to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:18 | 06.06.2020

Διεθνή

«Black Lives Matter» από τον Καναδά ως την Αυστραλία (βίντεο - φωτογραφίες)

Από τον Καναδά, το Λονδίνο μέχρι και το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν σήμερα την πανδημία για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, την οποία πυροδότησε η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς


Καναδοί διαδηλωτές φώναζαν «Σήκωσε ανάστημα στον Τραμπ!» στον Τζάστιν Τριντό καθώς ο Καναδός πρωθυπουργός ενώθηκε με χιλιάδες διαδηλωτές σε μια συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή 5/6ενάντια στο ρατσισμό και στην αστυνομική βαρβαρότητα, με τον Τριντό να γονατίζει μαζί με τους διαδηλωτές.

Φορώντας μαύρη μάσκα, λευκό πουκάμισο και μαύρο παντελόνι, περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες, ο πρωθυπουργός του Καναδά έκανε μια εμφάνιση έκπληξη στη διαδήλωση στην Οτάβα με κεντρικό σύνθημα «Καμία δικαιοσύνη, Καμία ειρήνη» που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Κοινοβούλιο, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Ο Τριντό κρατούσε στα χέρια του ένα μαύρο μπλουζάκι με τη λευκή επιγραφή «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» (Black Lives Matter) που του έδωσαν διαδηλωτές. Δεν απευθύνθηκε στο πλήθος, αλλά κούνησε καταφατικά το κεφάλι του αρκετές φορές, χειροκροτώντας επίσης ομιλίες που φώναζαν «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», ζητώντας «αλλαγή τώρα». Αποχώρησε καθώς οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Ο Καναδός πρωθυπουργός γονάτισε τρεις φορές μαζί με τους διαδηλωτές, μια κίνηση ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και τη μεταχείριση Αφροαμερικανών από την αστυνομία. Την μία φορά γονάτισε για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, τον χρόνο κατά τον οποίο ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πίεζε με το γόνατό του το λαιμό του Φλόιντ προκαλώντας τον θάνατό του.

Η συμμετοχή Τριντό στη διαδηλώση ήρθε μια μέρα αφότου η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε μια αυτόχθονη γυναίκα κατά τη διάρκεια ενός αστυνομικού ελέγχου στον ανατολικό Καναδά.

«Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι μια μακροπρόθεσμη αλλαγή», δήλωσε η 24χρονη Σίσι Ακιγκμπε, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 9.000 δολάρια σε διαδικτυακό έρανο για να προσφέρει ποτά και σνακ στους διαδηλωτές στην Οτάβα. «Έχουμε μεταχειριστεί άδικα και είμαστε κουρασμένοι».

«Υπάρχει πάρα πολύ ρατσισμός σε όλο τον κόσμο, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά. Είναι σημαντικό να αντιταχθούμε σε αυτό αν θέλουμε να αλλάξει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στεφάν Κριμποντό, ένας από τους διαδηλωτές.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει ότι ένας μεγάλος αριθμός Καναδών συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι οι διακρίσεις που βιώνουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας είναι μια πραγματικότητα και κάτι τέτοιο πρέπει να σταματήσει», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο Τριντό.

Την Τρίτη, όταν ζητήθηκε από τον Καναδό πρωθυπουργό να σχολιάσει την ιδέα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει στρατιώτες εναντίον διαδηλωτών, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, που συνήθως απαντά αμέσως και ευθέως στους δημοσιογράφους, έμεινε σιωπηλός επί 20 δευτερόλεπτα… προτού να δηλώσει ότι οι Καναδοί παρακολουθούν «με φρίκη» την κατάσταση στις ΗΠΑ.

Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις του Καναδά χθες, Παρασκευή 5/6, συμπεριλαμβανομένου του Τορόντο, όπου ο μαύρος αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης Μαρκ Σόντερς, γονάτισε καθώς συναντήθηκε με διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης. «Σας βλέπουμε και σας ακούμε», είπε. Ο πρωθυπουργός του Οντάριο Νταγκ Φορντ χαιρέτισε τον Σόντερς την «απίστευτη ηγεσία» του.

«Οι ζωές των μαύρων (και ιθαγενών Αυστραλών) των μετράνε»!

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Αυστραλοί συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν το Σάββατο 6/6 αγκαλιάζοντας την υπόθεση των αμερικανών διαδηλωτών, που έχουν εξοργισθεί για τον φόνο του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών, και αψηφώντας απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις της αστυνομίας ότι θα επιβληθούθν πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, που φορούσαν μάσκες προστασίας και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Black Lives Matter» (Οι ζωές των μαύρων μετράνε), διαδήλωσαν ειρηνικά στο Μπρισμπέιν κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία, σύμφωνα με το ABC News.

Συγκεντρώσεις πρόκειται επίσης να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα και το Χόμπαρτ.

Οι Αυστραλοί χρησιμοποιούν επίσης τις διαμαρτυρίες τους για να ζητήσουν να σταματήσει η κακομεταχείριση των ιθαγενών Αυστραλών από την αστυνομία. Πολλοί διαδηλωτές στο Μπρισμπέιν είχαν τυλιχθεί με σημαίες των ιθαγενών.

