to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Bloomberg: Η Ευρώπη δεν έχει να χάσει μόνο χρήματα από την υπόθεση της Ελλάδας

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την κατάρρευση του κράτους της Λιβύης στα νότια και μια εκκολαπτόμενη κατάπαυση πυρός στα βόρεια να προσθέτουν τις πολυετείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τα λιμάνια της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται


Άρθρο του Ν. Χρυσολορά στο Bloomberg με τίτλο " Greek Postwar Alliances show Europe has more to lose than Money" το οποίο επισημαίνει ότι η στρατηγική σημασία της Ελλάδας είναι αυτή που μπορεί να πείσει τη Γερμανία να οδηγηθεί σε παραχωρήσεις.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι με τον πόλεμο να μαίνεται στη Συρία στην ανατολή, την αποτυχία του Λιβυκού κράτους στα νότια και την εκεχειρία στην Ουκρανία στον Βορά αλλά και τις πολυετείς εντάσεις του Ισραήλ και των γειτόνων του, η αξία της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και εξαιτίας της σημασίας των λιμανιών της στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται.

"Θα ήταν δικαιολογημένη η ερώτηση εάν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αντέξουν τη δημιουργία ενός κενού εξουσίας και μίας μαύρης τρύπας στην περιοχή. Ενδεχομένως, κάτι τέτοιο δεν  θα ήταν μια αποδεκτή λύση για την Ε.Ε. που φιλοδοξεί να παίξει έναν ουσιαστικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο", αναφέρει σε μέιλ του ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι διπλωματικές προσπάθειες που έπεισαν τη Ρωσία να σταματήσει τη βία στην Ουκρανία υπογραμμίστηκαν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και παοτελούν κάτι περισσότερο από φιλική ανταλλαγή με τον κ. Πούτιν. Αποδεικνύουν στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι αυτό που διακυβεύεται με την υπόθεση της Ελλάδας είναι κάτι περισσότερο από 195 δις. ευρώ.

Η χώρα είναι μεταξύ των λίγων κρατών που συμβαδίζει με τις συτάσεις του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και έχει περισσότερα από 200 μαχητικά αεροσκάφη και 1000 άρματα μάχης καθώς και στρατιωτική βάση στην Κρήτη που χρησιμοποιήθηκε στον βομβαρδισμό της Λιβύης το 2011.

Αυτός ο ρόλος  είναι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, αναφέρει ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Κουρκουλας.

"Αυτό αποτελεί το τελευταίο χαρτι στις διαπραγματεύσεις που διαθέτει ο πρωθυπουργός" δήλωσε σε συνέντευξη ο Δ. Κούρκουλας.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη μεταπολεμική αυμμαχία της Ελλάδας με τις δυτικές δυνάμεις και την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ. Επισημαίνεται δε, ότι ο Β. Πούτιν φλερτάρει την Ελλάδα ενώ η Γερμανία συνεχίζει την αυστηρή στάση της. Αυτό φαίνεται από το θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ρώσου ηγέτη στον Α. Τσίπρα σε αντίθεση με αυτό της Γερμανίδας Καγκελαρίου αλλά και στην παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά των κυρώσεων είς βάρος της Μόσχας από το Ε.Ε. 

"Η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική και να μην διαπραγματευτεί τη θέση της. Φλερτάροντας με τον Β. Πούτιν ο Α. Τσίπρας ρισκάρει να υπονομεύσει την αξιοπιστία του με την υπόλοιπη Ε.Ε.. Με τις κινήσεις τους τελευταία μπορεί να χάσουν το πλεονέκτημα. Μπορεί η Ελλάδα να έχει άριστες σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να πυροδοτήσει ανησυχία ότι παίζει δύο παιχνίδια ταυτοχρόνως", υπογράμμισε ο Δ, Κούρκουλας.

"Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτέ στης φαίνεται να είναι σε αδιέξοδο. Η γεωπολιτική και η πίεση των ΗΠΑ να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ίσως παίξει ρόλο και υπάρξει συμβιβασμός για το χρέος', αναφέρει ο Neil Mackinnon της VTB Capital Plc στο Λονδίνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)