to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:05 | 15.10.2014

πηγή: το Βήμα

Διεθνή

Bloomberg: Μνήμες της κρίσης του 2012 ξυπνά η Ελλάδα

«Η απόκλιση στην αντίδραση των ευρωπαϊκών ομολόγων θυμίζει την απόδοση τους κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους»


Οι traders πρέπει να πιστεύουν ότι έχουν γυρίσει πίσω στο 2012, μετά το σημερινό ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα που «έβαλε φωτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειες, αναφέρει άρθρο του Bloomberg.

Οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών σημείωσαν άλμα την Τετάρτη, με οδηγό την Ελλάδα και άμεσα θύματα την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ομολόγων του πυρήνα βούτηξαν σε ιστορικά χαμηλά, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν «ασφαλή καταφύγια».

Η απόκλιση στην αντίδραση των ευρωπαϊκών ομολόγων θυμίζει την απόδοση τους κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν οι ανησυχίες για διάλυση της νομισματικής ένωσης είχαν οδηγήσει τα spreads σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, μετά το «whatever it takes» του Draghi, τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ οδήγησαν σε ράλι τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου κινήθηκε 82 μονάδες βάσης υψηλότερα ή 0,82% στο 7,83%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 23 Ιουλίου του 2012.

Σημειώνεται πως ο Draghi είχε δώσε εκείνη την περιβόητη ομιλία, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις δικηγόρου της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα έσωσε το ευρώ, τρεις ημέρες μετά από εκείνο το άλμα των 199 μονάδων βάσης το 2012.

Η απόδοση στους 10ετους ιταλικού τίτλου κατέγραψε την Τετάρτη άνοδο εννιά μονάδων βάσης, η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2010, στο 2,39%. Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετους χρέους κινήθηκε 21 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,28%.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του γερμανικού 10ετους ομολόγου διολίσθησε επτά μονάδες βάσης στο 0,77%, αφότου είχε αγγίξει νωρίτερα το ιστορικό χαμηλό του 0,719%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετους ομολόγου, βούτηξε εννιά μονάδες βάσης, στο αρνητικό ρεκόρ του 1,112%.

Το άρθρο του Bloomberg

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)