to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 23.05.2012

left.gr

Οικονομία

Bloomberg, η νέα συνιστώσα της ΝΔ

Η ναυαρχίδα της ενημέρωσης των «αγορών», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την αντικοινωνική-αντεργατική πολιτική των μνημονίων παντού πάνω στη γη, αποτελεί de facto τη νέα συνιστώσα της ΝΔ.


Σε πρόσφατο editorial επαναλαμβάνει απαράλλαχτα τα βασικά επιχειρήματα-ύβρεις του Σαμαρά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τον Αλ. Τσίπρα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg , ξεπερνώντας κάθε όριο αντιδεοντολογίας, με το δημοσίευμά του παρεμβαίνει ευθέως στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Πλέον στον πόλεμο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρατούν κανένα πρόσχημα. Λασπολογούν και ουσιαστικά προσβάλλουν έναν ολόκληρο λαό που αποφάσισε και θα αποφασίσει και πάλι στις ερχόμενες επαναληπτικές εκλογές με κριτήριο όχι τα φερέφωνα των αγορών, αλλά τις ανάγκες της κοινωνίας και με γνώμονα την εμπειρία του από τη διετή εφαρμογή των μνημονίων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση. 
Το editorial του Bloomberg, μεταξύ των άλλων, επικεντρώνει και στη δήλωση του Τσίπρα ότι «είναι ένας πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και καπιταλισμού και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του μετώπου», αντικρούοντάς την με την εντελώς αντιδραστική και απόλυτα αστήρικτη άποψη ότι ο ένοχος δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά "μια τεράστιου μεγέθους και ανίκανη γραφειοκρατία, που δημιουργήθηκε σε βάθος δεκαετιών από κατ΄ ουσίαν, διεφθαρμένες κυβερνήσεις". 

Ίσως, βέβαια, θα έπρεπε να τονίσουμε εδώ ότι οι σημαντικότεροι διεθνείς αναλυτές -μεταξύ αυτών και κάποιοι των οποίων οι απόψεις συχνά φιλοξενούνται στο Bloomberg- θεωρούν την κρίση συστημική. Και το κυριότερο ότι οι κυβερνήσεις για τις οποίες μιλάει ήταν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των μνημονιακών κομμάτων που με το δημοσίευμα προσπαθεί να στηρίξει.

Το λιβελλογράφημα καταλήγει στην άκρως εξοργιστική διατύπωση: «Οι Έλληνες πρέπει να το ξέρουν αυτό όταν ψηφίσουν στις 17 Ιουνίου. Και πρέπει να ξέρουν ότι αυτά που τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νεαρός ηγέτης του, είναι ένα ψέμα».



Ας θυμίσουμε κι ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg που αποδεικνύει ότι είναι αδύνατη η έξοδος από το ευρώ:

Σύμφωνα με το πρακτορείο στα 400 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια που οφείλει το ελληνικό δημόσιο προς ΔΝΤ, ΕΚΤ, κράτη της Ευρωζώνης και ιδώτες. "Με την Ελλάδα να χρωστά ποσά αντίστοιχα του μεγέθους της οικονομίας της Ελβετίας, οι επιπτώσεις για τους φορολογουμένους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα είναι καταστροφικές, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη".
Οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς άλλα κράτη φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του ευρω-συστήματος η Τράπεζα της Ελλάδος χρωστά στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες 104 δισ. ευρώ. Εκτιμάται, επίσης, ότι η ΤτΕ έχει εκδώσει 18 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στο μέγεθος της οικονομίας, με αποτέλεσμα η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα να φτάνει τα 172 δισ. ευρώ. Τέλος, ιδιώτες επενδυτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 143 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 395 δισ. ευρώ. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, τα οποία στις αρχές του έτους ξεπερνούσαν τα 73 δισ. ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)