Οι οργανωτές μιας διαδήλωσης στο Σίδνεϊ απηύθυναν το Σάββατο επείγουσα έκκληση να επιτραπεί η συγκέντρωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Νέα Νότια Ουαλία την χαρακτήρισε την Παρασκευή, παράνομη βάσει των περιορισμών που ισχύουν για τον κορονοϊό.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν πως θα συγκεντρωθούν ακόμη και χωρίς άδεια ενώ αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως 5.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία στο Σίδνεϊ.

Ο υπουργός αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντέιβιντ Έλιοτ δήλωσε πως η αστυνομία είναι προετοιμασμένη «για οποιονδήποτε» περιφρονήσει τον νόμο.

«Η ελευθερία του λόγου δεν είναι τόσο ελεύθερη όσο θα θέλαμε να είναι αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Έλιοτ. «Οι κανόνες αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαροι».

Στη Βικτόρια, στη νοτιοανατολική Αυστραλία, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ξεσπάσματα του νέου κορονοϊού και όπου οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης επιτρέπουν συγκεντρώσεις όχι άνω των 20 ανθρώπων, οι υγειονομικές αρχές καλούν τον κόσμο να μην συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις.

«Δεν είναι ο καιρός να έχουμε μεγάλες συναθροίσεις», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Βικτόρια Μπρετ Σάτον. Η αστυνομία της Βικτόρια απείλησε να επιβάλει πρόστιμα στους οργανωτές των διαδηλώσεων και σε όσους παραβιάσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο»

Στο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και χτυπώντας ταμπούρλα. Οι περισσότεροι δεν τηρούσαν αποστάσεις, ορισμένοι όμως φορούσαν προστατευτικές μάσκες. «Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τον ρατσισμό σε στάχτη!» φώναζε μια διαδηλώτρια με ντουντούκα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Στο Μάντσεστερ, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέβηκαν επίσης στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να υπενθυμίσουν ότι «δεν είναι έγκλημα να είσαι μαύρος» και ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την πανδημία του ρατσισμού».

Και στις άλλες χώρες...

Στην Τύνιδα, περίπου 200 άνθρωποι ζήτησαν «δικαιοσύνη» και το δικαίωμα να «αναπνεύσουν» απέναντι στον ρατσισμό που «τους πνίγει».

«Αυτή η μάστιγα υπάρχει επίσης και στην Τυνησία», ανέφερε μια εκπρόσωπος της τυνησιακής ένωσης στήριξης των μειονοτήτων. Μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική υποστηρίζουν συχνά ότι πέφτουν θύματα λεκτικής και σωματικής κακοποίησης στη χώρα αυτή.

Στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, 700 διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού, μολονότι οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις.

Στη Γερμανία, οι παίκτες της Μπάγερν επέδειξαν την αλληλεγγύη τους, φορώντας στην προθέρμανση μπλουζάκια με το σύνθημα: «Κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό-BlackLiveMatters», πριν από τον αγώνα με τη Λεβερκούζεν.

Στο Βερολίνο, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την Αλεξάντερπλατς ενώ κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο Αμβούργο και τη Βαρσοβία.

Στο Παρίσι, οι δύο διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας των δυνάμεων ασφαλείας είχαν απαγορευτεί λόγω της πανδημίας της Covid-19. Ωστόσο αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στον Πύργο του Άιφελ και στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και το προεδρικό μέγαρο.

Πιο περιορισμένης έκτασης ήταν οι διαδηλώσεις στην Ασία. Στο Τόκιο, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την κακομεταχείριση, όπως λένε, ενός Κούρδου τον οποίο σταμάτησαν για έλεγχο οι αστυνομικοί ενώ οδηγούσε και τον έριξαν στο έδαφος. Οι διοργανωτές εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο κίνημα Black Lives Matter. «Θέλω να δείξω ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ιαπωνία τώρα», είπε η 17χρονη μαθήτρια Ουακάμπα.

Στη Σεούλ, δεκάδες Νοτιοκορεάτες και αλλοδαποί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην πόλη. Κάποιοι φορούσαν μαύρες μάσκες με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω στα κορεατικά».

Στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η πανδημία, οι ακτιβιστές οργάνωσαν μια πρωτότυπη διαδικτυακή κινητοποίηση: ζήτησαν να αναρτηθούν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων ντυμένων στα μαύρα, με υψωμένη τη γροθιά, που να κρατούν πλακάτ όπου θα εξηγούν γιατί στηρίζουν το κίνημα. Οι Ταϊλανδοί «διαδηλωτές» θα συγκεντρωθούν αύριο Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη και θα τηρήσουν σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων – το χρονικό διάστημα που έμεινε ακινητοποιημένος ο Φλόιντ στο έδαφος, με τον αστυνομικό γονατισμένο στον λαιμό του.

Πληροφορίες: Reuters, AFP, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)