to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 29.05.2012

left.gr

Οικονομία

Bloomberg: Παγκόσμια απειλή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνιστούσε απειλή για την παγκόσμια ευημερία, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της στην παγκόσμια οικονομία είναι 0,4%, καθώς οι επιπτώσεις θα έφθαναν έως την Κίνα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.


Αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας το πρακτορείο παραπέμπει σε σχετικές δηλώσεις διεθνών αναλυτών επενδυτικών ταμείων και τραπεζών.

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε ζημιά στα ενέχυρα,  τονίζει σχετικά το στέλεχος του Pimco (του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο) Ρίτσαρντ Κλάριντα. Την ίδια άποψη έχουν και οικονομολόγοι των τραπεζών Bank of America Merrill Lynch και JPMorgan Chase. Αυτή η έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπίες κρατών της Ευρώπης, επιδρομές σε τράπεζες, πιστωτικές κρίσεις και υφέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έξοδο από το ευρώ και άλλες χώρες. 

Οι επιπτώσεις, όμως, δεν θα περιορίζονταν μόνο στην Ευρωζώνη. Η JPMorgan εκτιμά ότι κάθε υποχώρηση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1% μειώνει την ανάπτυξη στις άλλες περιοχές του κόσμου κατά 0,7%. Οι εξαγωγικές χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη θα υπέφεραν. Ακόμα και η Ρωσία ως παραγωγός πρώτων υλών θα αντιμετώπιζε μείωση των τιμών του πετρελαίου. Ακόμα και οι ΗΠΑ θα είχαν αναταράξεις παρόμοιες με αυτές που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.


Οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωνόταν κατά τουλάχιστον 4% στην ύφεση που θα ακολουθούσε, αντίστοιχα με την πτώση που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers. Επίσης, η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρούσε κάτω από τα 1,20 δολάρια και ο πανευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών Stoxx 600 θα υποχωρούσε κάτω από τις 110 μονάδες από 123 μονάδες που ήταν λίγες μέρες πριν. Χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα είχαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος δανεισμού. Στη Γερμανία, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της θα μπορούσαν να μειωθούν στο 1%, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής τράπεζας. Η ανάπτυξη στην Κίνα θα μειωνόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με εκτίμηση της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της χώρας, ενώ θα πλήττονταν και οι οικονομίες των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης, όπως της Βρετανίας και της Ελβετίας, αλλά και των γειτονικών αναδυόμενων οικονομιών, περιλαμβανομένης της Ρουμανίας, λόγω της μείωσης της ζήτησης.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)