to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 05.07.2022

Πολιτική

Bloco: Ο νέος νόμος - πλαίσιο θα μείνει στα χαρτιά

Ευθεία επίθεση του υπ. Παιδείας στο δημόσιο πανεπιστήμιο - «Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως υπό την πίεση των εθνικών εκλογών, καταθέτει ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο 350 άρθων το οποίο θα επιχειρήσει να ψηφίσει άρον άρον με fast track διαδικασίες μόλις λίγων ημερών», σημειώνει το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς


«Με τον νέο νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ που φέρνει προς ψήφιση στην βουλή η Κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρεί να δώσει την χαριστική βολή στο Δημόσιο,  Δωρεάν και Δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως υπό την πίεση των εθνικών εκλογών, καταθέτει ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο 350 άρθων το οποίο θα επιχειρήσει να ψηφίσει άρον άρον με fast track διαδικασίες μόλις λίγων ημερών.  Έτσι θα βάλει το κερασάκι στην τούρτα των αντιεκπαιδευτικών και ρεβανσιστικών αναδιορθώσεων που πραγματοποίησε η πιο σκοτεινή διακυβέρνηση από την μεταπολίτευση και έπειτα», επισημαίνει το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπ. Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Και συνεχίζει:

«Το νέο νομοσχέτιο εμπεριέχει ρυθμίσεις που βασίζονται σε τρεις βασικούς άξονες-στοχεύσεις:

1. Πανεπιστήμιο Α.Ε.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημίου κατ’ επίφαση δημοσίου το οποίο θα λειτουργεί με την ίδια λογική μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Ιδιωτική χρηματοδότηση. Με το νέο νομοσχέδιο η πολιτεία αποσύρεται από τη συνταγματική υποχρέωση χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Προβλέπεται η υποκατάσταση της οικονομικής στήριξης από χορηγίες, τέλη φοίτησης κλπ. Ανοίγει έτσι διάπλατα ο δρόμος για να εισχωρήσουν ιδιωτικές εταιρίες στα ΑΕΙ που από την στιγμή που θα πληρώνουν θα ασκούν επιρροή στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Πτυχία SUPER MARKET. O νέος νόμος επιχειρεί να φέρει την χαριστική βολή στα ήδη υπονομευμένα επαγγελματικά δικαιώματα μετά την αναγνώριση των Κολεγίων. Ο νέος – νόμος πλαίσιο επιτίθεται και στην ίδια αξία του πτυχίου, κάνοντάς το μία απλή πιστοποίηση στα χέρια του μελλοντικού εργαζόμενου, χωρίς αξία και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η θεσμοθέτηση κοινών προπτυχιακών μεταξύ τμημάτων του ίδιου ή άλλου πανεπιστημίου και η δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από άλλες σχολές.

2. Πανεπιστήμιο για λίγους. 

Μετά την “Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής” που πέταξε εκτός τριτοβάθμιας χιλιάδες μαθητές, έκλεισε περιφερειακά τμήματα και συγχώνευσε άλλα, η κυβέρνηση υψώνει οικονομικά ανυπέρβλητα τείχη και στις σπουδές. Δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά Από την μία πλευρά ο νέος νόμος επιβάλλει υποχρεωτικά δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά και τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά, καταργεί την δυνατότητα δωρεάν φοίτησης για το 3ο% των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών (νόμος Γαβρόγλου) και επαναφέρει το καθεστώς ασυδοσίας απελευθερώνοντας τις αμοιβές και τις ώρες διδασκαλίας. Επιστρέφουν τα ΤΕΙ ως Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών & Τεχνολογίας, 7 εξαμήνων. Ο αναχρονιστικός  αυτός θεσμός που ορθά κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, επανέρχεται για να διαχωρίσει την επιστημονική γνώση σε ανώτερη και κατώτερη και να επαναφέρει τις επαγγελματικές διακρίσεις υποβαθμίζοντας τις σπουδές και το μέλλον χιλιάδων φοιτητών που αυτήν την στιγμή φοιτούν σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Διαγραφές φοιτητών. Από την άλλη επαναφέρει το ζήτημα των διαγραφών φοιτητών οι οποίοι δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα στο ελληνικό κράτος υποχρεώνοντας τους φοιτητές που εργάζονται να αποδείξουν 20ωρη εβδομαδιαία εργασία προκειμένου να μην διαγραφούν.

