to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

#BlackFriday: Σειρά των «αλυσίδων» να περάσουν από το ταμείο

Όσοι πίστευαν ότι η Black Friday θα ήταν μαύρη και για τους εργαζόμενους επιβεβαιώθηκαν. Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έδειξαν ότι σε πολλά καταστήματα δεν τηρήθηκαν ούτε τα ωράρια ούτε οι κανόνες υγείας και ασφάλειας.


Στους συνολικά 65 ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 21 επιχειρήσεις, οι οποίες κλήθηκαν σε γραπτή παροχή εξηγήσεων -όπως προβλέπει ο νόμος- και θα ακολουθήσει η επιβολή προστίμων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αρκετές από τις παραβάσεις θα έχουν βεβαιωθεί και μετά τα καταστήματα θα κληθούν να περάσουν από τα δημόσια ταμεία. Αρκετά «τσουχτερά» αναμένεται να είναι τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που άφησαν αδήλωτες τις υπερωρίες.

Για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η πραγματοποίηση της Black Friday είχαν προειδοποιήσει ομοσπονδίες, σωματεία και συλλογικότητες. Στο σχετικό ρεπορτάζ της «Α» που δημοσιεύτηκε ανήμερα της Black Friday, ο Παναγιώτης Κυριακούλιας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, έλεγε ότι «ο νόμος ορίζει πότε ένα κατάστημα κλείνει, όμως υπάρχει ασάφεια για την ώρα έναρξης». Παράλληλα, όπως επισήμαινε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νικόλας Κογιουμτσής, τα καταστήματα δεν είχαν ξεκαθαρίσει αν θα λειτουργούσαν την Κυριακή ή όχι. Αντίθετα, διαφήμιζαν τριήμερα προσφορών χωρίς να διευκρινίζουν αν η Κυριακή θα ήταν μέρα εργασίας -άρα θα παραβιαζόταν η κυριακάτικη αργία- ή θα γίνονταν οι συναλλαγές στα e-shops.

 Με βάση αυτά τα δεδομένα και με γνώση ότι τέτοια μέρα υπήρχαν ακόμη και θύματα σε άλλες χώρες λόγω του συνωστισμού καταναλωτών, όπως εργαζόμενου που ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου το 2008 στις ΗΠΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους. Όλοι οι έλεγχοι έγιναν σε πολυκαταστήματα, τα οποία απασχολούν πολύ προσωπικό και τα όποια διαφήμισαν την Black Friday. Στα καταστήματα που διαπιστώθηκαν οι μαύρες υπερωρίες, αφορούσαν πάντα περισσότερους από έναν εργαζόμενο.
Σε κάποιες επιχειρήσεις οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε ο πίνακας των υπερωριών, που μπορεί, όπως υπογράμμιζαν από το ΣΕΠΕ, να είναι τυχαίο, μπορεί όμως και να έγινε ηθελημένα. Στη δεύτερη περίπτωση οι εργοδότες επιχειρούν να αποφύγουν τις κυρώσεις, παραδίδοντας στις αρχές πίνακα με ψεύτικα στοιχεία. Στην προκειμένη, οι ελεγκτές κατέγραψαν επιτόπου ποιοι ήταν οι εργαζόμενοι και περιμένουν τον πίνακα για να διασταυρώσουν τα στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα υγείας και ασφάλειας, διαπιστώθηκαν ότι έλειπε από αρκετές επιχειρήσεις η γραπτή έκθεση επίλυσης κινδύνου, δηλαδή τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν υπάρξει μια έκτακτη περίπτωση, όπως φωτιά. Διαπιστώθηκαν επίσης ελλιπείς υποδομές.

Για τους ελέγχους, σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας ανέφερε: «Καμία ημέρα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, υπό οποιαδήποτε πρόσχημα. Το ΣΕΠΕ θα ανταποκριθεί στο εξαιρετικά κρίσιμο, στις σημερινές συνθήκες, καθήκον τού ελέγχου της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, καταπολεμώντας αποφασιστικά κάθε εκδήλωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας και προασπίζοντας τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας».

Από το ΣΕΠΕ τόνιζαν επίσης ότι ο κόσμος είδε θετικά τις παρεμβάσεις του Σώματος. Κανείς δεν είπε στους ελεγκτές «Τι κάνετε;» και αυτή είναι η άλλη όψη των μεγάλων ουρών που είδαμε έξω από τα καταστήματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)