to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 08.02.2018

Κοινωνία

Bloco: Η εμμονή Μητσοτάκη στο δόγμα «νόμος και τάξη», δεν αγγίζει καθόλου τα «λουλούδια» της ΔΑΠ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Bloco φοιτητών για το πανεπιστημιακό άσυλο με αφορμή την πρόσφατη «φτηνή κωμικοτραγική παράσταση για αρχάριους» του προέδρου της ΝΔ απέναντι από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Bloco:

Μόλις μερικές μέρες έχουν περάσει από το πρωινό της 31 Γενάρη, όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να βρεθεί απέναντι από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνοντας μια φτηνή κωμικοτραγική παράσταση για αρχάριους. Ο Μητσοτάκης, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του, τάχθηκε ξανά κατά του θεσμού του Πανεπιστημιακού Ασύλου, που επανήλθε με τον νόμο 4485/2017, συνεχίζοντας έτσι το αφήγημα που χτίζει εδώ και καιρό η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη, περί “Άσυλου ανομίας το οποίο ευτελίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και πλήττει βάναυσα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης”.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλά για την υποβάθμιση των σπουδών μας ο Μητσοτάκης, κεντρικός υπουργός των κυβερνήσεων που πετσόκοψαν τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, κατέστρωσαν και εφάρμοσαν σχέδια “αναδίαρθωσης” του Ελληνικού Πανεπιστημίου πλήρως εναρμονισμένα με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές της συνθήκης της Μπολόνια και καταστρατήγησαν στην πράξη το άρθρο 16, με τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ονειρεύεται την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία θα εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς της παιδείας ευνοώντας ποιον; Μα φυσικά τους “ Άριστους ”.

Είναι επίσης προκλητικό αυτές οι θέσεις να διατυπώνονται από έναν πολιτικό, ο οποίος ελέγχεται για το ρόλο του στο σκάνδαλο της SIEMENS, για απόκρυψη σημαντικών περουσιακών στοιχείων από τη δήλωση πόθεν έσχες μαζί με τη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, και από ένα κόμμα, κορυφαία στελέχη του οποίου βρίσκονται διαρκώς αναμεμειγμένα σε σκάνδαλα γιγαντιαίων διαστάσεων, όπως εκείνο της υπερκοστολόγησης φαρμάκων γνωστό ήδη ως σκάνδαλο “Novartis”, σκάνδαλο που έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο δισεκατομμύρια μόνο τα έτη 2010-2015, την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός για την παιδεία κατρακυλούσε στο μηδαμινό 2,8% του ΑΕΠ. Γίνεται λοιπόν σαφές γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει ανάγκη να αποπροσανατολήσει τη κοινή γνώμη με αυτό τον τρόπο.

Η εμμονή ωστόσο του κ. Μητσοτάκη στο δόγμα «νόμος και τάξη» δεν φαίνεται να αγγίζει καθόλου τα ‘‘λουλούδια’’ της δικής του φοιτητικής νεολαίας. Λογικό, διότι οι μπράβοι της ΔΑΠ που περιφέρονται στους χώρους των πανεπιστημίων και μετά χαράς επιδίδονται συνεχώς σε ακραίες σεξιστικές συμπεριφορές, δεν αποτελούν εγκληματικότητα. Οι απειλές και η νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεν αποτελούν εγκληματικότητα. Οι πλαστικές κούκλες και τα πράσινα κοτόπουλα δεν αποτελούν εγκληματικότητα. Εγκληματικότητα για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΔΑΠ αποτελούν μόνο η ενίσχυση της δημοκρατίας στον ακαδημαϊκό χώρο, η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα του Πανεπιστημίου και η ισότιμη έκφραση της γνώμης τους για τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή τους ζωή.

Σας έχουμε νέα όμως, κύριε Μητσοτάκη. Το Άσυλο είναι εκείνο που εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός του Πανεπιστημίου, και εγγυάται την πολύπλευρη ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ανθρώπων με κριτική σκέψη και όχι “προϊόντων’’ για την αγορά εργασίας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ πανεπιστημίου. Κατακτήθηκε με τους αγώνες του Φοιτητικού Κινήματος και εκείνο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την προάσπισή του, όχι τα σώματα ασφαλείας που ονειρεύεται ο αντιπρόεδρός σας παραπέμποντας σε άλλες, βαθιά μαύρες για την κοινωνία μας, όνειρο που όπως φαίνεται σας εκφράζει πλήρως..

Υ.Γ.  Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε έξω από ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας, μην διστάσετε να περάσετε το κατώφλι του για να αντικρίσετε και μόνος σας τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόσατε μέχρι το 2015.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)