to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:58 | 03.09.2019

Διεθνή

Bρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον απώλεσε την πλειοψηφία, απόψε κρίνεται η προσφυγή στις κάλπες

Η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς ο βουλευτής Φίλιπ Λι προσχώρησε στους Φιλελεύθερους - Ο Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο - Μπόρις Τζόνσον: «Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές…», αλλά εκπρόσωπος του τόνισε ότι αν σήμερα η κυβέρνησή του χάσει την πλειοψηφία ο μόνος δρόμος είναι οι πρόωρες εκλογές


(η στιγμή της αλλαγής στρατοπέδου από τον Φίλιπ Λι)

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο - δείτε το βίντεο:

"Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (...) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς", πρόσθεσε.

Εκλογές αν υπερψηφιστεί σήμερα το βράδυ ο νόμος για την αποτροπή του no-deal Brexit, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Τζόνσον

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνησή του, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται αργότερα σήμερα το βράδυ να ψηφίσει επί ενός νομοσχεδίου που συνέταξε και στηρίζει μια συμμαχία βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις που σκοπό έχει να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής…Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος. «Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Μπόρις Τζόνσον: «Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές…»

«Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές…θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος…να πετύχουμε μια συμφωνία είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ», τόνισε νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην θυελλώδη συνεδρίαση της βουλής που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο, όπως είπε, θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Ζωντανή μετάδοση της συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο

«Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε….Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι. «Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις μειώνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία.

Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο. «Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ. Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι μπορεί να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ. «Θα το συζητήσουμε επίσης σύντομα με την ΕΕ, και θα το συζητήσω με τον Βαράντκαρ όταν τον συναντήσω στο Δουβλίνο την Δευτέρα» είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο. «Κάθε φορά που παρουσιάζουμε ιδέες για μια λύση στο Brexit, η ΕΕ ρωτά "θα την ψηφίσει η βουλή;"», είπε.

Τουλάχιστον 16 δισ. θα κοστίσει στη Βρετανία μια έξοδος χωρίς συμφωνία

Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια εμπορική συμφωνία θα κοστίσει στην Βρετανία τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισεκ. ευρώ) σε εξαγωγικές απώλειες και πιθανώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις, ανέφερε σήμερα μια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ).

«Η έρευνα της ΔΗΕΕΑ τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit) θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες τουλάχιστον 16 δισεκ. δολαρίων στις βρετανικές εξαγωγές, που ισοδυναμεί σε απώλειες περίπου 7% στις συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», υπογραμμίζει η έκθεση.

«Αυτές οι απώλειες θα να είναι πολύ μεγαλύτερες εξαιτίας των μη δασμολογικών μέτρων, των διασυνοριακών ελέγχων και την επακόλουθη διαταραχή των δικτύων παραγωγής ΗΒ-ΕΕ», προσθέτει η ΔΗΕΕΑ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ / Για την προϊστορία της σημαντικής διαδικασίας στο Κοινοβούλιο που επαναλαμβάνει από σήμερα τις συνεδριάσεις του, διαβάστε το σχετικό θέμα:

Υπό τη σκιά πρόωρων εκλογών, η κοινοβουλευτική μάχη κατά του Brexit

Οι βρετανοί βουλευτές ξεκινούν σήμερα την κοινοβουλευτική μάχη κατά του Brexit χωρίς συμφωνία - Σύγκρουση ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, και το κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών αντιτίθεται στο Brexit χωρίς συμφωνία

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)