to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 11.04.2018

Κοινωνία

Bloco: Είναι πλέον ευθύνη της πολιτείας και όλων των αρμόδιων θεσμών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων στην υπόθεση Δημάκη

Η ανακοίνωση του «Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς» για τον απεργό πείνας και δίψας Β. Δημάκη.


Η ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης «Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς» για τον απεργό πείνας και δίψας Β. Δημάκη:

Ο Β. Δημάκης τις τελευταίες 27 μέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας και τις τελευταίες 6 λευκή απεργία, δηλαδή απεργία δίψας, ενώ αρνείται να αποδεχτεί οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια, θέτοντας την ίδια τη ζωή του σε κίνδυνο και διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση. Το Συμβούλιο Φυλακών του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και, σε δεύτερο χρόνο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αρμόδια για αυτά τα ζητήματα, αρνήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη φορά να του χορηγήσουν τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται, προκειμένου να παρακολουθεί τις διαλέξεις του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο έχει εισαχθεί κατόπιν εξετάσεων.

Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται πως η παρακολούθηση των διαλέξεων δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον μπορεί να γίνει και διαδικτυακά, διαστρεβλώνοντας τον ίδιο το χαρακτήρα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φυσική παρουσία του ατόμου εντός της Ακαδημαϊκής κοινότητας, κάτι που ορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα και σε καμία περίπτωση το σωφρονιστικό σύστημα. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα την αδυναμία του σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού, λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής, να παρέχει τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης διαλέξεων, καθίσταται σαφές ότι η φυσική παρουσία του φοιτητή είναι απαραίτητη, όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος, με τη χρήση του απαραίτητου συστήματος εντοπισμού, που είναι γνωστό ως «βραχιολάκι».

Ο Β. Δημάκης δικάστηκε για τις αξιόποινες πράξεις του και εκτίει την ποινή που του επιβλήθηκε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επέλεξε την παιδεία ως διέξοδο και τρόπο επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Το σωφρονιστικό σύστημα όμως, χάνοντας το χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει, προβαίνει σε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις, καταπατώντας τα δικαιώματα του Β. Δημάκη και απέχοντας έτη φωτός από ένα σύστημα με σεβασμό στην προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ατόμου. Είναι πλέον ευθύνη της πολιτείας και όλων των αρμόδιων θεσμών, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένης και της κρίσιμης κατάστασης της υγείας του Β. Δημάκη, πάντα με γνώμονα τις βασικές αρχές και αξίες που θα έπρεπε να προάγει το σωφρονιστικό σύστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)