to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 02.06.2015

Πολιτική

Η Ελλάδα κατέθεσε ρεαλιστικό σχέδιο - Οι αντιδράσεις μετά την 5μερη στο Βερολίνο (όλες οι εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση)

Πενταμερής σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο, με τη συμμετοή της Ανγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και του Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ) και της Κρ. Λαγκάρντ (ΔΝΤ). «Εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις», η δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου μετά το τέλος της. «Καταθέσαμε εμείς ρεαλιστικό σχέδιο, η απόφαση στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από την ΑΘήνα το πρωί της Τρίτης. Όλες οι εξελίξεις και αντιδράσεις.


Η φωτογραφία από την αίθουσα της καγκελαρίας όπου έγινε η 5μερης συνάντηση.
 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στη σύσκεψη «κορυφής» που πραγματοποήθηκε στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ του καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη για εντατικοποίηση των διεργασιών σε σχέση με την Ελλάδα. Οι δανειστές θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες για τις εξελίξεις τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση. 

Κανένα τελεσίγραφο από το Βερολίνο, παρά τις περί του αντιθέτου «πληροφορίες» διεθνών ΜΜΕ, «οι πιστωτές συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει "εντατική δουλειά" για την Ελλάδα» και πως «οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες μέρες, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ελληνική κυβέρνηση». 

 

Η συνεχής ενημέρωση από το left.gr με liveblog, όπου και καταγράψαμε όσα έγιναν γνωστά από την 5μερη συνάντηση στο Βερολίνο αλλά και τις σχετικές αντιδράσεις, με σημαντικότερη τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα πριν από λίγο πως η Ελλάδα κατέθεσε συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο και «η απόφαση ανήκει πλέον στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης»:


Οι δηλώσεις πριν το δείπνο

Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν τέθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεων προς τον Τύπο που έκαναν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από το δείπνο εργασίας, στο Βερολίνο, με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων (ERT).

Angela Merkel and François Hollande in Berlin, June 01 2015.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, δεν αποκλείεται μετά το τέλος του δείπνου να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών πολιτικών με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα.

Στις δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες επισήμαναν τη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων, ενώ τόνισε: «Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, εάν δράσουμε από κοινού». 

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως παράδειγμα» και αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της φορολόγησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών.

Κατά τον κ. Γιούνκερ, η ψηφιακή «επανάσταση» είναι συγκρίσιμη με τη Βιομηχανική Επανάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη ακόμη και 415 δισ. ευρώ ετησίως.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει ενιαία ψηφιακή αγορά και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ θα καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση των στελεχών», δήλωσε ο κ. Ποτιέ. 

Για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η συνεργασία των βιομηχανιών με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές, προκειμένου να προωθηθούν οι νέες προσπάθειες, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι βιομηχανίες της ERT θα επενδύσουν περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)