to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

To «bot» που έχει γράψει το 8,5% της Wikipedia

Το «Lsjbot» αναζητεί πληροφορίες σε βάσεις δεδομένων και άλλες ψηφιακές πηγές, και στη συνέχεια τις συνθέτει σε άρθρα.


O 53χρονος Σουηδός Σβέκερ Γιόχανσον, ο οποίος είναι συνεργάτης της Wikipedia εδώ και επτά χρόνια, και το πρόγραμμα υπολογιστή- bot του, που ευθύνονται για τη σύνταξη 2,7 εκατ. άρθρων (του 8,5% του συνόλου, βάσει των Wikimedia analytics) της online εγκυκλοπαίδειας, βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της Wall Street Journal.

Ο Γιόχανσον κατέχει πτυχία γλωσσολογίας, πολιτικού μηχανικού, οικονομικών και μοριακής φυσικής, και όσον αφορά στα ενδιαφέροντά του λέει ότι περιλαμβάνουν «την προέλευση των πραγμάτων, τα πάντα». Ο βασικός όγκος των καταχωρήσεών του ωστόσο δημιουργούνται από το πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει (bot), κάτι που έχει προκαλέσει επικρίσεις από κάποιους που θεωρούν ότι η χρήση τέτοιων μέσων δεν εντάσσεται στο πνεύμα της εγκυκλοπαίδειας, καθώς για αυτή τη δουλειά απαιτείται «ανθρώπινη δημιουργικότητα».

Το «Lsjbot» αναζητεί πληροφορίες σε βάσεις δεδομένων και άλλες ψηφιακές πηγές, και στη συνέχεια τις συνθέτει σε άρθρα. Σε μία «καλή» μέρα, κατά τον Γιόχανσον, το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει 10.000 νέες εγγραφές. Στην Wikipedia κάθε καταγεγραμμένος χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια εγγραφή. Ο Γιόχανσον βρίσκει αξιόπιστες βάσεις δεδομένων, δημιουργεί «templates» και μετά εκκινεί το πρόγραμμα, το οποίο αναζητεί πληροφορίες και τις δημοσιεύει στην εγκυκλοπαίδεια.

Bots χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για τη σύνταξη και την επεξεργασία άρθρων στη Wikipedia, και η λειτουργία τους ρυθμίζεται από το αποκαλούμενο «Bot Approvals Group».

Όπως σημειώνει ο Γιόχανσον, ο οποίος κάνει λόγο για μια «δραστήρια» μειονότητα που αντιτίθεται στο project του, στόχος του είναι η επίτευξη «απόλυτης δημοκρατίας online». Κατά τον ίδιο, η Wikipedia κάποια στιγμή θα πρέπει να μπορεί να πει στους πάντες τα πάντα για τα πάντα. Το bot του, για τη δημιουργία του οποίου χρειάστηκε προγραμματισμός δύο μηνών, αποτελεί, όπως υποστηρίζει, ένα βήμα προς την ταχύτερη επίτευξη αυτού του στόχου- ακόμα και αν οι καταχωρήσεις που δημιουργεί είναι μικρού μεγέθους «stubs», που περιέχουν μόνο βασικές πληροφορίες. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι εγγραφές του Lsjbot μπορεί να είναι βαρετές, αλλά θεωρεί ότι υπάρχει αξία σε αυτές, καθώς επιτρέπουν σε άλλους συνεργάτες/ μέλη της Wikipedia να επεκταθούν στα θέματα αργότερα, ενώ θεωρεί ότι το bot θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για μελλοντικούς συνεργάτες, οι οποίοι κατέχουν γνώση πέρα από τα ενδιαφέροντα των σημερινών συντελεστών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)