3. Δημοκρατία καθόλου

Μετά την κατάργηση του ασύλου, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις ποινικές διώξεις φοιτητών, η κυβέρνηση συρρικνώνει κι άλλο την δημοκρατία για να περάσει πιο εύκολα το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της. Διορισμένες διοικήσεις. Με τον νέο νόμο καταργείται η συνδιοίκηση και θεσπίζονται Συμβούλια Ιδρύματος με διορισμένα μέλη και διορισμένους πρυτάνεις. Γεγονός που σημαίνει ότι τα ιδρύματα θα διοικούνται από διορισμένους μάνατζερ που ουδεμία σχέση δεν εχουν με τα πανεπιστήμια και τις ανάγκες τους. Αυτοδιοίκητο τέλος. Παράλληλα καταργείται στην πράξη το αυτοδιοίκητο καθώς πλέον η ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση ακαδημαϊκής μονάδας θα πραγματοποιείται με προεδρικό διάταγμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου. Πειθαρχικά συμβούλια. Έρχονται πειθαρχικές διώξεις όχι μόνο σε φοιτητές αλλά και όσους καθηγητές αρνηθούν να εφαρμόσουν τις αντιδραστικές αλλαγές, καταργώντας έτσι στην πράξη τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους. Όνειρο της Ν. Κεραμέως ήταν εξ αρχής να διαλύσει την δημοκρατική συγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων. Μετά την ήττα της ΔΑΠ επιχειρεί να φέρει ενιαία ψηφοδέλτια στους συλλόγους με σκοπό να ελέγξει την όποια αντίθετη άποψη.

Είναι απομονωμένοι! Από την πρώτη στιγμή η σύνοδος πρυτάνεων και 21/24 Σύγκλητοι έχουν τοποθετηθεί αρνητικά ως προς το παρόν νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρση του. Η ΠΟΣΔΕΠ για πρώτη φορά στα τόσα νομοθετήματα της ΝΔ τάσσεται ενάντια και προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Με αποφάσεις από συλλόγους μελών ΔΕΠ, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητικών συλλόγων εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιτίθενται στο νέο ν/ς. Ακόμη και η παράταξη της ΝΔ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ψηφίζει ορισμένες προτάσεις στα διοικητικά συμβούλια που είναι αντίθετες στον νόμο. Όπως όλα δείχνουν μόνο ο Κ. Μητσοτάκης και η έκπτωτη κυβέρνηση του με προεξέχουσα την χειρότερη υπουργό παιδείας όλων των εποχών φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν αυτόν τον αποκρουστικό νόμο-πλαίσιο.

Δεν θα περάσει! Πάρα την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει μια για πάντα με το φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα δώσουν οργανωμένη απάντηση. Φοιτητές, καθηγητες, διοικητικοί υπάλληλοι θα ενώσουμε φωνές και βηματισμό για να δημιουργήσουμε αναχώματα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική στα Πανεπιστήμια. ‘’ Νέοι ορίζοντες’’ θα ανοίξουν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μόλις γκρεμιστεί μετα την ΔΑΠ και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο 5% για την παιδεία
  • Ενιαία και ισχυρά πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα
  • Δημοκρατικούς φοιτητικούς συλλόγους
  • Διαφύλαξη της συνδιοίκησης με ισότιμη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων
  • Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
  • ΟΧΙ στην καταστροφική επαναφορά των ΤΕΙ
  • Δημόσια και δωρεάν 2ετή προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • Μόνιμες προσλήψεις πανεπιστημιακών δασκάλων
  • Έξω η πανεπιστημιακή αστυνομία από όλες τις σχολές
  • ΟΧΙ στις διαγραφές φοιτητών/τριών

Ενώνουμε την φωνή μας με τους χιλιάδες πανεπιστημιακούς δασκάλους,  διοικητικούς υπαλλήλους και εργαζομένους των ΑΕΙ!!

Φωνάζουμε δυνατά ότι και αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!

Καλούμε σε συμμετοχή στα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και τις απεργιακές κινητοποιήσεις την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου καθώς και την ημέρα ψήφισης του». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)