to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 15.01.2021

Πολιτική

Bloco μαθητών/-τριών: Η μαθητική κοινότητα δεν τρομοκρατείται

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους/τις εκπαιδευτικούς μας, τους γονείς, τους/τις φοιτητές/-τριες και τους/τις πανεπιστημιακούς και δίνουμε από κοινού τη μάχη για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης», τονίζει το Bloco μαθητών/-τριών στην σχετική ανακοίνωσή του για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας


Το Bloco μαθητών/-τριών αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας:

Για ακόμη μια φορά σε συνθήκες πανδημίας η κυβέρνηση έρχεται να κάνει πράξη το αυταρχικό της σχέδιο για την εκπαίδευση. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δια στόματος της υπουργού ανακοίνωσε τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που κατατέθηκε ήδη από χθες σε δημόσια σε διαβούλευση. Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την ενίσχυση των σχολείων, των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών μας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, έρχεται να βάλει ταφόπλακα στις ζωές των νέων ανθρώπων και της Δημόσιας εκπαίδευσης.

Αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Θεσπίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα καθορίζεται απ’ τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μια πολιτική που θα οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των μαθητών/τριών εκτός πανεπιστημίου.

Παράλληλα, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπληρώνουμε τα μηχανογραφικά μας δελτία ορίζοντας δύο φάσεις για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών. Στη πρώτη φάση  το σύνολο των υποψηφίων θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τις σχολές προτίμησης  μας με όριο το 10% για τους/τις μαθητές /τριες γενικών Λυκείων και με όριο το 20% για τους/τις μαθητές/τριες ΕΠΑΛ του συνόλου των επιλογών του πεδίου μας. Όσοι/ες από εμάς δεν καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποια από τις αρχικές μας επιλογές θα έχουμε τη «δυνατότητα!» να ξανακάνουμε ένα μηχανογραφικό για να επιλέξουμε ανάμεσα σε όσες σχολές έμειναν. Είναι γεγονός ότι παρ’ όλο που η συγκεκριμένη διάταξη σκοπεύει με βάση τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας να εξασφαλίσει ότι το σύνολο των μαθητών/τριών θα περάσει στην σχολή που πραγματικά επιθυμεί, στην πραγματικότητα διαχωρίζει τους/τις μαθητές/τριες καθώς και τις σχολές σε κλίμακες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, δημιουργώντας ένα καθεστώς διάκρισης ανάμεσα σε «άριστους/ες» και «τελευταίους/ες».

Προχωράει στη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), όπως την αποκαλούν, θα στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και από ειδικούς φρουρούς ενώ παράλληλα θεσμοθετούν τον έλεγχο της εισόδου – εξόδου στα πανεπιστήμια επιχειρώντας να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε χώρους αποστειρωμένους και κλειστούς για την κοινωνία.

Παράλληλα, θεσπίζει Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές/-τριες. Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία θα οδηγούν σε πειθαρχικές ποινές που θα φτάνουν έως και τη διαγραφή φοιτητών/-τριών. Τέτοιου είδους πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί να είναι, για παράδειγμα, σύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου,  η ηχορύπανση ή ο συνωστισμός χωρίς άδεια σε χώρο του πανεπιστημίου (!). Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπεδώσει το δόγμα «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω του φόβου και της καταστολής.

Επαναφέρει το όριο φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης θα οδηγήσει στη διαγραφή χιλιάδων φοιτητών/-τριών απ’ τις σπουδές τους σε μια περίοδο μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών αναγκάζονται να εργαστούν για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης τους.

Η μαθητική κοινότητα δεν τρομοκρατείται. Απέναντι στις αυταρχικές πολιτικές του υπουργείου παιδείας απαντάμε με συλλογικό αγώνα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους/τις εκπαιδευτικούς μας, τους γονείς, τους/τις φοιτητές/-τριες και τους/τις πανεπιστημιακούς και δίνουμε από κοινού τη μάχη για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης.

Ζητάμε:

-την απόσυρση του νομοσχεδίου

-την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)