to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Bloomberg και το κούρεμα του χρέους

Ο Μπλούμπεργκ, ιδρυτής του ομώνυμου πρακτορείου που ειδικεύεται στα οικονομικά θέματα, δεν είναι αριστερός, ούτε καν "λίμπεραλ", Ρεπουμπλικανός είναι πολιτικά. Όταν πριν από χρόνια προχώρησε στην ίδρυση του πρακτορείου Bloomberg, ερωτήθηκε τι θα προσφέρει σε έναν τομέα ο οποίος θεωρείται κορεσμένος μιας και χιλιάδες πληροφορίες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.


Ο Μπλούμπεργκ, ιδρυτής του ομώνυμου πρακτορείου που ειδικεύεται στα οικονομικά θέματα, δεν είναι αριστερός, ούτε καν "λίμπεραλ", Ρεπουμπλικανός είναι πολιτικά. Όταν πριν από χρόνια προχώρησε στην ίδρυση του πρακτορείου Bloomberg, ερωτήθηκε τι θα προσφέρει σε έναν τομέα ο οποίος θεωρείται κορεσμένος μιας και χιλιάδες πληροφορίες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική και έδειχνε την ουσία της ενημέρωσης στη σύγχρονη εποχή, όπου ο αναγνώστης βομβαρδίζεται καθημερινά από πληροφορίες, χωρίς να μπορεί να τις αξιολογήσει ώστε να καταλάβει την ουσία των πραγμάτων.

Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτός ο καταιγισμός πληροφοριών, χρειάζεται κάποιος να τις αξιολογήσει και να δώσει την ουσία στους αναγνώστες, είχε απαντήσει ο Μπλούμπεργκ. Ακολουθώντας τη στόχευση του ιδρυτή του, το ομώνυμο πρακτορείο, όχι μόνο δεν έπεσε έξω, αλλά έγινε το πρώτο όνομα στα οικονομικά θέματα.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά τώρα; Διότι, αν προσέξει κανείς τις τελευταίες αναλύσεις του πρακτορείου Bloomberg για την Ελλάδα, θα διαπιστώσει πως όχι μόνο δεν ακολουθεί την κινδυνολογική - καταστροφολογική αντίληψη άλλων μέσων, αλλά, αντιθέτως, προειδοποιεί τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι κάνουν λάθος που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με αυτό τον τρόπο. Και αυτή η "κοινή λογική" είναι ανεξάρτητη από την αντίληψή του για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη για Αμερικανούς όταν ακούν για "ραντικάλ" Αριστερά.

Στην τελευταία ανάλυσή του, μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, το Bloomberg αναφέρει: "Το ελληνικό δράμα της Ε.Ε. χρειάζεται μια τελική πράξη". Ποια είναι η τελική πράξη; "Διαγραφή του χρέους με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις" και όχι "περισσότερα κεφάλαια έναντι περισσότερης λιτότητας", την οποία χαρακτηρίζει "πολιτικό δηλητήριο". Την προηγούμενη εβδομάδα το Bloomberg είχε πάλι αποφανθεί πως η Ελλάδα "δεν έχει ελπίδα να επιστρέψει ούτε σε προσομοίωση της ευημερίας" εάν δεν γίνει "οργανωμένη διαγραφή χρέους". Χαρακτήριζε μάλιστα τις πολιτικές ηγεσίες της Ε.Ε. "ανίκανες να δράσουν".

Υποθέτω πως, όπως η προηγούμενη ανάλυση του Bloomberg, έτσι και η χθεσινή θα υποβαθμιστεί μέχρις εξαφανίσεως από τα ελληνικά μέσα. Υποθέτω, επίσης, ότι τα θορυβώδη εγχώρια μέσα ενημέρωσης δεν θα ρωτήσουν να μάθουν ούτε τη γνώμη του ινστιτούτου Bruegel, της "δεξαμενής σκέψης" με τη μεγάλη απήχηση στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Ίσως επειδή πριν από τρεις μήνες και αυτό προειδοποιούσε πως η Ε.Ε. "μπορεί να πρέπει να ταχθεί υπέρ της αλλαγής του προφίλ του χρέους, ή ακόμη και της αναδιάρθρωσής του, αν δεν είναι βιώσιμο". Μπορεί κανείς να υποθέσει, βεβαίως, πως η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάτι που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους σε συνθήκες σκληρής διαπραγμάτευσης. Έχει σημασία, όμως, ότι η διαπίστωση είναι ανάλογη: το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το ακούει αυτό η συντηρητική ηγεσία της Ε.Ε. και οι εγχώριοι μερκελιστές;

Ο Κρούγκμαν, σε μία από τις αντιπαραθέσεις του με τους Ρεπουμπλικάνους και το "tea party", ανέφερε προφητικά: "Τα ζόμπι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πριν σου φάνε την οικονομία, θα σου φάνε το μυαλό". Η φράση αυτή φαίνεται πως ταιριάζει γάντι και με όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στη μνημονιακή Ελλάδα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)