to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 13.03.2021

Οικονομία

Bloomberg: Καθυστερήσεις στα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αναφέρεται το Bloomberg.


Τα «προβληματικά» σχέδια δαπανών που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνουν τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις για ορισμένες από τις χώρες που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το εκτελεστικό σκέλος του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι τα περισσότερα σχέδια δαπανών που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από μεμονωμένες χώρες, χρειάζονται ακόμη δουλειά ώστε να φτάσουν να πάρουν έγκριση, αναφέρει το Bloomberg.

Εκτός προσδοκιών το σχέδιο της Γερμανίας

Η πρόταση της Γερμανίας είναι μεταξύ εκείνων που θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κομισιόν για να μειώσει ορισμένα από τα εμπόδια που προκύπτουν από το σχέδιό της» δήλωσε αξιωματούχος.

Αντίθετα, οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία φαίνεται να έχουν υποβάλλει τις πιο ισχυρές προτάσεις, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αργή πρόοδος στο θέμα της εκταμίευσης των 750 δισ. ευρώ απειλεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη της περιοχής, καθώς ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν την προθεσμία. Για να διανεμηθούν χρήματα αυτό το καλοκαίρι, εντός πλαισίου προγραμματισμού, οι προτάσεις πρέπει να λάβουν έγκριση τον Απρίλιο.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε «εντατικό διάλογο» με τα κράτη-μέλη με σκοπό την έναρξη εκταμιεύσεων από τα μέσα του 2021, αλλά όπως αναφέρει σχετικά Εκπρόσωπος της Επιτροπής «είναι επίσης απαραίτητο» τα σχέδια αυτά να ανταποκρίνονται στους βασικούς στόχους του Ταμείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)