to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:58 | 15.11.2017

Κοινωνία

BLOCO: Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου βρίσκεται στον αέρα

«Πρακτικές αποκλεισμού που διέπονται από μια λογική ιδιοκτησίας της ιστορίας, της μνήμης και των αγώνων του κινήματος, ουδεμία σχέση έχουν με τους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, είναι περιθωριοποιημένες και υπονομεύουν το ίδιο το κίνημα»


Η ανακοίνωση BLOCO για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου:

"Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου βρίσκεται στον αέρα.

Από σήμερα, το ιστορικό κτήριο του πολυτεχνείου, τελεί υπό κατάληψη, από μια ομάδα περίπου 40 ανθρώπων. Με αίτημα «έξω τα κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις από το πολυτεχνείο», αποκλείουν την είσοδο σε αγωνιστές της Αριστεράς, σε συλλογικότητες και σε κάθε πολίτη που θέλει να απονείμει φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Πρακτικές αποκλεισμού που διέπονται από μια λογική ιδιοκτησίας της ιστορίας, της μνήμης και των αγώνων του κινήματος, ουδεμία σχέση έχουν με τους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, είναι περιθωριοποιημένες και υπονομεύουν το ίδιο το κίνημα.

Οι πρακτικές αυτές όμως δεν προέκυψαν σήμερα. Βαρύτατες ευθύνες φέρουν και οι πολιτικές δυνάμεις των ΕΑΑΚ και της ΠΚΣ οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησαν ως ιδιοκτήτες του φοιτητικού κινήματος,  υιοθετώντας λογικές αποκλεισμού σε όποιον δεν συμφωνούσε μαζί τους, τόσο από τις θεσμικές όσο και από τις κινηματικές διαδικασίες. Είναι αυτοί που επικαλούνται διαρκώς το φοιτητικό κίνημα ενώ παράλληλα έχουν διαλύσει τις δομές και τις διαδικασίες του. Σπείρανε ανέμους και θερίζουν θύελλες.

Σε μια περίοδο μάλιστα, όπου συντηρητικές δυνάμεις επιχειρούν να αναθεωρήσουν την ιστορία εξισώνοντας τους αγώνες της Αριστεράς για Δημοκρατία, με την ακροδεξιά και τη φασιστική βία, είναι καθήκον όλων μας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή και να μην επιτρέψουμε στον φασισμό να ξανασηκώσει κεφάλι.

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας διδάσκει ότι τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος όπως το άσυλο και ο Δημόσιος – Δημοκρατικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου, κερδήθηκαν με συλλογικούς και μαζικούς αγώνες. Σε αυτή την κατεύθυνση, το φοιτητικό κίνημα σήμερα οφείλει να περιφρουρήσει τις συλλογικές του αποφάσεις και να υπερασπιστεί τα κεκτημένα των αγώνων του.

Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να καπηλεύεται το άσυλο και τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος, για να εξυπηρετήσει ιδιοτελή συμφέροντα.

Να διατηρήσουμε τη Μνήμη ζωντανή ενάντια στη λήθη.

Συμμετέχουμε στον εορτασμό του Πολυτεχνείου και στις αντιιμπεριαλιστικές πορείες στις 17 Νοέμβρη".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)