to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 21.02.2018

Κοινωνία

Bloco Θεσσαλονίκης: Δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους

«Σε κάθε τμήμα, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε πόλη, θα είμαστε απέναντι σε όσους ονειρεύονται δίδακτρα και ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς» τονίζει το φοιτητικό δίκτυο της ριζοσπαστικής Αριστεράς Bloco Θεσσαλονίκης.


«Με αφορμή τα γεγονότα στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που μέχρι σήμερα παραμένουν δωρεάν.

Στο συγκεκριμένο τμήμα, εν αγνοία των φοιτητών και εν απουσία της θεσμικής τους εκπροσώπησης αναλύεται η επιβολή διδάκτρων για την «ποιοτική αναβάθμιση» των μεταπτυχιακών.

Ωστόσο ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, η ποιοτική αναβάθμιση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν έρχεται ούτε με την επιβολή διδάκτρων ούτε με την προώθηση μέσω διαφημίσεων. Για εμάς αναβαθμισμένα ποιοτικά μεταπτυχιακά είναι αυτά που απαντούν στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας» αναφέρει το Bloco Θεσσαλονίκης και προσθέτει:

«Ο νόμος Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτέλεσε την αρχή για σταματήσει η ασυδοσία που αποτελούσε κανόνα σε ότι αφορά τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμματων, βάζοντας πλαφόν στις αμοιβές των καθηγητών, δίνοντας παράλληλα στήριξη στους ασθενέστερους οικονομικά φοιτητές.

Η θέση μας, ως Bloco είναι πάγια:

Διεκδικούμε δημόσια, δωρεάν παιδεία. Η εμπορευματοποίηση της γνώσης που καθιστά τον φοιτητή – πελάτη, τον καθηγητή – υπάλληλο και το ίδρυμα – επιχείρηση δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει αντίθετους.

Σε κάθε τμήμα, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε πόλη, θα είμαστε απέναντι σε όσους ονειρεύονται δίδακτρα και ένα πανεπιστήμιο για λίγους & εκλεκτούς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)