to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 31.10.2017

Οικονομία

Bloomberg: Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε απρόσμενα τον Οκτώβριο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της στο τρίτο τρίμηνο ήταν ταχύτερος του αναμενόμενου

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει το Bloomberg


Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε απρόσμενα τον Οκτώβριο, παρά την ενίσχυση της οικονομίας της στο τρίτο τρίμηνο, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,4% από 1,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των νωπών τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ - υποχώρησε κάτω από το 1% για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,9% από 1,1% τον Σεπτέμβριο.

 

Παράλληλα με τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2017, ταχύτερα από τις προβλέψεις. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 2,5%, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός από τις αρχές του 2011. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε εξασθενημένη έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat, σημειώνοντας πτώση 0,2% στα 1,1629 δολάρια.

 

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει το Bloomberg. Παρά το ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 17 ετών και η ισχυρή ανάπτυξη βοηθά στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, η διατηρήσιμη αύξηση του πληθωρισμού παραμένει ανέφικτη (σ.σ.: ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι λίγο κάτω από το 2%). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σημείωσε τις βελτιωμένες προοπτικές της Ευρωζώνης μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μία προσέγγιση «υπομονής και επιμονής» αναφορικά με την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης της κεντρικής τράπεζας.

 

Το παζλ του χαμηλού πληθωρισμού δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο της Ευρωζώνης. Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν έχει αναφερθεί στο «μυστήριο» της υποτονικής αύξησης των τιμών και, ακόμη και στη Βρετανία, όπου η εξασθένηση της στερλίνας ενίσχυσε τον βασικό δείκτη του πληθωρισμού, οι αυξήσεις μισθών παραμένουν επίμονα χαμηλές. Όσον αφορά τα πιθανά αίτια αυτού του φαινομένου, αναφέρονται η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων και οι φόβοι μετά την κρίση που δεν δίνουν στους εργαζόμενους την εμπιστοσύνη να ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις των αποδοχών τους. Στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι πιθανόν δεν εξεπλάγη από τα τελευταία, πιο αδύναμα στοιχεία για τον πληθωρισμό, καθώς είχε δηλώσει ότι αυτός πιθανότατα θα μειωνόταν τους επόμενους μήνες λόγω των μεταβολών των τιμών του πετρελαίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)