to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 28.05.2015

Οικονομία

Bloomberg: Η G7 κινδυνεύει να επισκιασθεί από το θέμα της Ελλάδας

Η ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των επτά μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών (G7) στη Δρέσδη, που έχει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, κινδυνεύει να επισκιασθεί από το θέμα της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.


«Αν δεν κάνει (η σύνοδος) μία αποφασιστική κίνηση, τότε θα είναι οι άλλες ευρωπαϊκές σύνοδοι ή η G20 που ασκούν επιρροή», δήλωσε οικονομολόγος της τράπεζας Credit Suisse Group στο Λονδίνο.

Οι σύνοδοι της G7 άρχισαν να χάνουν τη σημασία τους από το 2009, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ομόλογοί του δήλωσαν στη σύνοδο των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) στο Πίτσμπουργκ ότι θα έπρεπε να είναι αυτή η διευρυμένη σύνοδος το κύριο βήμα για την καθοδήγηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, καθώς οι αναπτυγμένες και οι αναδυόμενες οικονομίες αποκλίνουν ή έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, υπάρχει πιθανόν ακόμη χώρος για τη μικρότερη G7. «Η G20 απέκτησε αίγλη σε μία περίοδο, όπου υπήρχε ενότητα μεταξύ των χωρών να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και είναι το καλύτερο βήμα για τη συζήτηση θεμάτων, όπως το περιβάλλον», δήλωσε οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι «τώρα, που υπάρχουν πάλι ανταγωνιστικές ατζέντες, οι μικρότερες ομάδες, όπως η G7, μπορεί να είναι πιο ομοιογενείς».

Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι η σύνοδος της G7 που άρχισε χθες στη Δρέσδη και ολοκληρώνεται αύριο, φαίνεται ότι θα βρεθεί και πάλι περισσότερο στο επίκεντρο της προσοχής. Αντί να αναλωθεί σε μία συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες και ένα ανούσιο ανακοινωθέν, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα παρακολουθήσουν ένα τρίωρο συμπόσιο, στο οποίον τον τόνο θα δώσουν διάσημοι οικονομολόγοι, όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Το συμπόσιο αποσκοπεί στο να παρακινήσει τους αξιωματούχους της G7 να σκεφθούν πιο σφαιρικά και να εξετάσουν μακροπρόθεσμα ζητήματα, όταν θα αρχίσουν τις ιδιωτικές συζητήσεις τους. Αυτή η πρωτοβουλία της Γερμανίας, που φιλοξενεί την τρέχουσα σύνοδο, αποτελεί μία προσπάθεια να τονωθεί η σημασία του σχεδόν 40ετούς θεσμού, ο οποίος έχει υποβαθμισθεί από την εμφάνιση νέων οικονομικών δυνάμεων, όπως της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, καθώς και της G20. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ έχουν προσκληθεί να μιλήσουν στο συμπόσιο σήμερα, με θέμα: «Προς μία δυναμική παγκόσμια οικονομία». Θα συμμετάσχουν επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς και ο Ρουμπινί.

tags: G7

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)