη ο βουλευτής Ρόναλντ Κάμπελ έχει δηλώσει ότι πιθανώς θα ψηφίσει τη συμφωνία, «γιατί πρέπει να περάσουμε αυτή τη γραμμή, ο κόσμος έχει κουραστεί με όσα γίνονται αυτά τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο ΜακΝτόνελ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Κάμπελ, για να το μεταπείσει. «Δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές μας θα αγνοήσουν την κομματική γραμμή», πρόσθεσε, αλλά «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη της πειθούς».

Επίσης, ανοιχτό μένει το ζήτημα των «ανταρτών» στο Εργατικό Κόμμα, με αρκετούς από αυτούς να φαίνονται πρόθυμοι να υπερψηφίσουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Εργατικός Γκράχαμ Στρίντζερ, που είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου το 2016, είπε ότι «σκέφτεται να το ψηφίσει», αν και είναι «παρόμοια με της Μέι, με μικρές διαφορές».

«Αλλά το Brexit είναι προτεραιότητα και αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα φύγουμε ποτέ», συμπλήρωσε.

Αιχμές από τη Σκοτία
Αυτή η συμπεριφορά «ήξεις αφήξεις» των Εργατικών έχει προκαλέσει την οργή της πρωθυπουργού της Σκοτίας και ηγέτιδας του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), Νίκολα Στέρτζον, η οποία άφησε αιχμές εναντίον των Εργατικών ότι θα αφήσουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον να περάσει.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)